Πα. Δεκ 1st, 2023

Περιφέρεια Ηπείρου: Προτεραιότητα τον φετινό χειμώνα η αντιπλημμυρική προστασία

Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της επικείμενης χειμερινής περιόδου, συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου.

Το κεντρικό βάρος δόθηκε στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, με τον Πρόεδρο του Συντονιστικού Οργάνου, Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να επισημαίνει, αφενός τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα και αφετέρου, τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν από την εμπλοκή και επικάλυψη αρμοδιοτήτων από διάφορες υπηρεσίες και αρχές.

« Η Κλιματική αλλαγή δείχνει τα “δόντια” της. Τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν από το 2017 και μέχρι σήμερα έγιναν με βάση το επίπεδο του “Ιανού”. Όμως τα μεγέθη αυτά έχουν ξεπεραστεί από τον πρόσφατο “Daniel”», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, για να επισημάνει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν, με την εμπλοκή κατά περίπτωση της Περιφέρειας που καλείται για καθαρισμούς χειμάρρων, της Διεύθυνσης Υδάτων, των Δασαρχείων, των Δήμων, της Κτηματικής και τελευταία του ΟΦΥΠΕΚΑ. Όλες αυτές σχηματίζουν «έναν φαύλο κύκλο ο οποίος αν δεν λυθεί, δεν πρόκειται να λυθούν και τα προβλήματα που εντοπίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης- ενημέρωσης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν σχεδιαστεί σε επίπεδο Περιφέρειας και στα έργα καθαρισμού που εκτελούνται στους μεγάλους ποταμούς της Ηπείρου, για τα οποία υπάρχει απόφαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξαίρεσης από Περιβαλλοντικούς όρους

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχει πλέον μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, δίνοντας έμφαση στην προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μεγάλων οχημάτων στους κεντρικούς οδικούς άξονες, ώστε να αποτρέπεται η διακοπή της συγκοινωνίας.