Τους πόρους από τις παραχωρήσεις αιγιαλού ζητά η ΚΕΔΕ
Την ικανοποποίηση των δήμων, αναφορικά με την καταβολή των χρημάτων από τις συμβάσεις παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου.
Για το θέμα, στο οποίο έχει αναφερθεί και ο υπουργός Οικονομικών κατά την ενημέρωση για την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ‘Ενωσης υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το νόμο οι δήμοι δικαιούνται το 60% του ανταλλάγματος που προκύπτει από τις παραχωρήσεις χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
Ωστόσο, αν και οι δήμοι έχουν κατ’ επανάληψη θέσει το θέμα στους αρμόδιους υφυπουργούς και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, δεν έχει καταβληθεί κανένα ποσό για το 2024 έως σήμερα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις.
Όπως αναφέρει ο Λ. Κυρίζογλου: «Η θερινή περίοδος ολοκληρώνεται, οι Δήμοι έχουν πράξει τα προβλεπόμενα, αλλά δεν τους έχει αποδοθεί ούτε ένα ευρώ».
Παράλληλα, τονίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήδη λειτουργεί με μειωμένους πόρους, ενώ η καθυστέρηση απόδοσης των εκ του νόμου προβλεπόμενων χρηματοδοτήσεων επιδεινώνει σημαντικά τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων.
Τέλος, ο Λ. Κυρίζογλου σημειώνει: «Η έγκαιρη και δίκαιη απόδοση των χρημάτων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τη λειτουργία των Δήμων».