Σα. Μάι 18th, 2024

Γιάννης Μουράτογλου: Η ενεργειακή αυτονόμηση της πόλης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα

Στον Περικλή Καπετανόπουλο

O Γιάννης Μουράτογλου, μιλάει για την απόφασή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στην πόλη που υπηρετεί από το 1994 και από το 2002 μέχρι σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Πρώτη προτεραιότητα του, εφόσον επανεκλεγε,ί είναι η ενεργειακή αυτονόμηση του Δήμου, το φωτοβολταϊκό πάρκο και η αξιοποίηση της ροής του ποταμού Εδεσσαίου για παραγωγή ενέργειας θα μας επιτρέψει την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και την μείωση των δημοτικών τελών και των τιμολογίων ύδρευσης και άρδευσης.

Ποιές είναι οι τρεις πρώτες προτεραιότητες με την επόμενη δημοτική περίοδο;

Η ενεργειακή αυτονόμηση του Δήμου Έδεσσας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στόχος. Η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και η αξιοποίηση της ροής του Εδεσσαίου ποταμού για παραγωγή ενέργειας θα μηδενίσει τα κόστη που πληρώνει ο δήμος για ενέργεια και θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη και τα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης.

Οι ασφαλτοστρώσεις και οι πεζοδρομήσεις στην πόλη της Έδεσσας και τις Κοινότητες είναι ένα σημαντικό στοιχείο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες που έχουμε θέσει.

Η αγροτική ανάπτυξη είναι επίσης σημαντική προτεραιότητα και απαιτούνται πολυεπίπεδες παρεμβάσεις με κυρίαρχη την αγροτική οδοποιία, αλλά και τη δημιουργία φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών για την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων που θα αυξήσει την αξία της γης και θα βελτιώσει το εισόδημα των αγροτών μας.

-Αυτή τη στιγμή γίνονται δύο σημαντικά έργα η διαμόρφωση του χώρου του παλιού γηπέδου και η κατασκευή του νέου. Τι σκοπιμότητα και τι χρονοδιάγραμμα έχουν αυτά τα έργα;

Η διαμόρφωση του χώρου του παλιού γηπέδου θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη εκτελείται και θα βοηθήσει την Έδεσσα να συνδέσει αισθητικά και λειτουργικά την τουριστική περιοχή των Καταρρακτών με το εμπορικό κέντρο της πόλης, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η τοπική αγορά και να βοηθηθεί από την τουριστική κίνηση. Το δεύτερο στάδιο, που αφορά τον αγωνιστικό χώρο και τη κερκίδα, θα γίνει μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και διαβούλευση με τους πολίτες, λόγω της σημαντικότητάς του.

Παράλληλα, κατασκευάζεται το νέο γήπεδο, του οποίου ο αγωνιστικός χώρος είναι έτοιμος και έχουμε εξασφαλισμένους πόρους για την κερκίδα 1.200 θεατών. Διεκδικούμε νέα κονδύλια προκειμένου να κατασκευαστούν άλλη μία κερκίδα, αποδυτήρια και νυχτερινός φωτισμός.

-Ποιες δυνατότητες υπάρχουν για άντληση κονδυλίων για το Δήμο σας λόγω των γνωριμιών που έχετε από την θέση του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ;

Δεν είναι μόνο οι γνωριμίες που έχουν προκύψει από τη θέση μου στην ΚΕΔΕ, αλλά κυρίως η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια σε ότι αφορά στον τρόπο λειτουργίας και διεκδίκησης οικονομικών πόρων για την υλοποίηση έργων. Αυτή είναι θεωρώ η σημαντικότερη παράμετρος που θα δώσει δυνατότητες στο Δήμο Έδεσσας για υλοποίηση σημαντικών έργων εφόσον οι συμπολίτες μου εκλέξουν την παράταξη της οποίας είμαι επικεφαλής στη διοίκηση του δήμου για την επόμενη περίοδο.

Ανήκετε σε έναν ιδεολογικό χώρο, όπως και οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Πόσο θα επηρεάσει αυτό τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι πολιτικές θέσεις και τοποθετήσεις του καθενός είναι θεμιτές και δεν είναι κρυφό ότι όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι ανήκουν σε διάφορους ιδεολογικούς χώρους. Δεν ξέρω πόσο θα επηρεάσει τις δημοτικές εκλογές, αλλά το σίγουρο είναι ότι εγώ στα αυτοδιοικητικά αφήνω κατά μέρος την ιδεολογική μου ταυτότητα και το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το συμφέρον του τόπο.