Πε. Μαρ 28th, 2024

Project Αθηνά: Καινοτομία και τεχνολογία στην υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, για μια πόλη καθαρή και προσβάσιμη

Η μετεξέλιξη των πόλεων σε «έξυπνες» μέσω της τεχνολογίας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των τελευταίων ετών, σε παγκόσμιο, αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα, περισσότερες από 240 ευρωπαϊκές πόλεις έχουν υιοθετήσει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων. Ανάμεσα σε αυτές, δυναμική είσοδο έρχεται να κάνει και η Αθήνα, με το “Project Αθηνά”.  

Μέσα από νέες, δυναμικές συνέργειες η Αθήνα γίνεται σταδιακά ένα εργαστήριο καινοτομίας, που υλοποιεί πρωτότυπες ιδέες στις υποδομές της θέτοντας στέρεες βάσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.  Το Project Αθηνά πήρε το όνομά του από τη θεά της Σοφίας αλλά και την πόλη της Αθήνας. Ένα όνομα ιδανικό για να περιγράψει το πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα που θα κάνει την πρωτεύουσα «έξυπνη» πόλη, φέρνοντας σημαντικές βελτιώσεις στη ζωή των Αθηναίων πολιτών, μέσα από την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών.  

Με πρώτο στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση δύο «καυτών» και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Αθήνας, της καθαριότητας και της προσβασιμότητας, το Project Αθηνά είναι από σήμερα σε λειτουργία.  

Το Project Αθηνά συνίσταται στη στρατηγική τοποθέτηση αισθητήρων στον αστικό ιστό, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την καθαριότητα στους δρόμους και στην ατμόσφαιρα, την προσβασιμότητα σε διαβάσεις πεζών και ατόμων με αναπηρία, την ηχορύπανση, τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα.  

Η πιλοτική του λειτουργία ξεκίνησε στην πλατεία Κοτζιά, όπου βρίσκεται και το Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων, και στην περιοχή του Κολωνακίου. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν 10 συνολικά αισθητήρες σε κάδους απορριμμάτων για τη μέτρηση της στάθμης τους, σε διαβάσεις πεζών και ΑμεΑ για την ανίχνευση παρεμπόδισής τους, στο Δημαρχείο της Αθήνας, καθώς και σε επιμέρους σημεία των περιοχών αυτών. 

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες, στη συνέχεια τροφοδοτούνται σε ειδικά σχεδιασμένη διαχειριστική πλατφόρμα, στην οποία έχει απρόσκοπτη πρόσβαση ο Δήμος Αθηναίων για τον έλεγχο και την ανάλυσή τους. Η μελλοντική διασύνδεση της πλατφόρμας με τις αρμόδιες αρχές, θα είναι η κινητήριος δύναμη για τη μετατροπή της γνώσης σε πράξη και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Την επόμενη μέρα του Project Αθηνά, οι φορείς καθαριότητας θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις και να σχεδιάζουν τις διαδρομές συλλογής απορριμμάτων έγκαιρα και αποτελεσματικά. Επίσης, η χρήση αισθητήρων στις διαβάσεις με ράμπα θα εξασφαλίζει ότι αυτές θα μένουν ελεύθερες και θα ενημερώνει για τυχόν παρκαρισμένα οχήματα που εμποδίζουν τη διέλευση.

Το Project Αθηνά αποτελεί προσαρμογή της λύσης “UrbanIntelligence” της ATCOM και χρησιμοποιεί τεχνολογίες Microsoft 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά: “Η Αθήνα καλωσορίζει τον 21ο αιώνα στην πράξη. Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τις εφαρμογές της τεχνολογίας, ξεκινώντας από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι αισθητήρες, δεν κάνουν τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το να “μετράνε” την ποιότητα ζωής στην πόλη. Ακολουθούν δηλαδή τις καθημερινές συνήθειες του κατοίκου και του επισκέπτη και μας δίνουν δεδομένα, άμεσα και αξιόπιστα. Είναι δεδομένα που όχι μόνο μας δίνουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να δίνουμε λύσεις αλλά και που μας επιτρέπουν να σχεδιάζουμε έχοντας συγκεκριμένα στοιχεία. Άρα, μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο ακριβείς σε όποια αλλαγή γίνεται στην πόλη”.

Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, δήλωσε για τη συνεργασία: “Έξυπνη είναι πρώτα και κύρια η πόλη που εξυπηρετεί τους πολίτες της και τους προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί με τη συνεργασία μας με την ATCOM προφέρουμε στον Δήμο της Αθήνας τα τεχνολογικά εργαλεία εκείνα που θα υποστηρίξουν σημαντικές πτυχές τις λειτουργίας του, όπως είναι η καθαριότητα ή η πρόσβαση στην πόλη. Το project Αθηνά, μας δείχνει ότι συνεργασίες όπως αυτή με το Δήμο της Αθήνας, γεννούν καινοτομία  που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του”.

Ο κ. Κωνσταντίνος Θεοτοκάς, CEO της ATCOM, δήλωσε: “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τη Microsoft, ενσαρκώσαμε το αστικό όραμα για μια Ευφυή Αθήνα, και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη για αυτήν τη μοναδική ευκαιρία. Με το έργο αυτό, αποδείξαμε ότι η έξυπνη βιώσιμη ανάπτυξη με όχημα την τεχνολογία είναι κάτι εφικτό στο σήμερα. Αποστολή της ATCOM είναι η επιτάχυνση του μετασχηματισμού σε κάθε έκφανση της ζωής, και αυτό ακριβώς φιλοδοξούμε να επιτύχουμε για τους κατοίκους της Αθήνας, με αφετηρία το πιλοτικό πρόγραμμα ProjectΑθηνά”.

Το Project Αθηνά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εκπομπή Synthesis του ΣΚΑΪ την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021.