Πα. Απρ 19th, 2024

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση GPO για τον δήμο Ιωαννιτών: «Ντέρμπι» για τη δημαρχία με προβάδισμα του Δ.Παπαγεωργίου

Του Αντώνη Παπαργύρη

Ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας η GPO στα πλαίσια του Aυτοδιοικητικού Bαρόμετρου διεξήγαγε έρευνα στο δήμο Iωαννιτών έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με ιδιαίτερο εκλογικό ενδιαφέρον εξαιτίας και της απώλειας του αείμνηστου Μωυσή Eλισάφ ο θάνατος του οποίου ήταν λογικό να προκαλέσει αλλαγές στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων της πόλης.

Μέσα σε ένα σχετικά αδιευκρίνιστο αυτοδιοικητικό τοπίο η δημοσκόπηση επιχειρεί να καταγράψει και να αποτυπώσει το πολιτικό περιβάλλον στο δήμο Iωαννιτών λίγους μήνες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση.

Το πρώτο που ζητήθηκε από τους δημότες ήταν η ιεράρχηση των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους με τα θέματα της καθαριότητας να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με 53,9% ενώ ακολουθεί η κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρόμων με 52,5%. Ως ιδιαίτερο ζήτημα αναδεικνύεται η διαχείριση των αδέσποτων ζώων από το 25% των πολιτών ενώ στην τέταρτη θέση με 12,8% βρίσκονται συνολικά τα έργα υποδομής με έμφαση στα αντιπλημμυρικά.

Η ολιγόμηνη παρουσία και δραστηριότητα του εν ενεργεία Δημάρχου κ. Παπαγεωργίου κρίνεται θετικά και μάλλον θετικά από το 41,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα ενώ αρνητική άποψη έχει σχηματίσει το 41,5%, με το 17,1% να μην τοποθετείται. Είναι λογικό η στάση απέναντι στη διοίκηση Παπαγεωργίου να εμπεριέχει μία συνολική τοποθέτηση που περιλαμβάνει όλη την θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής καθώς το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο κ. Παπαγεωργίου βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου ίσως δεν επαρκεί για μία ολοκληρωμένη αυτοτελή αποτίμηση.

Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς άσκηση πολιτικής υψηλό βαθμό ικανοποίησης συγκεντρώνουν οι δράσεις που αφορούν τις προσπάθειες εξωστρέφειας της πόλης και συγκεκριμένα η τουριστική ανάπτυξη με 81,2%, η συνολική προβολή της με 74,1%, οι ενέργειες επέκτασης του πρασίνου με 55,7% ενώ θετικά αποτιμάται από το 57,6% η συνολική ανάπτυξη της πόλης κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Στον αντίποδα ο τομέας της καθαριότητας βαθμολογείται χαμηλά από το 60,2% των πολιτών ενώ η διαχείριση των αδέσποτων ζώων αξιολογείται ιδιαιτέρως αρνητικά από το 73,1% επιβεβαιώνοντας τις αυθόρμητες απαντήσεις της προηγούμενης ερώτησης και αναδεικνύοντας το συγκεκριμένο ζήτημα ως μία μεγάλη πληγή για την πόλη των Ιωαννίνων.

Οι δράσεις που αφορούν την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και τη συνολική διαχείριση των οικονομικών του δήμου δεν είναι ευρύτερα γνωστές αφού το 40,9% και το 46,8% αντίστοιχα δεν έχουν ξεκάθαρη γνώση ώστε να τοποθετηθούν επ’ αυτών.

Σχετικά με το αυτοδιοικητικά πρόσωπα της περιοχής που σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο δρόμο προς τις εκλογές στις πρώτες θέσεις του πίνακα δημοφιλίας συναντούμε τον πρώην δήμαρχο κ. Μπέγκα με 56,1% θετικών απόψεων ακολουθούμενος από τον νυν δήμαρχο κ. Παπαγεωργίου που συγκεντρώνει το 55,8%. Η ειδοποιός διαφορά ωστόσο μεταξύ των δύο εντοπίζεται στις αρνητικές απόψεις όπου ο κ. Μπέγκας συγκεντρώνει το 38,4% έναντι 24,4% του κ. Παπαγεωργίου ο οποίος φαίνεται να διαθέτει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ που δεν δημιουργεί πολώσεις. Το αντίθετο συμβαίνει με τον τρίτο στη λίστα κ. Γκόντα ο οποίος διαθέτει ένα ισχυρό πυρήνα θετικών απόψεων με 47,7% εξίσου ισχυρές όμως είναι και οι αρνητικές τοποθετήσεις προς το πρόσωπό του με 44%.

Οι αρνητικές απόψεις υπερισχύουν των θετικών για την κα Καλογιάννη και τον κ. Κολόκα ενώ τα υπόλοιπα πρόσωπα καταγράφουν χαμηλό βαθμό αναγνωρισιμότητας.

Η ερώτηση της πρόθεσης ψήφου προϊδεάζει για έναν εκλογικό ντέρμπι με τον νυν δήμαρχο να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα στην παρούσα φάση με 25,3% έναντι 23,6% του κ. Μπέγκα. Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο κ. Γκόντας με 12% και στη συνέχεια η κα Καλογιάννη με 9,2%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων διαμορφώνεται στο 13,4% δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο σασπένς για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος που δείχνει ότι θα είναι μία αναμέτρηση δύο γύρων.

Σε ένα πιθανό λοιπόν δεύτερο γύρο ο κ. Παπαγεωργίου φαίνεται να διευρύνει το προβάδισμά του με 45,9% έναντι 36,6% του κ. Μπέγκα αναπτύσσοντας μία δυναμική που εδράζεται κυρίως στις μεγαλύτερες δεξαμενές που φαίνεται να διαθέτει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο εν ενεργεία δήμαρχος.