ΔΗΜΟΙ

Ηλιούπολη: Ο Απρίλιος αφιερωμένος στην οδική παιδεία – 4ήμερο δράσεων για μαθητές

Με ένα πολυήμερο και στοχευμένο πρόγραμμα δράσεων, ο Δήμος Ηλιούπολης θέτει στο επίκεντρο την οδική ασφάλεια, καθιερώνοντας τον Απρίλιο ως «Μήνα Οδηγικής Παιδείας και Ασφάλειας “Κωνσταντίνος Τζαφέστας”», τιμώντας τη μνήμη ενός νέου ανθρώπου που χάθηκε άδικα στην άσφαλτο.

Το 4ήμερο πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2026 και απευθύνεται σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με δράσεις που θα φιλοξενηθούν στο Δημαρχείο Ηλιούπολης και σε επιλεγμένους χώρους της πόλης. Περιλαμβάνει συνδυασμό θεωρητικής κατάρτισης και βιωματικής εκπαίδευσης, με στόχο όχι μόνο την ενημέρωση αλλά και την ουσιαστική κατανόηση της σημασίας της υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν μέσα από διαδραστικά εργαστήρια, προσομοιώσεις και πρακτικές ασκήσεις. Η θεματολογία εστιάζει στην πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, στην καλλιέργεια οδηγικής παιδείας από νεαρή ηλικία, καθώς και στην προσαρμογή των νέων στις διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου.

Ιδιαίτερη πρόβλεψη έχει ληφθεί για το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αθηνών, όπου θα υλοποιηθεί προσαρμοσμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών.

Όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος στην εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, «κάθε χρόνο στη χώρα μας χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο. Πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένας άνθρωπος, μια οικογένεια, μια ιστορία που διακόπηκε βίαια», τονίζοντας ότι «η οδική ασφάλεια είναι ζήτημα παιδείας, κουλτούρας και σεβασμού». Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα: «Πίσω από κάθε κανόνα κυκλοφορίας υπάρχει μια ανθρώπινη ζωή».

Η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική του Δήμου για την ενίσχυση της κυκλοφοριακής αγωγής, ειδικά σε ένα αστικό περιβάλλον με αυξημένες απαιτήσεις μετακίνησης. Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση, οι μαθητές καλούνται να αντιληφθούν σε βάθος τις συνέπειες επικίνδυνων επιλογών, όπως η απροσεξία ή η χρήση κινητού κατά την οδήγηση.

Στις δράσεις θα δώσει το «παρών» και ο Γιάννης Κωστάκης, ενισχύοντας με τη συμμετοχή του το μήνυμα της υπευθυνότητας και της αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Η καθιέρωση του Απριλίου ως μήνα οδηγικής παιδείας φιλοδοξεί να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, επενδύοντας στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς οδηγών με υψηλό αίσθημα ευθύνης και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Τελευταία άρθρα

Αύξηση πυρκαγιών και συλλήψεων για εμπρησμό

Για την ανησυχητική αύξηση της συχνότητας των πυρκαγιών στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τον επιχειρησιακό…

16 λεπτά ago

Συνεργασία Π. Φαλήρου και Ε.Ε.Σ. για την ασφάλεια στο νερό

Με δράσεις ενημέρωσης για την ασφάλεια στο νερό, Παλαιό Φάληρο και Ερυθρός Σταυρός, τίμησαν την…

33 λεπτά ago

Ο Omar Faruk Tekbilek γέμισε μουσική ειρήνη το Ζάππειο

Iδανικά το 1ο Attica Roots Festival έκλεισε o διάσημος πρεσβευτής της παγκόσμιας ειρήνης, Faruk Tekbilek…

43 λεπτά ago

ΕΕΑ, ή Περιφέρεια Αττικής: Σταυροδρόμι αποφάσεων για τον Γ. Χατζηθεοδοσίου

Ερωτήματα για την τήρηση των ορίων μεταξύ θεσμικής ιδίότητας και πολιτικής δράσης, τίθεντε στον Πρόεδρο…

1 ώρα ago

Συνάντηση Αθ. Αηδονά με τα μέλη του ΝΟΗΣΙΣ

Την σταθερή θέση της Πέριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που παράγει…

2 ώρες ago

Θύμα τροχαίου ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης

Με ελαφρά τραύματα, παρά την σφοδρότητα του ατυχήματος βγήκε από τις παραμορφωμένες λαμαρίνες του υπηρεσιακού…

2 ώρες ago