Στη διάσκεψη του Χαρμπίν της Β. Κίνας το Χαλάνδρι
Τις πρακτικές του για τη βιωσιμότητα των πόλεων, την αστική καινοτομία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, παρουσίασε ο δήμος Χαλανδρίου στην Κίνα, όπου μετείχε στις εργασίες διάσκεψης δημάρχων.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάσκεψη, συμμετείχαν οι αντιπροσωπίες των αδελφοποιημένων με το Χαρμπίν της Β. Κίνας πόλεις Χαλανδρίου Έντμοντον -Καναδάς, Ροβανιέμι -Φινλανδία, Μαγδεμβούργο -Γερμανία, Ερζερούμ -Τουρκία, Μπουτσεόν –Κορέα και Τσιάνγκ Μάι – Ταϋλάνδη.
Οι αντιπροσωπίες παρουσίασαν καλές πρακτικές αναφορικά με τη βιωσιμότητα των πόλεων, την αστική καινοτομία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και προτάσεις για την ενίσχυση των δεσμών τους με την πόλη του Χαρμπίν.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χριστίνα Μαχαίρα παρουσίασε στους συμμετέχοντες το έργο της επανένταξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην καθημερινή ζωή της πόλης, ως παράδειγμα αστικής καινοτομίας που αξιοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά και το νερό και προωθεί την κυκλική οικονομία και το σεβασμό στο περιβάλλον.
Επίσης, ο Δήμος Χαλανδρίου συνυπέγραψε την Πρωτοβουλία του Χαρμπίν για την προώθηση πολιτικών αναφορικά με την ωφέλιμη διαχείριση του νερού, του χιονιού και του πάγου και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων.
Η Διάσκεψη των Δημάρχων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης «Harbin International Ice and Snow Economy Expo 2026» και του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάγου και Χιονιού του Χαρμπίν, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο θεματικό πάρκο του είδους, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Κατά την παραμονή τους στο Χαρμπίν, τα μέλη της αντιπροσωπείας του Δήμου Χαλανδρίου παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας με αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης, επισκέφθηκαν την Διεθνή Έκθεση «Harbin International Ice and Snow Economy Expo 2026», το Φεστιβάλ Πάγου και Χιονιού, αλλά και το Μουσείο Μνήμης των φρικαλεοτήτων του αυτοκρατορικού ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής στην Κίνα.