Πε. Μαρ 28th, 2024

Δυτική Ελλάδα: 19 νέα έργα ύψους 32 εκατ. για την ανάπτυξη Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας

Συνολικά 19 νέα έργα, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Πρόκειται για σημαντικά έργα που συμβάλλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη  στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

«Καταφέραμε και  εντάξαμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας δέκα εννέα (19) νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατομμυρίων  ευρώ, που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, συνεχίζουμε και χρηματοδοτούμε την ενίσχυση των δομών υγείας, βελτιώνουμε την καθημερινότητα στους δύσβατους ορεινούς όγκους. Είμαστε κοντά στην κοινωνία, βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη, θέλοντας να διασφαλίσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης για όλους. Δρομολογούμε έργα  στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων με στοχευμένες παρεμβάσεις  για την διευκόλυνση των μετακινήσεων και της επικοινωνίας των κοινωνιών, την ανάδειξη του πολιτισμού μας, αλλά δίνουμε και εμπορική αξία στα ποιοτικά μας προϊόντα. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο που οδηγεί σε  χρήσιμα έργα, ικανά να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να δημιουργήσουν τουριστική ανάπτυξη και να   φέρουν χρήμα στην τοπική πραγματική  οικονομία» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, για την ένταξη των έργων.

Ειδικότερα τα έργα που εντάσσονται στην Π.Ε. Αχαΐας, είναι: 

  • Βελτίωση τμήματος της οδού Πλατανιώτισσα – Κερπινή – διασταύρωση Πούντας – Καλαβρύτων, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλει σημαντικά και στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Συγκεκριμένα με την βελτίωση του δρόμου θα είναι ασφαλέστερη η κυκλοφορία των οχημάτων,  θα μειωθεί ο χρόνος μεταφοράς των ευπαθών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ θα εξυπηρετηθούν δραστηριότητες αγροτουρισμού.
  • Βελτίωση της Ε.Ο 27ης στο τμήμα Άνω Καστρίτσι – Αργυρά, προϋπολογισμού 1,5 ευρώ. Θα εκτελεστούν εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης του υπάρχοντος οδικού άξονα, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργική αναβάθμισή του που θα συμβάλει στην ασφαλέστερη κυκλοφορία.
  • Αναβάθμιση, βελτίωση και συντήρηση επαρχιακής οδού, διασταύρωση ΠΕΟ Πατρών – Αθηνών έως Πλατάνι, προϋπολογισμού 880.000 ευρώ. Προβλέπονται παρεμβάσεις συντήρησης και βελτίωσης του δρόμου, κατασκευή πεζοδρομίων, τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και αστικού εξοπλισμού, αφενός για να βελτιωθεί η συγκοινωνία, αφετέρου για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.
  • Ανασκαφική έρευνα και μελέτη του Ιερού του Ελικωνίου Ποσειδώνα στα Νικολέικα του Δήμου Αιγιάλειας, προϋπολογισμού 125.800 ευρώ, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας για το σημαντικό ιερό της Αρχαίας Ελίκης. Μέσω της συνέχισης της διεπιστημονικής έρευνας θα δοθεί η δυνατότητα για συμπλήρωση, μελέτη και σύνθεση των αρχαιολογικών δεδομένων της Αχαΐας και ειδικότερα της Αιγιάλειας κατά τους Γεωμετρικούς και Αρχαϊκούς χρόνους.
  • Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την εκπόνηση σχεδίου με τίτλο «Ανάδειξη – αξιοποίηση και προστασία παραλίμνιας περιοχής φράγματος Πείρου- Παραπείρου», προϋπολογισμού 24.800 ευρώ. Στόχος είναι η σύνταξη σχεδίου για την ανάδειξη – αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής. Στη χρηματοδότηση περιλαμβάνονται όλα τα βήματα που χρειάζεται να υλοποιηθούν, από το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, το πρόγραμμα δράσεων, αλλά και το οικονομικό πρόγραμμα. Θα γίνει καταγραφή επιλογών με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και με γνώμονα τον σεβασμό και την προστασία του υδάτινου αποδέκτη.  Η αξιοποίηση εκτιμάται πως θα συμβάλλει στη δημιουργία και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στο Δήμο Ερυμάνθου.

Τέλος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτούνται με 158.720 ευρώ, οι διαδικασίες καταχώρησης νέων αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης ΠΟΠ, Προστατευόμενων ΠΓΕ και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων ΕΠΙΠ και Ορεινών Περιοχών της Ε.Ε.

Στη δράση  περιλαμβάνονται  η διερεύνηση τρων προϋποθέσεων ώστε να λάβουν σήμα πιστοποίησης τα προϊόντα: Ιχθυαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας, Γραβιέρα Αμφιλοχίας, Τυρί τσαλαφούτι Αιτωλοακαρνανίας, Ελιά ποικιλίας Καλαμών (ΠΓΕ), Μαλαγουζιά Αιτωλοακαρνανίας, Παστή Γίδα Μεσολογγίου, Αρνάκι Ξηρομέρου, Κατσικάκι Ερυμάνθου, Παστό Χοιρινό Ηλείας, Καλυβιώτικο κρεμμύδι Ηλείας. Επίσης, θα υποβληθεί φάκελος για την πιστοποίηση των προϊόντων: Πατάτα Αχαΐας, Πατάτα Ηλείας , Χονδροελιά Αγρινίου, Ελαιόλαδο Αχαΐας, Ελαιόλαδο Ηλείας, Ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας, Φράουλα και Καρπούζι Ηλείας, Μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Αχαΐας, Μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Μέλι Ορεινών Κοινοτήτων Ηλείας. Η πιστοποίηση αναμένεται στα αγροτικά προϊόντα εμπορική υπεραξία και να ενισχύσει την επιδότηση την επιδότηση των παραγωγών, όπως προβλέπει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.