Πε. Απρ 25th, 2024

Δημοσκόπηση GPO στα Δωδεκάνησα: Μπροστά με 13,6% η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλη ικανοποίηση για τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο

Το Αυτοδιοικητικό Βαρόµετρο αυτής της εβδοµάδας καταγράφει τις απόψεις των πολιτών στην Περιφερειακή Ενότητα ∆ωδεκανήσων. Η δηµοσκόπηση επικεντρώθηκε στα ζητήµατα και στην αξιολόγηση του έργου της περιφερειακής Αρχής, καθώς και στους πολιτικούς συσχετισµούς που διαµορφώνονται τη δεδοµένη χρονική περίοδο.

Με βάση λοιπόν τα ευρήµατα, το ζήτηµα της καθαριότητας απασχολεί έντονα τους κατοίκους των ∆ωδεκανήσων, και κυρίως τους πολίτες της Ρόδου, σε ποσοστό 48,3%, µε το ζήτηµα των δρόµων/πεζοδροµίων να συγκεντρώνει 23,7% και τα έργα υποδοµής 19%.

Αυτό ωστόσο που διαφοροποιεί τις απαντήσεις στη συγκεκριµένη ερώτηση σε σχέση µε τις υπόλοιπες έρευνες του Αυτοδιοικητικού Βαρόµετρου των προηγούµενων µηνών είναι η ιεράρχηση της ακρίβειας (33,8%) και της αύξησης των τιµών των καυσίµων (20,6%), δύο θεµάτων που ξεφεύγουν από το πεδίο ευθύνης του Α’ και Β’ βαθµού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η σφοδρότητα του κύµατος της ακρίβειας και οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στους οικογενειακούς προϋπολογισµούς µετατοπίζουν το βάρος των προβληµάτων σε ζητήµατα που χρήζουν άµεσης παρέµβασης από την κεντρική εξουσία.

Η πλειοψηφία των κατοίκων των ∆ωδεκανήσων δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιηµένη σε ποσοστό 60,1% από το έργο του περιφερειάρχη Γ. Χατζηµάρκου, έναντι 35,3% που εµφανίζεται λίγο ή καθόλου ευχαριστηµένο.Θα πρέπει βέβαια να επισηµάνουµε ότι τα συγκεκριµένα ποσοστά αντικατοπτρίζουν τις απόψεις µόνο των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας ∆ωδεκανήσων και όχι το σύνολο της Περιφέρειας του Νότιου Αιγαίου. Αναλυτικά, ανά τοµέα δράσης τις περισσότερες θετικές απόψεις συγκεντρώνει η πολιτική προστασία µε 46,8% και ακολουθούν τα ζητήµατα της προστασίας του περιβάλλοντος µε 43,9% και οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής µε 40,9%.

∆υστοκία καταγράφεται στο ζήτηµα της διαχείρισης των απορριµµάτων, µε το 66,3% των πολιτών να δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιηµένο από την παρούσα κατάσταση, όπως και στον τοµέα της υγείας, µε το ποσοστό των δυσαρεστηµένων από τις παρεχόµενες υπηρεσίες να βρίσκεται στο 64%. Οσον αφορά τους πολιτικούς συσχετισµούς, η Ν.∆. συνεχίζει να διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισµα στην εκλογική περιφέρεια ∆ωδεκανήσων, µε ποσοστό 33,8% έναντι 20,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ εµφανίζεται ενισχυµένο µε 11,3% και ακολουθούν η Ελληνική Λύση µε 5,5%, το ΚΚΕ µε 3,3% και το ΜέΡΑ25 µε 2,5%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων καταγράφεται στο 13,5% του εκλογικού σώµατος.

Δημοσθεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 28 Μαΐου