Δε. Απρ 29th, 2024

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι υποψήφιοι που πάνε για δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή στην Αττική

Νέα δεδομένα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών φέρνει η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2021 και μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση του συστήματος της απλής αναλογικής και την εκλογή δημάρχου από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου, γεγονός που προμηνύει ότι σε αρκετούς δήμους της επικράτειας το αποτέλεσμα θα κριθεί ήδη από τη νύχτα της 8ης Οκτωβρίου.

Στην Αττική βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2019 και του υπό διαμόρφωση αυτοδιοικητικού σκηνικού στους μεγάλους δήμους του λεκανοπεδίου βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή του Ανδρέα Παχατουρίδη στον δήμο Περιστερίου, ο οποίος στις τελευταίες κάλπες κατέγραψε ποσοστό 74,18%. Αντίστοιχα, στον δήμο Γλυφάδας ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Γιώργος Παπανικολάου οδεύει προς επιτυχία από την πρώτη αναμέτρηση (είχε συγκεντρώσει 79,01% το 2019), ενώ νίκη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών διαφαίνεται και για τον Γιώργο Μαρκόπουλο στον δήμο Γαλατσίου, ο οποίος εξελέγη με ποσοστό 61,34% στις τελευταίες κάλπες. Με βάση το ποσοστό της τάξεως του 72,07% που εξασφάλισε στις προηγούμενες εκλογές οδεύει προς τις κάλπες του Οκτωβρίου ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ενώ στον δήμο Αλίμου ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης είχε αναδειχθεί νικητής των εκλογών με ποσοστό 68,28%, από την πρώτη Κυριακή.

Στον δήμο Παπάγου – Χολαργού ο εν ενεργεία δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος διεκδικεί την επανεκλογή του, έχοντας ως αφετηρία το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019 (54,5%), όπως και ο Χρήστος Παππούς στον δήμο Φυλής, που στον πρώτο γύρο των προηγούμενων δημοτικών εκλογών συγκέντρωσε το 57,27% του εκλογικού σώματος.

Υψηλά ποσοστά άνω του ορίου (43%) που προβλέπει το νέο εκλογικό σύστημα συγκέντρωσε ακόμη ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, με την παράταξη «Πειραιάς Νικητής) να κόβει πρώτη το νήμα με 45,33%, ωστόσο εξαιτίας της απλής αναλογικής χρειάστηκε δεύτερος γύρος για να εξασφαλίσει τη δημαρχία. Αντίστοιχη η κατάσταση και στο Παλαιό Φάληρο, όπου ο συνδυασμός του Γιάννη Φωστηρόπουλου στην πρώτη Κυριακή κατέγραψε ποσοστό 44,66%, αλλά χρειάστηκε ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη της δημοτικής αρχής.

Μια ανάσα πριν το 43% βρέθηκε επίσης στην πρώτη αναμέτρηση του δήμου Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης, με ποσοστό 42,65%, με την παράταξή του τη δεύτερη Κυριακή να αναδεικνύεται νικήτρια με 65,25%.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο e-ota της εφημερίδας Παραπολιτικά