Σα. Απρ 27th, 2024

Η Κρίστη Αγαπητού στο e-ota: Με σχέδιο και σκληρή δουλειά για τον δήμο Χαλανδρίου – Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Στην Πένυ Αβραμίδη

Η υποψήφια δήµαρχος Χαλανδρίου Κρίστη Αγαπητού µιλάει σήµερα στο «e-ota» για την απόφασή της να διεκδικήσει τη δηµαρχία και αναλύει το πλάνο της για την επόµενη µέρα στην πόλη όπου γεννήθηκε και ζει.

Κυρία Αγαπητού, προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που έκανε µια επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστηµίου Πειραιώς και µητέρα δύο παιδιών να αποφασίσει να διεκδικήσει τον ∆ήµο Χαλανδρίου.

Το Χαλάνδρι δεν είναι µόνο η πόλη όπου γεννήθηκα, µεγάλωσα και ζω µε την οικογένειά µου και τα παιδιά µου. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι η ίδια η ζωή µου. Εδώ είναι οι φίλοι µου, εδώ διασκεδάζω µε τις παρέες µου, εδώ κάνω τις αγορές µου. Το 2011 είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω τόσο ως εκλεγµένη δηµοτική σύµβουλος όσο και ως αντιδήµαρχος Οικονοµικών, ∆ιαφάνειας και Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης, σε µια µάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη στιγµή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω της οικονοµικής κρίσης, των µνηµονίων και των περικοπών που πραγµατοποιήθηκαν. Στο διάστηµα αυτό καταφέραµε µέσα από σωστή διαχείριση να εµφανίσουµε ένα µεγάλο αποθεµατικό, ύψους 13 εκατ. ευρώ, που και τη βιωσιµότητα του δήµου διασφάλιζε, αλλά και αποτελούσε ισχυρή βάση για να γίνουν στο Χαλάνδρι νέα έργα και να προσφέρουµε στους συµπολίτες µας περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Παράλληλα, όµως, είχα τη δυνατότητα να δω από κοντά τον ρόλο και την επίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καθηµερινότητα των δηµοτών. Καθηµερινότητα που δυστυχώς για εµάς, τους δηµότες Χαλανδρίου, δεν είναι η καλύτερη. ∆υστυχώς, η απερχόµενη διοίκηση, παρόλο που εκκίνησε µε ένα γεµάτο ταµείο και βίωσε εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες από το εξωτερικό περιβάλλον, υστέρησε στην ανάπτυξη των πολιτικών εκείνων που θα βελτίωναν τη ζωή των δηµοτών. Είτε λόγω αδράνειας είτε λόγω έλλειψης οράµατος είτε λόγω ιδεοληψιών, η πόλη µας έχασε την ευκαιρία που είχε. Ως άνθρωπος έχω µάθει να δρω και να παίρνω πρωτοβουλίες. Για να µη χάσουµε ακόµα περισσότερα χρόνια, αποφάσισα να µπω µπροστά στη µάχη των εκλογών. Με όπλα την εµπειρία και τις γνώσεις µου, αλλά και την ισχυρή οµάδα υποψηφίων που εντάχθηκαν στο ψηφοδέλτιό µας, διεκδικώ τον ∆ήµο Χαλανδρίου. Για να αποκτήσει η πόλη µας τις σωστές προτεραιότητες και να δώσουµε αποτελεσµατικές λύσεις, που θα κάνουν την καθηµερινότητα όλων µας καλύτερη.

 

Απέναντί σας έχετε έναν έµπειρο δήµαρχο -είναι ήδη εννέα χρόνια δήµαρχος-, ο οποίος, µολονότι προέρχεται από τον αριστερό χώρο, καταφέρνει και διοικεί µια πόλη που έχει έντονα κεντροδεξιά χαρακτηριστικά. Πού αποδίδετε αυτή την επιτυχία του;

Ο σηµερινός δήµαρχος κατ’ αρχάς κέρδισε οριακά τις προηγούµενες εκλογές, στον β’ γύρο. Και πιστεύω ότι θα χάσει τις προσεχείς εκλογές. Οι δηµότες, ανεξάρτητα από το ποιο κόµµα ψηφίζουν, αντιλαµβάνονται πλέον ότι δεν µπορεί να δώσει λύσεις. Οι επιδόσεις του σε βασικά ζητήµατα καθηµερινότητας δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους. Το κυκλοφοριακό γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερο. Η αναζήτηση µιας θέσης στάθµευσης αποτελεί περιπέτεια. ∆εν έχουµε ασφαλή πεζοδρόµια. Οι δρόµοι είναι γεµάτοι λακκούβες. Η καθαριότητα στους δηµόσιους κοινόχρηστους χώρους είναι προβληµατική. Το Χαλάνδρι έχει µείνει πίσω στην ψηφιακή µετάβαση, στην προσβασιµότητα των ΑΜΕΑ, στην προετοιµασία της πόλης για µηδενικό ενεργειακό αποτύπωµα, στην ενίσχυση της συµβολής του δήµου σε θέµατα κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης.

 

Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες για να κάνετε καλύτερο το µέλλον της πόλης;

Θέλουµε να διασφαλίσουµε τη βιώσιµη ανάπτυξη του Χαλανδρίου, τώρα και στο µέλλον. Το δικό µας σχέδιο περιλαµβάνει: Την άµεση εφαρµογή του αναθεωρηµένου Γενικού Πολεοδοµικού Σχεδίου για να διασφαλίσουµε τον οικιστικό χαρακτήρα της πόλης µας. Τη βιοκλιµατική ανάπλαση του κέντρου, τη δηµιουργία υπόγειου χώρου στάθµευσης στο οικόπεδο Μαµόπουλου, την ενίσχυση της ∆ηµοτικής Συγκοινωνίας και τη λειτουργία συστήµατος ελεγχόµενης στάθµευσης, για να καταστήσουµε ξανά προσβάσιµο και ελκυστικό το εµπορικό κέντρο. Την υλοποίηση ετήσιων -και όχι µόνον παραµονές εκλογών- προγραµµάτων ασφαλτόστρωσης και ανακατασκευής των πεζοδροµίων, τη χρήση βιοκλιµατικών υλικών στα έργα, σε όλες τις γειτονιές. Τη δηµιουργία µιας πράσινης συµµαχίας µεταξύ δήµου και πολιτών, µε άξονες την ενηµέρωση, την εκπαίδευση και κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις για να παράγουµε λιγότερα απόβλητα, αλλά και έναν οδικό χάρτη για την προσαρµογή της πόλης στην κλιµατική αλλαγή. Τη στρατηγική για ψηφιακή µετάβαση και έξυπνη πόλη. Τη λειτουργία σύγχρονων κα ι ασφαλών σχολείων και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών της πόλης στη µόρφωση. Την υποστήριξη των ανθρώπων που µας µεγάλωσαν, των συµπολιτών µας της τρίτης ηλικίας. Με σχέδιο και όρεξη για σκληρή δουλειά µπορούµε να βελτιώσουµε την ποιότητα ζωής όλων µας.