Πε. Μαρ 28th, 2024

Αρναουτάκης: Το 50% του περιφερειακού προγράμματος αξιοποιείται σε έργα για τους δήμους της Κρήτης

Την ανάγκη της προετοιμασίας όλων των αυτοδιοικητικών φορέων της Κρήτης υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη διάρκεια της ημερίδας της ΠΕΔ Κρήτης και της ΕΕΤΑΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Όπως σημείωσε ο Στ. Αρναουτάκης, από το τρέχον πρόγραμμα 2014-2020, από τα 393 δημόσια έργα, τα 198 έχουν ως δικαιούχους τους Δήμους του νησιού.

Στην πραγματικότητα το 50% των έργων, τα 200 από τα 400 περίπου εκατομμύρια, χρηματοδοτούν έργα φορέων του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται κατανοητό, ότι η επιτυχία της υλοποίησης ενός Περιφερειακού Προγράμματος, εξαρτάται και από την ετοιμότητα των Δήμων, προκειμένου να προετοιμάζουν τις απαιτούμενες μελέτες και βεβαίως την ικανότητα στη φάση της υλοποίησης.

Το μισό περιφερειακό πρόγραμμα αξιοποιείται σε έργα των Δήμων της Κρήτης.

Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας: μελέτες», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, δίνοντας έμφαση στην αναγκαία προετοιμασία των μελετών.

«Τα έργα δίνουν την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και πρέπει γι’ αυτό να είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε και να αξιοποιήσουμε τους πόρους που είναι διαθέσιμοι αυτή την περίοδο και την επόμενη», τόνισε.

Το νέο ΕΣΠΑ εξασφαλίζει σημαντικότερους πόρους στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027», ύψους 564 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό αυξημένο κατά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια, σχετικά με το προηγούμενο πρόγραμμα και διαθέτει ακόμα περισσότερους πόρους για έργα και δράσεις από τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ως παράδειγμα την διεκδίκηση και την εξασφάλιση 150 εκ ευρώ για τα έργα των στερεών αποβλήτων στην Κρήτη τα οποία υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο, αναδεικνύοντας τη σημασία της διεκδίκησης πρόσθετων πόρων και υπογράμμισε ότι το νησί θα έχει μια μεγάλη πρόκληση να διεκδικήσει εκατοντάδες εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε δε πως το καλύτερο αποτέλεσμα θα έρθει με συνέργειες και συνεργασία, Περιφέρειας, Δήμων και αναπτυξιακών φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από την εταιρεία «Δαίδαλος ΑΕ» θα έχει 50 μηχανικούς για την ωρίμανση μελετών και έργων στην Κρήτη. Ανέφερε μάλιστα πως ήδη για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου προχωρεί η πρόσληψη εννέα μηχανικών που θα στηρίξουν τα έργα. Αντίστοιχες προσλήψεις μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας θα γίνουν για να στηρίξουν όλες τις Π.Ε., τους συνεργαζόμενους Δήμους και τις κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.