slider

Δυτική Μακεδονία: Δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας ύψους 180 εκατ. ευρώ

Στα 180 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος του ποσού από το οποίο επωφελήθηκαν οι επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω των δράσεων της Περιφέρειας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου για τις δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Πάνω από 3.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από αυτές τις δράσεις και αναλογικά μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι είναι τα περισσότερα χρήματα που έχει δαπανήσει κάθε άλλη περιφέρεια στη χώρα μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας».

Ειδικότερα ανέφερε ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας υπάρχουν δύο κατηγορίες δράσεων. Από τη μία μεριά αυτές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης όπου αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα 9 δράσεις και επίκεινται άλλες 3, συνολικού προϋπολογισμού 74 εκ ευρώ και από την άλλη μεριά άλλες τρεις δράσεις που επίκεινται να βγουν στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και μια άλλη δράση που σχετίζεται με την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης.

Σε αυτήν έχει ολοκληρωθεί ήδη ο πρώτος κύκλος, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ. «Συνολικά έχουμε δαπανήσει μέχρι σήμερα 79,3 εκ. ευρώ από τα διαθέσιμα του προγράμματός μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της διασύνδεσης των επιχειρήσεών μας με ερευνητικά ινστιτούτα μέσα από μέτρα και δράσεις» είπε. Σημείωσε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η συμμετοχή του προγράμματος της Δυτικής Μακεδονίας με 45 εκ. ευρώ σε κεντρική δομή στήριξης των επιχειρήσεων υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου ουσιαστικά μειώθηκε το πρόγραμμα της περιοχής από τα 339 εκ. ευρώ στα 294, ωστόσο με μια σειρά άλλων δράσεων που γνωρίζουν οι επιχειρηματίες, έχουν επιστραφεί πάνω από 105 εκ. ευρώ ως οφέλη στη Δυτική Μακεδονία. «Αθροίζοντας τα 79,3 εκ. και τα 105 εκ. ευρώ μιλάμε για περίπου 180 εκ. ευρώ οφέλη των Δυτικομακεδόνων επιχειρηματιών» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, «η Δυτική Μακεδονία φιγουράρει στην πρώτη θέση ως προς τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσα από διαθέσιμους πόρους του επιχειρησιακού της προγράμματος» ενώ «το ίδιο συμβαίνει και για άλλες δράσεις για τη στήριξη του τομέα της υγείας όπου εκεί έχουν διατεθεί περίπου 50 εκ. ευρώ την περίοδο αυτή, το τελευταίο 11μηνο. Και εδώ αναλογικά είναι τα περισσότερα χρήματα που έχουν τεθεί από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας από το σύνολο των 13 περιφερειών, για τον τομέα αυτό».

Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη δύο προσκλήσεις, η μία για την ενίσχυση της ρευστότητας για μικρές επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ και η άλλη για την γενική επιχειρηματικότητα με 5,5 εκ ευρώ όπου τα ποσά επιδότησης των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε δράσεις που καθορίζονται από το πρόγραμμα αγγίζουν το 70%. «Δεν θυμάμαι προσωπικά τέτοια ποσοστά ενίσχυσης να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στην πατρίδα μας παρά μόνο στην περιοχή της Θράκης. Εδώ καταδεικνύεται το ενδιαφέρον και η αγωνία της περιφερειακής αρχής για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Δυτική Μακεδονία με το μέγιστο των δυνατοτήτων που διαθέτουμε» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Τελευταία άρθρα

Χάος στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης: Πιάστηκαν στα χέρια, μπήκε στη μέση ο Δήμαρχος

Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, με την κατάσταση να φτάνει…

49 λεπτά ago

Γ. Μαρκόπουλος: Θεσμικές απάντησεις στην Υπόθεση της Πολεοδομίας

«Τα πράγματα στη θέση τους» έβαλε ο Δήμαρχος Γαλατσίου για τις καταγγελίες πως η Γενική…

59 λεπτά ago

Μαλεβίζι: Νέος βρεφικός σταθμός στο Γάζι

Προσφέρει πάνω από 65 νέες θέσεις για τη στήριξη νέων οικογενειών.

5 ώρες ago

Τοποθέτηση συστημάτων πρόσβασης σε παραλίες της Κέας

Η εγκατάστασή τους είναι μη μόνιμη, καθώς τοποθετούνται κατά τη θερινή περίοδο και απομακρύνονται μετά…

5 ώρες ago

Έργο ορόσημο το Αθλητικό Κέντρο Θιναλίων στη Β. Κέρκυρα

Υλοποιείται χάρη στη στενή συνεργασία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

6 ώρες ago

A. Καρδαμπίκης: “Η μετακινούμενη κτηνοτροφία πρέπει να μείνει ζωντανή”

Τη στήριξη της πολιτείας στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους ζητά ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης.

6 ώρες ago