ΔΗΜΟΙ

Κόντρα στη Λέσβο για το ΚΗΦΗ

Στα δύο είναι χωρισμένο το νησί της Λέσβου, λόγω της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δήμων, με «μήλο της Έριδος» τη δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ που αποτελεί πρόταση Συνδέσμου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης , Νίκος Σπανός, προχώρησε τη διαδικασία πρόσκλησης για τη δημιουργία του Κέντρου, ύψους 1.000.000  ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο, η οποία παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου μετά από συνεννόηση του Συνδέσμου με τη Διαχειριστική Αρχή.

Το θέμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου, με τους εκπροσώπους του δήμου Δυτικής Λέσβου να εκφράζουν την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι και η Δυτική Λέσβος προετοιμάζει δική της πρόταση.

Η συζήτηση έφτασε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, το οποίο με πλειοψηφία ενέκρινε την κατάθεση της πρότασης από τον Σύνδεσμο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο δημοτικός σύμβουλος Πανάγος Κουφέλος εξήρε μεν το έργο του Συνδέσμου, ωστόσο άσκησε σκληρή κριτική στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας, την οποία χαρακτήρισε «σχεδόν ανύπαρκτη».

Από τα πυρά δεν ξέφυγε ούτε και η διοίκηση της Περιφέρειας με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, να αφήνει αιχμές κατά του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, υποστηρίζοντας ότι στηρίζει συστηματικά τον Δήμο Μυτιλήνης εις βάρος της Δυτικής Λέσβου. Παράλληλα, αναφέρθηκαν και άλλα παραδείγματα τριβών, όπως η λειτουργία της ΔΕΥΑΛ.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ενώ έχει εκχωρήσει τις αρμοδιότητες της Κοινωνικής Πρόνοιας στον Σύνδεσμο, εμφανίζεται την ίδια στιγμή να κινείται αυτόνομα, ετοιμάζοντας δική του πρόταση για το ΚΗΦΗ. Η στάση αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν τελικά υπάρχουν στο πλαίσιο της συνεργασίας μέσα από τον Σύνδεσμο ξεκάθαρα όρια για το ποιες δραστηριότητες μπορούν να γίνονται από τους Δήμους και ποιες από τον Σύνδεσμο. Σε κάθε περίπτωση αν ο κάθε δήμος φτιάχνει αυτόνομα τις δικές του κοινωνικές δομές τότε ποιο το νόημα της ύπαρξης του Συνδέσμου.

Share

Τελευταία άρθρα

Στην Αλεξανδρούπολη για τις υποδομές ο Γ. Βρούτσης

Από κοντά τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης είδε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Ιωάννης Βρούτσης που…

17 ώρες ago

Συνάντηση Κ. Μουτζούρη με αντιπροσωπεία από το Αλιαγά της Τουρκίας

Οι προοπτικές ενίσχυσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, η ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς και η διεύρυνση των…

20 ώρες ago

Επικοινωνία μέσω Post-it στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού

Τη δυνατότητα σε κάθε δημότη, αλλά και σε κάθε επισκέπτη, να υποβάλει εύκολα και γρήγορα…

21 ώρες ago

Το πρώτο παγκάκι «διπλής όψης» στην Ελλάδα τοποθετήθηκε στον Άλιμο

Ένα πρωτότυπο παγκάκι «διπλής όψης», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλέγουν προς…

21 ώρες ago

Μέτρα προστασίας από τη ζέστη λαμβάνουν οι δήμοι

Μέτρα προστασίας για όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού παίρνουν οι δήμοι, που ανοίγουν…

21 ώρες ago

Ενισχύονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών σε Ελληνικό & Αργυρούπολη

Ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης προχωρά προληπτικά σε έκτακτη εφαρμογή προνυμφοκτονίας σε όλα τα φρεάτια…

21 ώρες ago