Σα. Ιούν 22nd, 2024

Συγκινητική τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης» – Μπακογιάννης: «Ο Μίκης μάς ενώνει»

Εκατοντάδες κόσμου στη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών που διοργανώθηκε στον χώρο

Κ. Μπακογιάννης: «Ο Μίκης Θεοδωράκης μάς ενώνει, μάς σφυρηλατεί – Τον τιμούμε γιατί του χρωστάμε»

«Ο Μίκης μάς ενώνει, μάς σφυρηλατεί. […] Το πάρκο στη διασταύρωση της Πειραιώς με την Ιερά Οδό, θα φέρει το όνομα του σπουδαίου αυτού ανθρώπου. Ένα κομβικό σημείο στην είσοδο της πόλης των Αθηνών, που θα συνδέει για πάντα την Αθήνα με τον Μίκη, τον Μίκη με την Αθήνα. Μια σχέση διαχρονική, σχέση αμοιβαίας έμπνευσης κι αγάπης, που πλέον αποκτά και φυσική υπόσταση».

Με τα λόγια αυτά, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, καλωσόρισε απόψε στο Γκάζι τους εκατοντάδες προσκεκλημένους που παρέστησαν στη λαμπρή τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου, επί της Ιεράς Οδού και Πειραιώς, σε «Μίκης Θεοδωράκης», συνοδεία μεγάλης μουσικής συναυλίας. Τη σχετική απόφαση της ονοματοδοσίας, είχε λάβει ομόφωνα τον περασμένο Απρίλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

«Μνημονεύουμε τον Μίκη γιατί συνέθεσε, σαν παρτιτούρα, όλα τα πεδία που μάς φέρνουν κοντά: Την πατρίδα, τη Ρωμιοσύνη που τραγούδησε, τον ανθρώπινο πόνο, το μεγαλείο της θυσίας, την αγάπη της ελευθερίας. […] Αυτήν την κλωστή, ατσάλινη κι αόρατη που μάς ενώνει, τη χρωστάμε στον Μίκη που μάς τη χάρισε. Τον τιμούμε γιατί τού χρωστάμε», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Μπακογιάννης.

Στην εκδήλωση, στην οποία παρούσα ήταν η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη, μία -από καρδιάς- ομιλία έκανε ο Γιώργος Λιάνηςπρώην Υπουργός Αθλητισμού,  δημοσιογράφος   και επιστήθιος φίλος του μεγάλου Έλληνα. «Αυτό το πάρκο πλέον, θα αποτελεί μια “λευκή λόγχη φωτός μπηγμένη στο μέλλον”. Η λόγχη αυτή έχει ονοματεπώνυμο: Μίκης Θεοδωράκης. Διόλου τυχαία ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης επέλεξαν αυτό το -όχι απλώς- ιστορικό μέρος. Έχει όλους τους αιώνες με το μέρος του – Κεραμεικός, Ιερά Οδός, από κάτω η Αρχαία Αθήνα, η δημοκρατία του Χρυσού αιώνα. Θα ήταν πολύ χαρούμενος και πολύ περήφανος απόψε ο Μίκης».

Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων και μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.

Μία αξέχαστη συναυλία στο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης»

Μετά τη συγκινητική τελετή της ονοματοδοσίας, κατα την οποία ακούστηκαν μελωδίες από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου, εκατοντάδες Αθηναίες και Αθηναίοι παρακολούθησαν τη μεγάλη μουσική συναυλία που διοργάνωσε στο πάρκο ο Δήμος Αθηναίων, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών: Η Γλυκερία, ο Βασίλης Λέκκας, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Αργυρώ Καπαρού, ο Άγγελος Θεοδωράκης (εγγονός του Μίκη) ένωσαν απόψε τις μουσικές τους δυνάμεις, υποδεχόμενοι με τον καλύτερο τρόπο το νέο πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης».

Τα τραγούδια του μεγάλου δημιουργού απέδωσε με μοναδικό τρόπο η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη και μουσικούς τους Μανώλη Καραντίνη (μπουζούκι), Ευαγγελία Μαυρίδου (πιάνο), Ξενοφών Συμβουλίδη (όμποε, φλογέρες, μπαγλαμάς), Νίκο Γκιόλα (κιθάρα), Αρτέμη Σαμαρά (βιόλα), Λευτέρη Γρίβα (ακορντεόν), Θεόδωρο Κουέλη (μπάσο), Νίκο Σκομόπουλο (ντραμς), Στέφανο Θεοδωράκη – Παπαγγελίδη (κρουστά).

Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες, με τα πιο αγαπημένα, γνωστά λαϊκά, αλλά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη –με αποκορύφωμα τη μελωδία του Ζορμπά, αγαπητή στα πέρατα της Οικουμένης- προσέφεραν στην καλύτερη δυνατή συγκυρία, την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, μία αξέχαστη μουσική βραδιά σε όλους όσοι βρέθηκαν απόψε εκεί.