Κυ. Απρ 28th, 2024

Η κρίσιμη «ζαριά» για το μέλλον μας

* Του Παναγιώτη Ηλιόπουλου

Διανύουμε τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης , νεοεκλεγμένης τοπικής αυτοδιοίκησης ,απλής αναλογικής ,  νέων νόμων και αντιλήψεων , νέων και μεγάλων προκλήσεων με μεγαλύτερη αυτών το προσφυγικό , το οποίο αντανακλάται φυσικά και στους δήμους και στις γειτονιές της ενδοχώρας .

Η απλή αναλογική αποδεικνύει την εκ διαμέτρου αντίθετη προς κάθε τι δημοκρατικό φύση της . Αποδεικνύει καθημερινά πως επικροτεί τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι , τους πολιτικούς εκβιασμούς , τους απογοητευμένους από τον παραγκωνισμό τους από θέσεις ευθύνης στην διοίκηση . Γενικώς ειδικά προς τα τελευταία 2 χρόνια των τοπικών δημοτικών αρχών φτάνοντας προς το 2023 η κορύφωση του νόμου – μπάχαλου θα μας δείξει σε όλους την καταστροφική φύση του . Ένας νόμος εντολέας της προηγούμενης κυβέρνησης για να μην καταφέρουν οι δήμοι να ορθοποδήσουν . Ένας νόμος που με πλήρη κομματική χροιά προτιμά το μπάχαλο για άλλη μια φορά . Παρατηρούνται πως συνδυασμοί χωρίς καμία αυτοδιοικητική εμπειρία με ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά απειλούν για θέσεις εξουσίας με σκοπό να ψηφίζουν τα ψηφίσματα του νικητήριου συνδυασμού  . Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και η αυτοδιοίκηση πολύ φοβάμαι πως θα καταλήξει μια τεράστια λέσχη δούναι και λαβειν .

Λέξεις όπως  ανανέωση , δημιουργία νέων και ικανών στελεχών , τεχνοκράτων , ειδικών σε τομείς ευθύνης θα ηττηθούν για άλλη μια φορά απο πολιτικάντηδες που απλώς έκαναν καλές δημόσιες σχέσεις προεκλογικά και θα γίνει ψωμοτύρι τους ο εκβιασμός για να αναρριχηθούν στην εξουσία .

Το προσφυγικό όπως διαφαίνεται μεταφέρεται στην ενδοχώρα , με σκοπό την αποσυμφόρηση των νησιών Αλλα και καλύτερου ελέγχου του σε οργανωμένες δομές . Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εγκυμονεί από το πρσφυγικό είναι ο διχασμός της ελληνικής κοινωνίας και η γέννηση ακραίων απόψεων με φανατισμό και αντιπαλότητα από το ένα πρός το άλλο μέρος . Οι πολίτες έχουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα να εκφράσουν οποία άποψη επιθυμούν και να την λένε δημόσια χωρίς φόβο και λογοκρισία . Είναι αναγκαίο το κοινωνικό Μπούλινγκ σε κάθε άποψη να σταματήσει άμεσα . Όπως είναι αναγκαίο η κάθε δημοτική αρχή , περιφερειακή  και κεντρική διοίκηση να είναι πλήρης προετοιμασμένη και οργανωμένη για να αντιμετωπιστεί σωστά η συγκεκριμένη πρόκληση και να αποφευχθούν ακραίες απόψεις από την καθημερινότητα μας , τα σχολεία μας , το επαγγελματικό μας περιβάλλον . Οι λέξεις φασίστας και αναρχικός πάνε και έρχονται χωρίς σχεδόν κανείς να μην ξέρει για πιο λόγο τις κουμπώνει στον άλλον σαν καρτέλα . Εμφυλιοπολεμική καθημερινότητα παρατηρείται για άλλη μια φορά . Η κυβέρνηση και η κάθε δημοτική αρχή οφείλει να το αντιμετώπιση το θέμα με σεβασμό προς όλους , εγρήγορση και αποτελεσματικότητα . Η κακή οργάνωση( παράδειγμα «ΜΟΡΙΑ»)  , προχειρότητα , και βρώμικο παιχνίδι των ΜΚΟ ειναι αυτές οι αιτίες που έχουν δημιουργήσει στον κόσμο φόβο για την επόμενη μέρα . Εγώ δηλώνω απών από τον πόλεμο αυτών μεταξύ ακραίων απόψεων  , παρών στον δημότη που με εξέλεξε να είμαι δίπλα του σε κάθε ανάγκη και να προσφέρω οτι μπορώ , πάντα με ηθική , αξίες , την επαγγελματική μου εμπειρία σαν επιχειρηματίας στην πιο δύσκολη δεκαετία της χώρας . Δεν θα γίνω στρατιώτης ακραίων απόψεων ούτε παπαγάλος απόψεων που θέλει να ακούσει είτε το ένα είτε το άλλο μέρος με μοναδικό σκοπό την ψηφοθηρία και την  Δημιουργία εντυπώσεων . Η ουσία βρίσκεται στην πρόληψη και την αποτελεσματικότητα όταν κάτι παρουσιάζεται , όχι στις  φωνές στα καφενεία και στο Facebook . Αυτά είναι αηδιαστικός λαϊκισμός μια άλλης εποχής που νομίζω όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε .

Οι νέοι πολιτικοί  πρέπει να πρωταγωνιστήσουν για να πάνε την γειτονιά τους ένα βήμα μπροστά . Δεν πρέπει να θαφτούν κάτω από τις κουβέρτες παλαιόκομματικών πολιτικάντηδων που τρέφονται απο την εξουσία και τον έλεγχο . Δεν πρέπει να υποκύψουν στον έλεγχο κλικών η του ίδιου του συστήματος . Ήρθε η ώρα για αλλαγή σελίδας στη χώρας μας σε όλα τα επίπεδα , ήρθε η ώρα κυρίως για αλλαγή νεοτροπίας και αντιλήψεων .

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να καταφέρει να αντιμετωπίσει όλες τις παραπάνω προκλήσεις πανελλήνια , είναι η τροφή της γειτονιάς μας , είναι η καθημερινότητα μας , δεν είναι ούτε πολιτικός στίβος , ούτε καριέρα , ούτε κομματική μάχη . Είμαστε όλοι μας και το χρωστάμε στον κόσμο , στους γείτονες μας , στα παιδιά μας και στους γονείς μας . Ενότητα , έργο , και ο κάθε Δήμος μια μεγάλη οικογένεια ,  Κόντρα  σε κάθε εκβιασμό και βρώμικο πολιτικό παιχνίδι .

* O Παναγιώτης Ηλιόπουλος  είναι δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πεντέλης