Τις νέες δυνατότητες ουσιαστικής συμμετοχής της νεολαίας στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Καφαντάρης, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026, με θέμα «Η συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση πολιτικών σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

Εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ, ο κ. Καφαντάρης αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που εισάγει ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις διατάξεις που προβλέπουν ένα οργανωμένο πλαίσιο συμμετοχής των νέων στη διαμόρφωση των δημοτικών πολιτικών.

Όπως υπογράμμισε, η ενεργοποίηση της νέας γενιάς στα κοινά αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Αυτοδιοίκηση και βασική προϋπόθεση για τη δημοκρατική ανανέωση, την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι οι νέοι διαθέτουν γνώσεις, σύγχρονες δεξιότητες, δημιουργικότητα και καινοτόμες ιδέες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό αποτελεσματικότερων πολιτικών και στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που καλούνται να διαχειριστούν οι Δήμοι.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Νέων, τα οποία θα αποτελέσουν οργανωμένο δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της νεολαίας και των δημοτικών αρχών. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους περιλαμβάνονται η καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών των νέων, η κατάθεση προτάσεων προς τα όργανα διοίκησης των Δήμων και η ανάπτυξη δράσεων στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της κοινωνικής πολιτικής, της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εκλογή των μελών των Συμβουλίων Νέων μέσω άμεσης, καθολικής και μυστικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος κάθε Συμβουλίου θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με δικαίωμα λόγου, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα εισαγωγής θεμάτων στις ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.

«Ο νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αντιμετωπίζει πλέον τους νέους ως απλούς αποδέκτες πολιτικών, αλλά ως θεσμικούς συνομιλητές και συνδιαμορφωτές των αποφάσεων που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο Δημήτρης Καφαντάρης.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, επισήμανε ότι η αποτελεσματικότητα του νέου θεσμού θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι θα τον αξιοποιήσουν στην πράξη, δημιουργώντας σταθερούς μηχανισμούς διαλόγου, συμμετοχής και συνεργασίας με τη νέα γενιά.

«Η νέα γενιά δεν ζητά μόνο να ακούγεται. Ζητά να συμμετέχει, να συνδιαμορφώνει και να συμβάλλει ενεργά στις αποφάσεις που αφορούν τον τόπο της», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ.