Σα. Μάι 4th, 2024

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στο e-ota: Ζητώ καθαρή εντολή, για να ολοκληρώσουμε το έργο μας στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη

Tην έβδομη θητεία του στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη διεκδικεί ο δήμαρχος της πόλης Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος σήμερα μιλά στο e-ota και κάνει τον απολογισμό της θητείας του, εκθέτοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες του για την επόμενη πενταετία. Παράλληλα, αναφέρεται εκτενώς στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Κύριε Καϊτεζίδη διεκδικείτε για 7η φορά τη δημαρχία της πόλης σας. Ποια είναι η παρακαταθήκη σας στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, προκειμένου οι πολίτες να σας εμπιστευτούν εκ νέου;

Η παρακαταθήκη μας είναι η ενότητα των τοπικών κοινωνιών. Εξάλλου και ο συνδυασμός μας, που όλα αυτά τα χρόνια συγκεντρώνει εκλογικά ποσοστά 70%, λέγεται «Δύναμη Ενότητας». Όταν με ρωτάνε σήμερα ποιο είναι το σημαντικότερο έργο που έχω κάνει τα 25 χρόνια που είμαι δήμαρχος απαντώ με 5 λέξεις: η ενότητα των τοπικών μας κοινωνιών. Από εκεί και πέρα έχουμε να επιδείξουμε έναν πραγματικά μεγάλο απολογισμό, με πάνω από 174 σημαντικά έργα που έγιναν πραγματικότητα χάρις στα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφαλίσαμε και τα οποία ξεπέρασαν τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Έργα με τα οποία άλλαξε η εικόνα του τόπου μας και βελτιώθηκε η καθημερινότητα και η εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ σημαντική ήταν και η κοινωνική πτυχή της πολιτικής μας, με την οποία αγκαλιάσαμε και προστατεύσαμε κυρίως τους ευπαθείς συμπολίτες μας.

Οι θλιβερές εικόνες από τη Θεσσαλία εγείρουν ζητήματα ενίσχυσης των ΟΤΑ απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ποιες δράσεις έχουν δρομολογηθεί προς αυτή την κατεύθυνση;

Κατ΄ αρχήν να εκφράσουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας προς τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Μια αλληλεγγύη που είναι και έμπρακτη με τη βοήθεια που συγκεντρώσαμε ήδη και θα σταλεί προς τους δήμους της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό Daniel. Θα σας αναφέρω τρεις δράσεις για τις οποίες είμαστε υπερήφανοι. Πρώτον, στη μάχη για την από αέρος προστασία δασών, όπως του Σέιχ Σου και δημόσιων χώρων από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, έχουν μπει πια και τα drones. Ο δήμος μας εγκατέστησε και λειτουργεί ήδη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, drones για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Είμαστε ο 2ος μόλις δήμος στη χώρα που πέτυχε να εγκαταστήσει ένα ψηφιακό και αδειοδοτημένο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σύστημα από αέρος επιτήρησης, που αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας για το περιαστικό δάσος, τα άλση, τα δημοτικά πάρκα και κοινόχρηστους χώρους κατά των κινδύνων πυρκαγιάς και κακόβουλων ενεργειών.

Δεύτερον, ο εκχιονισμός, που για έναν ορεινό δήμο σαν εμάς είναι τόσο κρίσιμος. Όταν πρωτοεκλέχτηκα αυτό ήταν το στοίχημα που είχα βάλει με τον εαυτό μου: να κερδίσουμε τη μάχη με τον χιονιά. Και την κερδίσαμε, αλλάζοντας τα πάντα. Το είδος των οχημάτων που κάνουν τον αποχιονισμό -γιατί μέχρι τότε υπήρχαν τα παραδοσιακά μηχανήματα έργου και εμείς πήγαμε στα σύγχρονα οχήματα- την οργάνωση του αποχιονισμού, αλλά και την οργάνωση των ανθρώπων. Από τότε γράψαμε ιστορία. Το Πανόραμα παλιότερα και ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη γράφουν ιστορία στον αποχιονισμό και είναι κάτι που ο κόσμος το εκτιμά. Τρίτον, για τα αντιπλημμυρικά, έργα αθέατα στην καθημερινότητά μας, αλλά στις εποχές που ζούμε ζωτικής σημασίας, είμαστε έτοιμοι εδώ και καιρό. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει μεγάλες παρεμβάσεις στην περιοχή Δελφών και Εγνατία, στο Ρέμα Σταγειρίτη στη Μαλακοπή, αλλά και στα Πυλαιώτικα, σε συνεργασία με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., ενώ προχωρούν και τα έργα στο ρέμα «Κυψέλη». Οι συμπολίτες μας αξίζουν να νοιώθουν και να είναι προστατευμένοι.

Πόσο έτοιμος είναι ο δήμος σας για την πρόληψη ακραίων καιρικών φαινομένων εν όψει του χειμώνα;

«Σαν έτοιμος από καιρό» που λέει και ο ποιητής. Με ένα σχέδιο, όπου επικεφαλής είναι πάντα ο δήμαρχος και το δημαρχείο είναι ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο, ένα σχέδιο που εκπονείται από την άνοιξη για τον χειμώνα, όπου το αλάτι υπάρχει στη θέση του και δεν παγώνει και όπου τα εκχιονιστικά είναι στους δρόμους. Δε φοβόμαστε τον χιονιά και έχουμε λάβει τα μέτρα μας για τις πλημμύρες. Θα δικαιώσουμε και τον φετινό χειμώνα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.ι

Η επόμενη θητεία θα είναι πενταετής. Ποια θεωρείτε ότι θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε μπροστά σας, εφόσον επανεκλεγείτε;

Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά -αυτό είναι το μότο μου όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να δουλεύεις ακατάπαυστα και με ταπεινότητα, πρέπει να σέβεσαι τον κάθε πολίτη που έχεις απέναντί σου. Έτσι πετυχαίνεις!

Όπως λέτε σωστά η επόμενη θητεία θα είναι πενταετής. Για εμάς αυτό σημαίνει ότι με συνέπεια και πολλή δουλειά, όπως εξάλλου έχουμε συνηθίσει τον κόσμο μέχρι τώρα, θα ολοκληρώσουμε τα σημαντικά έργα για τις περιοχές μας που καθυστέρησαν από πλευράς ρυθμών σε αυτή τη θητεία. Και βέβαια έχουμε το προεκλογικό πρόγραμμα μας, το οποίο θα τηρήσουμε ευλαβικά. Αυτό που ζητώ είναι μια καθαρή εντολή. Για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Όπως πάντα -και αυτό το γνωρίζουν οι συμπολίτες μου από όλα αυτά τα χρόνια- με δουλειά, με σοβαρότητα, ανθρωπιά και ταπεινότητα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο e-ota της εφημερίδας Παραπολιτικά