Την κήρυξη της Τενέας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της χαλαζόπτωσης που προκάλεσε, σχεδόν, την ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών, ζητά ο δήμος Κορίνθου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει άμεσα να τεθούν και μέτρα στήριξης των αγροτών της περιοχής.
Την απόφαση να αιτηθεί την κήρυξη της περιοχής σε έκτακτη ανάγκη, έλαβε το δημοτικό συμβούλιο της Κορίνθου, ανταποκρινόμενο στα αιτήματα των καλλιεργητών που είδαν τις σοδειές τους να καταστρέφονται από την ισχυρή χαλαζόπτωση της Δευτέρας.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών και την αποκατάσταση των ζημιών στις καλλιέργειες.
Οι αγρότες της Τενέας μιλούν για ολικές απώλειες σε ελιές, βερικοκιές, ροδάκινα και κηπευτικά.
Ο δήμαρχος Νίκος Σταυρέλης, ο οποίος βρέθηκε μετέβη στην περιοχή που επλήγη, περιέγραψε την κατάσταση ως «τραγική», κάνοντας λόγο για πλήρη καταστροφή της φετινής παραγωγής.
«Από τον Άγιο Βασίλη μέχρι το Μαψό, από την Κλένια μέχρι το Στεφάνι κι από το Χιλιομόδι ως το Σπαθοβούνι, οι αγρότες της Τενέας μετρούν πληγές.
Τριάντα, μόλις, λεπτά ήταν αρκετά για να αφήσουν πίσω τους εικόνες καταστροφής, που δύσκολα περιγράφονται αν δεν τις δεις με τα ίδια σου τα μάτια. Χαλάζι ανελέητο, που δεν λυπήθηκε τίποτα: ούτε τις ελιές, ούτε τις βερυκοκιές, ούτε τα ροδάκινα, ούτε τα κηπευτικά.
Ό,τι καλλιεργήθηκε με κόπο επί ένα χρόνο, μέσα σε μισή ώρα διαλύθηκε.
Βρέθηκα σήμερα το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές και μίλησα με παραγωγούς που είδαν τον κόπο μιας ολόκληρης χρονιάς να χάνεται.
Ο πρόεδρος του Αγίου Βασίλειου, ο Τάσος ο Βαρδάκας, μιλά για ολική καταστροφή και για τραγική κατάσταση. Η απόγνωσή τους είναι μεγάλη, αλλά μεγαλύτερη είναι η αποφασιστικότητά μας να σταθούμε δίπλα τους.
Από αύριο κιόλας ξεκινάμε τις διαδικασίες για την αποζημίωση των αγροτών και θα εξετάσουμε κάθε δυνατό τρόπο στήριξης, ώστε να μπορέσουν να ξαναστήσουν τις περιουσίες και τη ζωή τους.
Παράλληλα θα ζητήσουμε την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της πληγείσας περιοχής.
Θα είμαι κοντά τους, με όποιον τρόπο χρειαστεί και μου ζητηθεί»
Τέλος, ο δήμος ζητά να ξεκινήσουν από σήμερα οι καταγραφές των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια, ώστε να υποβληθούν τα απαραίτητα αιτήματα για άμεσες αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ και κάθε διαθέσιμου μηχανισμού στήριξης.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τα συναρμόδια υπουργεία, εξετάζει ήδη κάθε δυνατό τρόπο οικονομικής και τεχνικής ενίσχυσης των πληγέντων, προκειμένου οι αγρότες της Τενέας να μπορέσουν να ξαναστήσουν τις περιουσίες και τη ζωή τους.
Με την ολοκλήρωσή του θα επιλυθούν χρόνια ζητήματα υπερχειλίσεων και δυσλειτουργιών του αποχετευτικού δικτύου και…
Η επίσκεψη στο Υπουργείο εντάσσεται στη συνέχεια των ενεργειών της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, όπου από τον…
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, ύψους 239,2 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη…
Για πρώτη φορά, 50 φοιτήτριες και φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια της Αττικής συμμετείχαν σε…
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών είναι ο στόχος της εφαρμογής του πρώτου…
Ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού έχει ήδη προετοιμάσει τους χώρους, με το άνοιγμα λάκκων και…