Πε. Μαρ 28th, 2024

Συνάντηση Τζιτζικώστα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την πορεία του ΕΣΠΑ και τα έργα στην Κεντρική Μακεδονία

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι κ.κ. Τσακίρης και Τζιτζικώστας συζήτησαν για την πορεία του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον προγραμματισμό για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κοροναϊού, τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών από τη θεομηνία του 2019.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Συζητήσαμε με τον κ. Τσακίρη όλα τα θέματα που σχετίζονται με την προσπάθεια που κάνουμε σε όλες τις Περιφέρειες για να ανακάμψει η χώρα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο πανευρωπαϊκά σε απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένες δράσεις θα αυξήσουμε περαιτέρω τους ρυθμούς απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων. Σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, οι Περιφέρειες για πρώτη φορά θα έχουν τόσο μεγάλη συμμετοχή και πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς θα κληθούν να διαχειριστούν άνω του 33% των κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα, ώστε να τα διοχετεύσουν στις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι έτοιμη να υποβάλει τον κατάλογο των έργων, που θέλει να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης συζητήσαμε τη δυνατότητα αξιοποίησης εθνικών πόρων για έργα κυρίως αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές».

 

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στο πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 150 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου παρέχεται κεφάλαιο κίνησης μη επιστρεπτέο στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

«Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Ήδη μέσα σε μια εβδομάδα που έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 20.000 επιχειρήσεις. Υπέβαλα αίτημα στον Υφυπουργό, αντιλαμβανόμενος την πραγματική ανάγκη που έχει η τοπική οικονομία για στήριξη και το τεράστιο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, ώστε εφόσον το πρόγραμμα κυλήσει ομαλά και μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα 150 εκ. ευρώ, να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσής του με επιπλέον κονδύλια για να ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες της Κεντρικής Μακεδονίας. Στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, στηρίζουμε το τοπικό εισόδημα και στηρίζουμε τους εργαζομένους, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας. Λόγω του μεγάλου φόρτου που έχουν δεχτεί τα Πρωτοδικεία στην Κεντρική Μακεδονία από τις πολλές αιτήσεις των ενδιαφερομένων για το ‘Διέξοδος’ και για να διευκολύνουμε τους ενδιαφερόμενους με τις διαδικασίες, ανακοινώνουμε ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα προμηθεύονται από το ΓΕΜΗ αντί των Πρωτοδικείων», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

 

Από την πλευρά του ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε: «Η συνεργασία μας με τον κ. Τζιτζικώστα είναι στενή και αποδοτική. Ήδη εγκρίναμε 16 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία του 2019, που έπληξε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Χαλκιδική, η Ημαθία, η Πιερία και η Θεσσαλονίκη. Διαπιστώνουμε πολύ μεγάλη πρόοδο στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων, έργων και δράσεων είναι εντός του πνεύματος του ΕΣΠΑ, ενισχύοντας την ανάπτυξη και τη συνοχή. Ειδικά για το πρόγραμμα ‘Διέξοδος’ είμαστε υπερήφανοι που πρώτη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το άρχισε και πλέον υπάρχουν και άλλες Περιφέρειες, που θέλουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα. Είμαστε εδώ σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότεροι πόροι να συνδράμουμε αυτή την προσπάθεια, παρά την οικονομική στενότητα, επειδή η επιχειρηματικότητα και η αγορά χρειάζεται αυτή τη στιγμή την ενίσχυσή μας».