Με πυκνό διάλογο, ισχυρή θεσμική παρουσία και στοχευμένες παρεμβάσεις πραγματοποιήσαμε το 4ο Forum του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), σε έναν πραγματικά εμβληματικό χώρο, το Μουσείο Βορρέ. Η φετινή διοργάνωση ταυτίστηκε με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ενισχύοντας το συμβολικό και ουσιαστικό της βάρος – σε μια περίοδο όπου η περιβαλλοντική διακυβέρνηση αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.

Οι τοποθετήσεις από υπουργούς, ευρωβουλευτές, δημάρχους, ειδικούς και εκπροσώπους της Ε.Ε., στο Forum έφεραν στο προσκήνιο τα μεγάλα ζητήματα της εποχής: την ανάγκη ανθεκτικών πόλεων, τη σημασία της πρόληψης και της συνεργασίας, και τον ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Πρέπει να γίνει σαφές το γεγονός ότι δεν προστατεύουμε απλώς ένα βουνό. Προστατεύουμε το μέλλον των πόλεών μας. Ο Υμηττός είναι οικοσύστημα εθνικής σημασίας και οφείλουμε να διασφαλίσουμε κάθε σπιθαμή του.

Ο ΣΠΑΥ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος διαδημοτικός περιβαλλοντικός Σύνδεσμος της χώρας. Ενώνει 12 δήμους γύρω από τον Υμηττό σε έναν κοινό στόχο – ορατό, μετρήσιμο και καθολικά αποδεκτό. Αποτελεί, με άλλα λόγια, ένα θεσμικό σχήμα που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η συνεργατική διακυβέρνηση στο πεδίο της βιωσιμότητας.

Οι συνεδρίες κάλυψαν θέματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αστική ανθεκτικότητα, η εκπαίδευση πολιτών, η χρηματοδότηση της βιωσιμότητας και η διασυνοριακή συνεργασία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάδειξη των εθελοντικών οργανώσεων, με τιμητικές βραβεύσεις στο κλείσιμο του forum.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του forum, αναπτύξαμε περιβαλλοντική δράση μικροφύτευσης σε συνεργασία με το Ζηνοδώρειο Δημοτικό Σχολείο και τη We4All, δίνοντας χώρο στους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Το 4ο Forum, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και της ΚΕΔΕ, ανέδειξε τον ΣΠΑΥ ως θεσμό στρατηγικής συνεργασίας και σημείο αναφοράς για τη χάραξη πράσινων πολιτικών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.