Πε. Μαρ 28th, 2024

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 6,28 εκατ. μέσω δήμων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, αποδίδεται στους Δήμους Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου, έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 6,28 εκ. ευρώ για την κάλυψη αποζημιώσεων για τυχόν προκληθείσες -από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας- ζημίες.

Οι εν λόγω αποζημιώσεις αφορούν προκληθείσες ζημιές στους Δήμους ή την περιουσία τρίτων φυσικών και νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας για το έτος 2020 και προηγούμενα έτη.

Επισημαίνεται ότι έχει προηγηθεί έκτακτη επιχορήγηση 750.000 € για το 2019 στους Δήμους Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου, Ανατολικής Σάμου και Δυτικής Σάμου ως αποζημίωση τυχόν ζημιών που έχουν προκληθεί στους Δήμους ή στην περιουσία τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας. Συνολικά, έχουν καταβληθεί ως αποζημιώσεις μέσω Δήμων 7,29 εκ. Ευρώ. Συμπληρωματικά, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ενισχύθηκε οικονομικά από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με 299.000 € για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παράλληλα, από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις 24 δήμων από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου συνολικού ύψους 10,529 εκ. ευρώ, ενώ η Αρμόδια Επιτροπή του Ταμείου Αλληλεγγύης και η Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων συνεχίζει την παραλαβή και αξιολόγηση των υπολοίπων προτάσεων που έχουν κατατεθεί από τους Δήμους, ώστε σύντομα να προχωρήσουν και οι χρηματοδοτήσεις νέων έργων.

Τέλος, τα 17,086 εκ. ευρώ έχουν αγγίξει οι καταβολές αντισταθμιστικών τελών στους Δήμους, που επιβαρύνονται με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους. Συνολικά, έχουν για το α’, β’ και γ’ τρίμηνο του 2020 καταβληθεί ανταποδοτικά τέλη ύψους 7.595.447 €, ενώ οι Δήμοι επιχορηγήθηκαν και με 9.491.400 € για το έτος 2019.