ΔΗΜΟΙ

ΚΕΔΕ: Σιγή για τα θύματα και αιχμές για κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και αλληλεγγύης συνεδρίασε την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την έναρξη των εργασιών να επισκιάζεται από τα διαδοχικά τραγικά περιστατικά που συγκλόνισαν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Η πολύνεκρη έκρηξη στο εργοστάσιο «ΒΙΟΛΑΝΤΑ» στα Τρίκαλα με πέντε νεκρές εργαζόμενες, το δυστύχημα στη Ρουμανία με επτά νέους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, καθώς και οι θάνατοι στη Γλυφάδα και στο Άστρος, διαμόρφωσαν ένα κλίμα βαρύ, μακριά από τυπικότητες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξέφρασε τη συλλογική θλίψη της Αυτοδιοίκησης και τη στήριξη προς τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Παράλληλα, η Ένωση απέστειλε επιστολή στους Δήμους καλώντας σε αποχή από εκδηλώσεις, ως ένδειξη σεβασμού.

Πέρα από το πένθος, η ατζέντα ήταν ουσιαστική και «φορτωμένη». Ο κ. Κυρίζογλου ενημέρωσε για τις ρυθμίσεις του νέου νόμου για το προσωπικό των ΟΤΑ, την ικανοποίηση του αιτήματος για δικαίωμα υπογραφής μελετών από μηχανικούς Τ.Ε. και Δ.Ε., αλλά και την έντονη αντίθεση της ΚΕΔΕ στην κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διεκδίκηση επιστροφής ΦΠΑ 250 εκατ. ευρώ έως το 2030, στην εκκρεμότητα του Τέλους Ταφής και στην εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στο Πράσινο Ταμείο, ενώ επαναβεβαιώθηκε η αντίθεση στη μεταφορά των Πολεοδομιών στο Κτηματολόγιο.

Θετικό σήμα καταγράφηκε στη συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, καθώς έγιναν δεκτές σχεδόν όλες οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για το νέο πλαίσιο πολιτικής προστασίας.

Τελευταία άρθρα

Λάρισα: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Πράσινο Σημείο

Επόμενο βήμα η διαγωνιστική διαδικασία για τον εξοπλισμό.

3 λεπτά ago

Το μπάσκετ με αμαξίδιο επιστρέφει δυναμικά στην καρδιά της Αθήνας

Μια διοργάνωση που αναδεικνύει τη δύναμη της συμμετοχής, την ισότητα, την προσβασιμότητα και τον σεβασμό…

23 λεπτά ago

81 νέες θέσεις εργασίας στον Δήμο Ζακύνθου μέσω ΑΣΕΠ

Έμφαση δίνεται στην εντοπιότητα.

53 λεπτά ago

2.000 νέα φυτά και 1.100 τ.μ. γκαζόν στην πλατεία Κλαυθμώνος

Πιο πράσινη και φιλική για τους κατοίκους του κέντρου της πόλης είναι η πλατεία Κλαυθμώνος,…

1 ώρα ago

Στο 6ο Forum of Mayors του ΟΗΕ στη Γενεύη ο Πειραιάς

Στον διεθνή διάλογο για τις βιώσιμες πόλεις, στο πλαίσιο του 6ου Forum of Mayors του…

1 ώρα ago

Άκαρπη και η νέα συνάντηση ΚΕΔΕ- ΥΠΕΝ για την ενέργεια

Μέτρα για το ενεργειακό κόστος των Δήμων, τη διασφάλιση επαρκούς ενεργειακού χώρου και την χρηματοδότηση…

2 ώρες ago