ΔΗΜΟΙ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε αρκετές περιοχές – Δείτε τον χάρτη

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, ενημερώνει ότι σήμερα Πέμπτη προβλέπεται υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 3) σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν την ανάγκη αυξημένης προσοχής, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, ενώ καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο σήμερα περιλαμβάνουν την Αττική και τα Κύθηρα, την Αργολίδα, καθώς και τμήματα της Βοιωτίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Εύβοιας. Επίσης, αυξημένος κίνδυνος υπάρχει στα νησιά Σκύρος, Κυκλάδες, Μυτιλήνη, Χίος, Ψαρά, Σάμος, Ικαρία, καθώς και στην Κρήτη, την Κάρπαθο και την Κάσο.

Η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους και επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τη ρίψη αναμμένων αντικειμένων σε ξηρά χόρτα και δάση, να μην ανάβουν φωτιές σε ανοιχτούς χώρους και να ενημερώνουν άμεσα τις αρχές σε περίπτωση που αντιληφθούν καπνό ή φωτιά. Η συνεργασία όλων κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη και τον περιορισμό πιθανών καταστροφών.

Δείτε στο χάρτη τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο σήμερα, Πέμπτη 12 Ιουνίου:

Οι πέντε κατηγορίες κινδύνου

Στο χάρτη διακρίνονται τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 4. Η κατηγορία με αριθμό 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη. Η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί με Κατάσταση Συναγερμού. Η έννοια των ανωτέρω κατηγοριών κινδύνου αναλύεται παρακάτω:

Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)
Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.

Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)
Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)
Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)
Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)
Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

Τελευταία άρθρα

Μεγάλη συμμετοχή στην «Ημέρα Ποδηλάτου» του Πειραιά

Από παιδιά με τα ποδήλατά τους γέμισε η πλατεία Κοραή στο κέντρο του Πειραιά, που…

16 ώρες ago

Συμπαραστάτης στο έργο του 4amea η Νίκαια

Την εκδήλωση του 4amea – Πανελλαδικού Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου AμεΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην…

17 ώρες ago

Μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της Δυτικής Αχαΐας

Η αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών της Αχαΐας και η διευθέτηση των ρεμάτων σε όλη την…

19 ώρες ago

Εκδήλωση για τον εθελοντισμό στο Αιγάλεω

Αφιερωμένη στη βράβευση των εθελοντών και χορηγών των δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ήταν η εκδήλωση που…

19 ώρες ago

Βολές Β. Σίμου στο ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στις επιπτώσεις από τη λειτουργία της χωματερής και τη διαχείριση των απορριμμάτων, με γνώμονα την…

20 ώρες ago

Μέτρα για την αντιπυρική περίοδο στο Ίλιον

Την υποχρέωση των πολιτών να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που τους ανήκουν μέχρι και…

20 ώρες ago