Πε. Μαρ 28th, 2024

Χρ. Θεοδωρόπουλος: 4 μήνες Διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής – Απολογισμός και προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας

Κλείσαμε αισίως ένα 4μηνο από την ανάληψη του πηδαλίου της Περιφέρειας Αττικής από τη νέα διοίκηση. Ένα χρονικό διάστημα όχι –ασφαλώς- ικανό για εξαγωγή ασφαλών κρίσεων, αλλά σίγουρα ενδεικτικό της διάθεσης και των προθέσεων τόσο του νέου Περιφερειάρχη, κ. Πατούλη, όσο και των στελεχών που τον πλαισιώνουν. Και είμαι βέβαιος ότι ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα συμφωνούσε ότι το πρόσημο είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Η άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού της Περιφέρειας Αττικής στα ακραία καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν στην πλημμύρα στην Κινέτα, η αποτελεσματική και καίρια αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στα μέσα Σεπτέμβρη, η πρωτοφανής υλοποίηση της πρωτοβουλίας απομάκρυνσης χιλιάδων παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής, η ταχύτατη διεκπεραίωση από τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μεταφορών σχεδόν 100.000 διπλωμάτων οδήγησης, που λίμναζαν εδώ και πάνω από 1 χρόνο, η –με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής- ανάληψη νομοθετικών παρεμβάσεων για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών, η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης του μητροπολιτικού πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στην Περιφέρεια Αττικής, η ορθολογικοποίηση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, η θεσμοθέτηση συστήματος εσωτερικής μετακίνησης των υπαλλήλων της Περιφέρειας χάριν λυσιτελέστερης για τον πολίτη λειτουργίας των Υπηρεσιών της, οι εκτενείς εργασίες διαγράμμισης και σήμανσης σε κεντρικούς οδικούς άξονες, οι εντυπωσιακές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, η αναβίωση του πολύπαθου και παραμελημένου Πεδίου του Άρεως κατά τη διάρκεια των εορτών, τα εγκαίνια της πρώτης «έξυπνης» διάβασης πεζών στη χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, καθώς και η τροχοδρόμηση τμηματικής λειτουργίας δεκάδων άλλων ανά την Αττική είναι –σταχυολογώντας- μερικά από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας διοίκησης. Και –δίπλα σε όλα αυτά-  οι αδιάκοπες συναντήσεις και οι στοχευμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τα μείζονα και χρονίζοντα ζητήματα και προβλήματα που μαστίζουν τους πολίτες της Αττικής και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης: την εκπόνηση και υλοποίηση ενός σύγχρονου, ρεαλιστικού και φιλικού προς το περιβάλλον σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, με παράλληλους στόχους τη δραστική μείωση του όγκου αυτών που θάβονται και τη σημαντική αύξηση του όγκου των ανακυκλώσιμων υλικών και την άμεση ολοκλήρωση προληπτικών δράσεων για τη βέλτιστη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Προβλήματα που αφορούν –ασφαλώς- όχι μόνο την Περιφέρεια Αττικής, αλλά τόσο τους 66 Δήμους που τη συναποτελούν και το κεντρικό Κράτος όσο και τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και που –κυρίως- απαιτούν ειλικρινή διάλογο, διάθεση για τομές και λύσεις, συνέργιες και πρόταξη του κοινού καλού. Χωρίς παρωπίδες, κομματικές κορώνες και πομφόλυγες εσωτερικής κατανάλωσης.

Έχουμε την τύχη να εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο 9 –μετά τη σύμπραξη 2 παρατάξεων με την πλειοψήσασα του νέου Περιφερειάρχη, κ. Πατούλη- παρατάξεις, απότοκο της θεμελιώδους τροποποίησης που επέφερε στο εκλογικό σύστημα στους Ο.Τ.Α. ο Ν.4555/2018 («Κλεισθένης»). Αυτόθροη συνέπεια αυτού είναι να διασφαλίζονται καθ’ όλη την παρούσα θητεία η πολυφωνία, ο έλεγχος της διοίκησης και ο θεσμικός αντίλογος. Ταυτόχρονα, έχει διαπιστωθεί στην πράξη (κυρίως με τη νομοθέτηση των Ν.4623/2019, 4625/2019 και 4635/2019, οι οποίοι περιέχουν –μεταξύ άλλων και- διατάξεις που άπτονται του Υπουργείου Εσωτερικών) η ευτυχής συγκυρία να υπάρχει Κυβέρνηση, η οποία τείνει ευήκοα ώτα σε εύλογα αιτήματα Δήμων και Περιφερειών και –κυρίως- δείχνει πρόθυμη να επαναφέρει την τοπική αυτοδιοίκηση στο προσκήνιο από το περιθώριο, στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία αρκετά χρόνια. Οι πολίτες της Αττικής, της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας και εκ των μεγαλυτέρων της Ευρώπης, απαιτούν λύσεις, ειλικρίνεια και βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Η ευκαιρία για το «άλμα το μεγαλύτερο από τη φθορά» είναι παρούσα και η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής το έχει αντιληφθεί. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά. Απαιτούνται συνέργιες και ευρύτερες συναινέσεις για ακόμα καλύτερη συνέχεια. Εξάλλου, κάθε αιρετός έχει τις δικές του ευθύνες.

 

* Χρήστος Ι. Θεοδωρόπουλος

Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής