ΔΗΜΟΙ

Στο «τιμόνι» των αλλαγών η ΚΕΔΕ: Διαχείριση αποβλήτων και στήριξη της Αυτοδιοίκησης

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων παρουσίασε, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόκειται για την πρώτη ολιστική προσέγγιση στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία θετικό βήμα με σαφή στρατηγικό προσανατολισμό.

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως θετική» την πρόβλεψη για τη διάθεση 100 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τους υπόχρεους παραγωγούς για την επόμενη πενταετία, πόροι που, όπως σημείωσε, μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι «η επιτυχία του σχεδίου θα κριθεί από την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή του».

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε την πάγια θέση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης υπέρ της κατάργησης του τέλους ταφής, κάνοντας λόγο για ένα άδικο μέτρο, για το οποίο η ΚΕΔΕ έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κοινού με εκατοντάδες Δήμους της χώρας. «Από αυτή τη θέση, δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω, για λόγους που έχουμε τεκμηριώσει αναλυτικά», τόνισε. Ειδική αναφορά έγινε και στη διάθεση των κονδυλίων που έχουν συγκεντρωθεί στον ΕΟΑΝ από το εν λόγω τέλος, τα οποία -σύμφωνα με τη νομοθεσία- οφείλουν να επιστρέψουν στους Δήμους με τη μορφή παροχών και εργαλείων που ενισχύουν την ανακύκλωση και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τοπικών κοινωνιών.

Στο διάρκεια της συνεδρίασης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ενέκρινε τη διοργάνωση συνεδρίου για την Πολιτική Προστασία και την Αστική Ανθεκτικότητα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία και ευθύνη της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Τέλος, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεχή και συστηματική επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ, ενέκρινε τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., με αντικείμενο την εκπόνηση και εφαρμογή Προγράμματος Ενημέρωσης του πολιτικού και υπηρεσιακού προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις διατάξεις του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την υποστήριξη των Δήμων στην εφαρμογή του Π.Δ. 54/2018

Τελευταία άρθρα

8,7 εκατ. ευρώ για έξι νέα έργα στη Δυτική Ελλάδα

Τα 8,7 εκατομμύρια ευρώ υπερβαίνει ο συνολικός προϋπολογισμός των έξι νέων έργων που δρομολογεί η…

4 λεπτά ago

Συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος της ΠΑΜΘ

Η πορεία υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς…

17 λεπτά ago

2 εκ. ευρώ στη Λευκάδα για αποκατάσταση των καταστροφών

Με το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται ο δήμος Λευκάδας, για την υλοποίηση έργων…

35 λεπτά ago

Η ανθεκτικότητα στην ημερίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής

Στα Βίλια στρέφεται το ενδιαφέρον των δημάρχων της Αττικής το Σάββατο, 6 Ιουνίου, οπότε και…

54 λεπτά ago

Εβδομάδα Ανακύκλωσης στον Δήμο Καλαμαριάς

Η εβδομάδα ανακύκλωσης, με στόχο της ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης για…

1 ώρα ago

Βανδαλισμοί σε παιδική χαρά στη Νίκαια

Οργή και αγανάκτηση στην κοινωνία της Νίκαιας έχουν προκαλέσει οι εκτεταμένες ζημιές που έκαναν άγνωστοι,…

1 ώρα ago