Πε. Απρ 18th, 2024

Δικαίωση του Δήμου Αθηναίων για την ανάπλαση του Στρέφη – «Ναυάγησαν» οι προσπάθειες να παρεμποδιστούν τα έργα στον λόφο

«Φρένο» σε όσους δίνουν «μάχη» να κρατήσουν τον εμβληματικό Λόφο του Στρέφη ρημαγμένο και βυθισμένο στην εγκατάλειψη έβαλε με απόφαση της η Πρόεδρος Πρωτοδικών, κάνοντας δεκτή την αίτηση που υπέβαλε ο Δήμος Αθηναίων για την ανάκληση της προσωρινής διαταγής απαγόρευσης των εργασιών που είχε εκδοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου μετά από σχετική προσφυγή.

Η προσπάθεια μιας μικρής μειοψηφίας ανθρώπων να μπλοκαριστούν οι εργασίες ανάπλασης στον ιστορικό καταπράσινο λόφο των Εξαρχείων έπεσε στο…κενό. Ο Δήμος Αθηναίων δικαιώθηκε και μπορεί ,πλέον, να συνεχίσει ανεμπόδιστα τις δομικές παρεμβάσεις για τη μεταμόρφωση και την επανασύνδεση του με τη γειτονιά των Εξαρχείων και τους κατοίκους της.

Οι αιτιάσεις για τα έργα ανάπλασης καταρρίφθηκαν, καθώς η δημοτική αρχή της Αθήνας κατέδειξε με επιχειρήματα ότι το έργο εκτελείται με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και στις εγκεκριμένες μελέτες, οι οποίες ορίζουν αυστηρά τους κανόνες ασφαλείας. Τα έργα υποδομής αλλά και οι αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις που υλοποιεί ο Δήμος είναι εναρμονισμένα με τον χαρακτήρα και την ιστορία της γειτονιάς των Εξαρχείων, αλλά και αναγκαία για την προστασία του ίδιου του Λόφου.

Ενδεικτικά, οι παρεμβάσεις που θα δώσουν ξανά ζωή στον λόφο προβλέπουν:

· Έργα αντιπυρικής προστασίας και μέτρα αντιπυρικής οργάνωσης για την προστασία του Λόφου από τις πυρκαγιές.

· Γεωτεχνικές εργασίες και αντιδιαβρωτικά έργα για ασφάλεια του χώρου και προστασία των επισκεπτών και των κατοίκων από διάβρωση και καταπτώσεις.

· Αναβάθμιση του δικτύου ομβρίων υδάτων για αντιπλημμυρική προστασία.

· Φυτοτεχνικές παρεμβάσεις για τη συνολική αναβάθμιση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας του Λόφου Στρέφη. Ειδικότερα, προβλέπεται να φυτευτούν περισσότερα από 130 δέντρα διαφόρων ειδών και περισσότερα από 500 θαμνώδη, ποώδη και αναρριχώμενα φυτά επίσης διαφόρων ειδών. Όλα τα φυτά που έχουν επιλεγεί είναι είτε αυτοφυή στην Αττική, είτε προσαρμοσμένα στις τοπικές βιοκλιματικές συνθήκες και στις ειδικές συνθήκες της πόλης. Πέραν των επιπλέον φυτεύσεων προβλέπεται να γίνει και εκτεταμένη φροντίδα της υφιστάμενης βλάστησης.

· Έργα αναβάθμισης του νυχτερινού φωτισμού για την ασφάλεια των επισκεπτών τις νυχτερινές ώρες.

· Η αναβάθμιση της παιδικής χαράς με διεύρυνση των ορίων της για να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα παιδιά, αντικατάσταση δαπέδου και εγκατάσταση νέου σύγχρονου εξοπλισμού.

· Αποκατάσταση φθορών και αναβάθμιση των υφιστάμενων μονοπατιών και των φιλοξενούμενων υπαίθριων εγκαταστάσεων, όπως το υπαίθριο αμφιθέατρο.

· Η αποκατάσταση των υφιστάμενων κτιρίων wc και αναψυκτηρίου.

· Η ανανέωση του αστικού εξοπλισμού.

Πρόκειται, για μια βεντάλια δράσεων που θα δώσει ξανά ζωή σε αυτό το μοναδικής ομορφιάς φυσικό μπαλκόνι, το οποίο για πολλά χρόνια είχε αφεθεί στο έλεος της διακίνησης ουσιών και το σκοτάδι. Καθίσταται σαφές, πλέον, και μέσω αυτής της διαδικασίας ότι ο Λόφος του Στρέφη, ο πολύτιμος αυτός πνεύμονας πρασίνου θα επανέλθει ασφαλώς προσβάσιμος και αισθητικά αναβαθμισμένος στους κατοίκους και στη γειτονιά των Εξαρχείων. Έτοιμος να προσφέρει ξανά τον περίπατο, την αναψυχή, τη θέα και την ασφάλεια που έδινε για δεκαετίες στους επισκέπτες του.