Πα. Μαρ 1st, 2024

Βουλή: Ευρεία πλειοψηφία “εξασφάλισε” η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές – Τι ψήφισαν τα κόμματα

Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, στην ψηφοφορία που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι», επί της αρχής. Το ΚΚΕ και η «Νίκη» δήλωσαν «κατά». Η Ελληνική Λύση και οι «Σπαρτιάτες» δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια της Βουλής. Καθώς ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακακόπουλος δεν βρισκόταν στην αίθουσα, με την έναρξη της συνεδρίασης, θα δηλώσει τη στάση του κόμματος του, επί της αρχής του νομοσχεδίου, στην πορεία της σημερινής συνεδρίασης.

Παρά το «ναι» κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι τους προϊδέασαν ότι διατηρούν επιφυλάξεις για επιμέρους διατάξεις και άρθρα.

Νίκη Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Κάνουμε πράξη αυτό που είχαν ζητήσει οι απόδημοι

Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να βελτιώνει διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου και να διευκολύνει τους Έλληνες πολίτες, εντός και εκτός της επικράτειας, στην άσκηση του σημαντικού αυτού δικαιώματός τους. Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης των φορέων που είχαν να κληθεί να διατυπώσουν τις θέσεις τους, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπροσώπους των φορέων που ήταν σήμερα εδώ μαζί μας, από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και μια ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί σιγά σιγά προχωρούμε σε αυτό που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αποδήμων είχαν θέσει προ ορισμένων μηνών» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών.

«Πριν από έξι μήνες, ήμασταν σε αυτή την αίθουσα και συζητούσαμε το πώς θα μπορούσε να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος. Είμαστε λοιπόν εδώ, έξι μήνες μετά, για να κάνουμε πράξη αυτά τα οποία οι ίδιοι οι συμπολίτες μας από το εξωτερικό έχουν εκφράσει με τόσο συγκινητικό τρόπο, για τη σημασία του απόδημου ελληνισμού. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να βελτιώνουμε διαρκώς την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, να διευκολύνουμε διαρκώς Έλληνες πολίτες, εντός και εκτός επικράτειας, στην άσκηση του πάρα πολύ σημαντικού αυτού δικαιώματος τους» πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως.