ΔΗΜΟΙ

Ιούλιος στα Άγραφα: Μήνας αφιερωμένος στην παράδοση, την ιστορία και την πίστη

Ιδιαίτερα πλούσιος είναι ο Ιούλιος για τον Δήμο Αγράφων, ιδιαίτερα στον πολιτιστικό τομέα. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας, της ιστορικής μνήμης, της πίστης και των τοπικών προϊόντων. Οι δράσεις αυτές προσφέρουν μια ουσιαστική ευκαιρία συμμετοχής και αναστοχασμού, σεβόμενες τη φυσιογνωμία και την ψυχή του τόπου μας.

Την Κυριακή 6 Ιουλίου 2025, στις 12:30μμ, στον Άγιο Δημήτριο διεξάγεται η 2η Γιορτή Προβατίνας.
Μια γιορτή αφιερωμένη στην τοπική κτηνοτροφία και τη μαγειρική παράδοση της περιοχής. Η προβατίνα πρωταγωνιστεί σε ένα τραπέζι γεμάτο μεζέδες, ζεστασιά και ντόπιο χαρακτήρα, αποδεικνύοντας πως η γαστρονομία είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Το Σάββατο 12 Ιουλίου 2025, στις 19:00μμ, στην Παλαιά Βίνιανη θα διεξαχθεί επετειακή εΕκδήλωση για τα 81 Χρόνια από την Ίδρυση της ΠΕΕΑ.
Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, τιμάται η ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), με επίσημη τελετή μνήμης και αναφορά στο ιστορικό βάθος του αγώνα για εθνική αξιοπρέπεια και λαϊκή κυριαρχία.
Κεντρικός ομιλητής: Δρ. Ίασων Χανδρινός – Ιστορικός, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ρέγκενσμπουργκ
Συμμετοχή: Δημοτική Φιλαρμονική Καρπενησίου

Το Σάββατο 12 Ιουλίου 2025, στις 20:00μμ, στην κεντρική πλατεία Αγράφων, διοργανώνεται η 2η Γιορτή Πέστροφας.
Η πέστροφα, ως παραδοσιακό και ποιοτικό τοπικό προϊόν, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της γιορτής, που συνδέει τον τόπο με τη γη και το νερό του. Η γιορτή ενισχύει την τοπική παραγωγή, την κοινωνική συνοχή και τη ζωντανή παράδοση.

Το Σάββατο 19 Ιουλίου 2025, στα Μεγάλα Βραγγιανά σειρά έχει η 6η Ημερίδα Βραγγιανών – «Προφητείες. Η ώρα της αλήθειας»
Μια ημέρα πνευματικής αναζήτησης και θεολογικού διαλόγου με τη συμμετοχή κληρικών και ακαδημαϊκών.
Πρόγραμμα:
• Όρθρος & Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής
• Ώρα 10:45 π.μ. – Ομιλίες στον υπαίθριο χώρο του ναού:
▪️Δρ. Γεώργιος Φίλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων & Μέσης Ανατολής
Θέμα: «Προφητείες της Ορθοδοξίας και η γεωπολιτική του Ελληνισμού: ένα σενάριο πολέμου σε τρεις πράξεις»
▪️Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Εφημέριος Ι. Προσκυνηματικού Ναού Ν. Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών
Θέμα: «Η προφητεία στην πορεία της Εκκλησίας και στη ζωή του ανθρώπου»

Την Κυριακή 20 Ιουλίου 2025, στο Βάλαρι, πεζοπορία & μουσική βραδιά
Στις 07:00 π.μ. – Πεζοπορία προς τη θέση «Προφήτης Ηλίας» και τέλεση Θείας Λειτουργίας και Αρτοκλασίας
Στις 21:30 μ.μ. – Καλοκαιρινή μουσική βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο Βαλαρίου
Η ημέρα ενώνει το φυσικό τοπίο με τη λατρευτική ζωή και τον πολιτισμό, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους συμμετέχοντες.

Ο Δήμος Αγράφων προσκαλεί τους πολίτες και τους επισκέπτες να συμμετάσχουν ενεργά στις εκδηλώσεις του Ιουλίου.

Τελευταία άρθρα

Νέα Σμύρνη: Μονιμοποιούνται εργαζόμενοι κόντρα στο νόμο Βορίδη

Οι εργαζόμενοι είχαν πρωτόδικη απόφαση που αναγνώριζε την μετατροπή των συμβάσεων τους από ορισμένου χρόνου…

49 λεπτά ago

Orange Week Athens 2025 – Δείτε το πρόγραμμα

"Η τέχνη μάς ενώνει ενάντια στην έμφυλη βία" - 25 Νοεμβρίου – 03 Δεκεμβρίου 2025

60 λεπτά ago

Ο Δήμος Αγράφων θωρακίζεται με 8 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας

Ενισχύονται κρίσιμες υπηρεσίες του Δήμου.

1 ώρα ago

Οι δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο

Πλούσιο πρόγραμμα ξεναγήσεων και ειδικές θεματικές διαδρομές.

1 ώρα ago

Ιωάννινα: Φιλοξενία δημοσιογράφων για την τουριστική ανάδειξη της περιοχής

Ο Δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει στοχευμένα τις δράσεις προβολής, ώστε τα Ιωάννινα να αποτελούν έναν προορισμό…

2 ώρες ago

Αυστηρό εξώδικο του Δήμου Τήνου προς εταιρία τηλεφωνίας

Ο Δήμος Τήνου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου θέτουν ευθέως και αποκλειστικά υπόλογη την…

4 ώρες ago