Πα. Απρ 19th, 2024

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον δήμο Άνδρου ο Δημήτρης Λοτσάρης

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο Άνδρου ανακοίνωσε ο έπαρχος του νησιού Δημήτρης Λοτσάρης, καθώς και το όνομα και τις βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ», ζητώντας την στήριξη των συνδημοτών του «για μια Άνδρο εξωστρεφή προσανατολισμένη στην ανοικτή κοινωνία και στην ανοικτή οικονομία, για μια Άνδρο συνεργασίας, αλλά και υπέρβασης των αδυναμιών και στρεβλώσεων του παρελθόντος, για μια Άνδρο που θα κυριαρχούν η διαφάνεια, η οργάνωση και η αποτελεσματικότητα», όπως αναφέρει στην δήλωσή του.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του κ. Λοτσάρη:

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Με γνωρίζετε και σας γνωρίζω. Μπορεί να είμαι νέος σε ηλικία, αλλά συμπλήρωσα υπηρετώντας την αυτοδιοίκηση ήδη 12 ολόκληρα χρόνια, τα 8 απ’ αυτά στην Περιφέρεια. Από το 2011 μέχρι το 2014 υπήρξα περιφερειακός σύμβουλος Κυκλάδων στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Και από το 2014 μέχρι σήμερα είμαι περιφερειακός σύμβουλος της συμπολίτευσης με την ιδιότητα του Έπαρχου Άνδρου.

Τα χρόνια που βρέθηκα νέος περιφερειακός σύμβουλος Κυκλάδων (32 με 36 χρονών) στάθηκαν πολύτιμα. Ήταν χρόνια πολιτικής μαθητείας. Στην αντιπολίτευση χτίζεις πολιτικό χαρακτήρα. Διαμορφώνεις κριτήρια. Μελετάς προγράμματα και προϋπολογισμούς. Περιοδεύεις σε όλη την περιφέρεια σου και κατανοείς τα προβλήματα. Και βεβαίως αποκτάς γνωριμίες με όλους, συνοδοιπόρους και αντιπάλους.

Η τετραετία μου στην αντιπολίτευση με οδήγησε σε ιδιαίτερη σχέση με τους πολίτες. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέλαβα το καθήκον να ανασυγκροτήσω το επαρχείο Άνδρου που είχε διαλυθεί το 2010. Μια ανασυγκρότηση που πήρε όλο τον πρώτο χρόνο.
Παρόλα αυτά από το 2015 οι υπηρεσίες λειτουργούν εύρυθμα και παράλληλα άνοιξαν τα τμήματα τεχνικής υπηρεσίας, κοινωνικής μέριμνας και ανάπτυξης. Μπορέσαμε να εκταμιεύουμε χρήματα από την Περιφέρεια και συνεργαζόμενοι να χρηματοδοτούμε κάποιες δράσεις του Δήμου Άνδρου. Από το 2015 και μετά οι υπηρεσίες μας λειτούργησαν και στο πλαίσιο των περιορισμένων αρμοδιοτήτων που έχει το Επαρχείο καταφέραμε να τρέξουμε στηριζόμενοι πια στη δική μας τεχνική υπηρεσία και στην τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας, δικές μας μελέτες για δικά μας έργα που ωρίμασαν το 2017 και ήδη τρέχουν το 2018 στην Άνδρο.

Η συμμετοχή μου στα κοινά και η αγάπη μου για την Άνδρο με οδήγησε μετά από σκέψεις, συζητήσεις και προβληματισμούς, στην απόφαση να συμμετέχω στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ως υποψήφιος Δήμαρχος Άνδρου.
Ξεκινήσαμε βήμα-βήμα με μια ομάδα πολιτών, εκ των οποίων πολλοί είναι νέοι και ασχολούνται με τα αυτοδιοικητικά για πρώτη φορά. Συντονιστήκαμε με έμπειρους αυτοδιοικητικούς και με την συνδρομή φίλων και συνεργατών απ΄ όλη αυτή την μακρά περίοδο από το 2011 μέχρι το 2018, δημιουργήσαμε τον συνδυασμό «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ».

Στόχοι μας είναι η ανάδειξη μιας νέας ηλικιακά και πολιτικά διοίκησης στην Άνδρο. Θέλουμε η πολιτική να επιστρέψει στον πολίτη και η ηθική να επιστρέψει στην πολιτική.
Με αυτή την σκέψη πορευτήκαμε μέχρι τώρα στα πολιτικά πράγματα του νησιού μας. Και αναλάβαμε πολιτικές πρωτοβουλίες με ρίσκο και κόστος πέρα από τις περιορισμένες αρμοδιότητες του Επάρχου για πολλά από τα μεγάλα προβλήματα του νησιού μας. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν λαϊκίσαμε.
Μπήκαμε μπροστά στα ακτοπλοϊκά εδώ και τρία χρόνια. Συζητήσαμε και διαβουλευτήκαμε με όλους τους ακτοπλόους του νησιού μας. Δεν καταφέραμε όλα όσα θέλαμε. Καταφέραμε όμως να έχουμε διαύλους επικοινωνίας μαζί τους για πολλά ζητήματα. Το αναγνωρίζουν πια και οι ίδιοι δημόσια.
Συμπαρασταθήκαμε στον Δήμο Άνδρου, όπου οι ενέργειες του ήταν για το καλό του νησιού χωρίς να λογαριάσουμε πολιτικό κόστος. Και διαφωνήσαμε, όπου θεωρήσαμε ότι ήταν λάθος, διότι για εμάς η Άνδρος είναι πάνω από όλα.
Πήραμε πρωτοβουλίες για διάφορα έργα (αντιπλημμυρικά, συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου, καθαρισμό ρεμάτων κλπ.) με ελάχιστο προϋπολογισμό. Κινητοποιήσαμε τους κατοίκους και ήρθαμε σε επαφή με τους εργολάβους και τους ακτοπλόους του νησιού μας, επικαλούμενοι την αγάπη τους για τον τόπο. Και αυτοί πιστεύοντας σε εμάς υπερέβησαν εαυτούς.

Με τον τρόπο αυτό σκοπεύουμε να πολιτευτούμε και στο μέλλον στα δημοτικά πράγματα από όποια θέση μας τοποθετήσει η ψήφος των πολιτών στις εκλογές του 2019.
Για τον λόγο αυτό δεν τάζουμε τα πάντα σε όλους.
Υποσχόμαστε ότι θα γίνουν συγκεκριμένα πράγματα με βάση άμεσες και επιτακτικές ανάγκες του νησιού. Έχουμε στόχους και χρονοδιάγραμμα.
Στον αγροτικό τομέα, οδηγός μας είναι οι πρωτοβουλίες που πήραμε ως Επαρχείο για το μέλι και την βιολογική μελισσοκομία με την εταιρεία Apivita και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων με τους παραγωγούς.

Στην υγεία, η προσφορά χρηματικού συμπληρώματος από την Περιφέρεια για νέους γιατρούς στην Άνδρο.
Στην διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και στην παιδεία, οδηγός μας η παραγωγική αναδιοργάνωση και η πλήρης διαφάνεια που πετύχαμε με τις ανοικτές συνελεύσεις του Μουστακείου Κληροδοτήματος. Έτσι έγινε δυνατή η κερδοφορία του, η έναρξη εκ νέου του προγράμματος υποτροφιών, αλλά και η χρηματοδότηση τοπικών έργων όπως η αναβάθμιση του σχολείου της περιοχής, η χρηματοδότηση της αρχαιολογικής ολοκλήρωσης του πρωτοχριστιανικού ναού του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και των δύο πρώτων πιστοποιημένων παιδικών χαρών στο Μουστάκειο και στα Αϊπάτια.

Να σημειώσουμε τέλος την παραλαβή του νέου κτιρίου στην Πίσω Μεριά και την αναζήτηση χρήσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Όλα αυτά έγιναν με μεθοδικότητα, συνεργασία και κρατώντας σταθερά το πηδάλιο. Και όπου χρειάστηκε ήρθαμε σε ρήξεις με το παρελθόν.
Με οδηγό τα παραπάνω κάνουμε σήμερα το επόμενο βήμα. Ζητάμε την στήριξή σας: για μια Άνδρο εξωστρεφή προσανατολισμένη στην ανοικτή κοινωνία και στην ανοικτή οικονομία, για μια Άνδρο συνεργασίας, αλλά και υπέρβασης των αδυναμιών και στρεβλώσεων του παρελθόντος, για μια Άνδρο που θα κυριαρχούν η διαφάνεια, η οργάνωση και η αποτελεσματικότητα.

Σας θέλουμε δίπλα μας όχι μόνο στις εκλογές, αλλά κυρίως την επόμενη μέρα. Όλα όσα θέλουμε και σχεδιάζουμε δεν μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς εσάς. Όλοι μαζί αλλάζοντας θα αλλάξουμε τις διαδικασίες και το νησί μας. Είμαστε εδώ για την επόμενη μέρα. Για τον λόγο αυτό σας ζητούμε να συστρατευτείτε τόσο στον εκλογικό αγώνα όσο και στην επόμενη μέρα.
Μόνο μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την Άνδρο.

Δημήτρης Λοτσάρης Υποψήφιος Δήμαρχος
Επικεφαλής της παράταξης: ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ