ΔΗΜΟΙ

Δ. Αθηναίων: Να παραχωρηθούν στους δήμους οι χώροι στρατοπέδων εντός του αστικού ιστού

Με ψήφισμα που πέρασε ομόφωνα κατά τη 19η Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Αθηναίων ζητά την προστασία των ελεύθερων χώρων στην περιοχή των Ελληνορώσων και συνολικά στην Αθήνα. Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, μετά από σχετικό υπόμνημα κατοίκων της περιοχής. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ανησυχίες για την κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων της ΔΕΗ στην περιοχή, την περαιτέρω εντατικοποίηση της δόμησης, καθώς και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα και το περιβάλλον της γειτονιάς.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

Ο Δήμος Αθηναίων συμμερίζεται τις ανησυχίες των κατοίκων για την εντατικοποίηση της δόμησης σε ένα μεγάλο ελεύθερο, δημόσιο χώρο (περίπου 20 στρεμμάτων), μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς της Αθήνας και σε ένα κρίσιμο σημείο της πόλης, σημαντικό για την κλιματική ισορροπία του Λεκανοπεδίου, λόγω της συνέχειας με τον ορεινό όγκο του Υμηττού και το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Αναμένει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να εξετάσει την υπόθεση ώστε να επιλύσει ζητήματα που τίθενται σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του 1988 και του Σχεδίου Πόλεως, όπως αυτό τροποποιήθηκε το 1998, καθώς και την εφαρμογή της πρόσφατης νομολογίας για τα bonus του ΝΟΚ. Ο Δήμος Αθηναίων θα λάβει υπ’ όψιν την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα αξιοποιήσει με εποικοδομητικό τρόπο τα επιχειρήματα και το σκεπτικό της απόφασης στην κατεύθυνση μεγαλύτερης προστασίας τέτοιων χώρων, ώστε αυτοί να μην οικοδομηθούν, αλλά να αποδοθούν σε κοινή χρήση ως χώροι πρασίνου.

Ο Δήμος Αθηναίων θεωρεί ότι οι ελάχιστοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι της πόλης, όταν μάλιστα ανήκουν στη δημόσια περιουσία, πρέπει να συμβάλλουν στη δημιουργία χώρων πρασίνου και κοινωνικών υποδομών, παράλληλα με την τυχόν κάλυψη άλλων δημόσιων αναγκών.

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε όλοι οι χώροι στρατοπέδων εντός του αστικού ιστού των πόλεων να παραχωρηθούν στους Δήμους για να γίνουν πάρκα και κοινόχρηστοι, κοινωφελείς χώροι, ενισχύοντας την κλιματική ανθεκτικότητα των πόλεων και γενικά του αστικού χώρου και να απαλλοτριωθεί από τον Δήμο Αθηναίων το οικόπεδο -απέναντι από το εργοτάξιο της ΔΕΗ- που ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και να διαμορφωθεί ως ελεύθερος χώρος πρασίνου, καθώς ως τέτοιος είναι χαρακτηρισμένος.

Τελευταία άρθρα

Ο Κινητός Μαστογράφος της Ε.Α.Ε. ξανά στην Ευρυτανία

Η πρόληψη σώζει ζωές και η φροντίδα της υγείας δεν πρέπει να περιμένει.

27 λεπτά ago

Τραυματισμός υπαλλήλου καθαριότητας στην Ερέτρια

Από τύχη γλύτωσε τα χειρότερα ένας υπάλληλος της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Ερέτριας, όταν κατά…

28 λεπτά ago

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το 1ο Πρότυπο Λύκειο Χαλκίδας

Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2021-2027 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

40 λεπτά ago

Δ. Αθηναίων: Δωρεάν καλοκαιρινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης

Χάρης Δούκας: «Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί το πιο πράσινο σημείο της Αθήνας».

1 ώρα ago

Επίσκεψη στο Ιερό της Αφροδίτης από το δήμο Χαϊδαρίου

Χαρακτήρα ενημέρωσης και γνώσης για τους ιστορικούς θησαυρούς της πόλης έχει η επίσκεψη και ξενάγηση…

1 ώρα ago

Από το βιομηχανικό παρελθόν στο σύγχρονο αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών

Tο κτήριο του π. Αγροτικού Συνεταιρισμού, με ισχυρό τοπικό αποτύπωμα, μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό…

2 ώρες ago