Πε. Μαρ 28th, 2024

Κώστας Μπακογιάννης: «Αποκλείεται να κλείσουν τα φώτα στις γειτονιές της Αθήνας»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» και στους δημοσιογράφους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο, φιλοξενήθηκε το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ερωτηθείς για τις ενέργειες του δήμου ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και ως προς την τήρηση των στόχων που έχουν τεθεί σε κεντρικό επίπεδο, τόνισε ότι η Αθήνα μέσα από το πρόγραμμα αλλαγής του οδοφωτισμού θα πετύχει όχι μόνο καλύτερο φως, αλλά και μεγαλύτερη εξοικονόμηση απ’ αυτήν που ζητείται.

Υπογράμμισε ότι «στην Αθήνα, φως και ασφάλεια ταυτίζονται» και απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε σκοτεινές γειτονιές στην πόλη. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι αυτόν τον χειμώνα «κανένα παιδί δε θα κρυώνει» στα σχολεία τα οποία διαχειρίζεται ο Δήμος.

Ως προς τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της Αθήνας, σημείωσε: «Όχι μόνο θα στολίσουμε την πόλη, αλλά θα είμαστε συνεπείς και στις υποχρεώσεις μας».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Δημάρχου:

«Αποκλείεται να δούμε γειτονιές της Αθήνας χωρίς φως. Και το αποκλείουμε διότι το αποκλείει η ίδια η ζωή. Είναι δυνατόν να σβήσουμε τα φώτα στον Άγιο Παντελεήμονα, στα Θυμαράκια ή στην Άνω Κυψέλη; Στην Αθήνα, φως και ασφάλεια ταυτίζονται. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι πρέπει να πετύχουμε την εξοικονόμηση. Και στον Δήμο Αθηναίων δεν περιμέναμε ούτε τον Πούτιν ούτε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να το κάνουμε», είπε ο κ. Μπακογιάννης και αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση.

«Αξιοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες. Στην Αθήνα, έχουμε ένα πολύ μεγάλο έργο με το οποίο αντικαθιστούμε όλα μας τα φώτα με LED. Πετυχαίνουμε οικονομίες που ξεπερνούν το 60% και ταυτόχρονα έχουμε καλύτερο φωτισμό, αλλά και ένα νέο σύστημα που μάς επιτρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς το φως στην Αθήνα και όχι ο ΔΕΔΔΗΕ. Αυτή τη στιγμή, το έργο είναι σε εξέλιξη. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινάμε την τοποθέτηση 2.000 φωτιστικών σε κεντρικές λεωφόρους. Στην Αχαρνών, τη Λιοσίων και άλλους κεντρικούς δρόμους. Συνεχίζουμε μέχρι τα Χριστούγεννα με άλλα 20.000 φωτιστικά -είναι τα LED που τα αναβαθμίζουμε».

Ο ίδιος, πρόσθεσε: «Μπήκαμε από την πρώτη στιγμή στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά -όπως είπε και ο ίδιος ο Υπουργός- η πλατφόρμα αποτελεί κοινή λογική. Είναι δυνατόν να συζητάμε ότι θα πρέπει να κλείνουμε τα κλιματιστικά και τα φώτα στα δημόσια κτίρια τη νύχτα, όταν δεν είναι κανείς εκεί; […] Το ότι θα φτάσουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε έναν ενεργειακό υπεύθυνο ανά όροφο για να διασφαλίζει ότι έχουμε κλείσει τους διακόπτες, νομίζω δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν από μας. Σε κάθε περίπτωση, το δημόσιο οφείλει να δώσει το παράδειγμα. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα. Κι αυτόν τον χειμώνα πρέπει να τον περάσουμε όλοι μαζί».

Για τη θέρμανση στα σχολεία

«Πώς μπορείς να κάνεις οικονομία σε ένα σχολείο; Μπορείς να πεις ότι “εγώ θα κλείσω τη θέρμανση στις αίθουσες και τα παιδιά ας κρυώσουν και λίγο, ή ας φορέσουν μπουφάν”. Ή μπορώ να πω ότι “θα βάλω φωτοβολταϊκά στη στέγη, θα έχω μια νέα μόνωση για να πετύχω τις οικονομίες και θα έχω και ένα φιλικό περιβάλλον για τα παιδιά”. Ποιος από τους δύο δρόμους είναι καλύτερος; Μα, προφανώς ο δεύτερος, κι εμείς αυτό κάνουμε τώρα», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης και αναφέρθηκε στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που υλοποιούνται ήδη στα σχολεία.

«Σε επτά σχολεία έχουμε ήδη προχωρήσει ένα έργο ενεργειακής αναβάθμισης. Την πετυχαίνουμε με διάφορους τρόπους και συνεχίζουμε σε αυτή τη λογική. Συντηρούμε παντού τους καυστήρες κι εφόσον χρειάζεται τους ανανεώνουμε». Ο Δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση, φέτος, δε θα κρυώσει κάποιο παιδί σε σχολείο της Αθήνας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα εάν θα περιοριστεί ο στολισμός στην πόλη τα φετινά Χριστούγεννα, ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε: «Έχουμε αναβαθμίσει όλα μας τα λαμπάκια με led, που σημαίνει ότι πετυχαίνουμε πολύ μεγάλες οικονομίες. Έχουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα όχι μόνο να στολίσουμε την πόλη, αλλά και να είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας».