Τρ. Απρ 23rd, 2024

Μεγάλος Περίπατος: Πώς ο Κώστας Μπακογιάννης αντέστρεψε την κατάσταση και «άκουσε» την Αθήνα

«Στην Αθήνα γεννιέται κάτι μεγάλο. Ας αντέξουμε τους πόνους του τοκετού», με αυτές τις λέξεις ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας, ανακοίνωσε ότι ο σχεδιασμός του «Μεγάλου Περιπάτου» προχωρά στο δεύτερο τρίμηνο της πιλοτικής παρέμβασης, το οποίο ξεκινά στις 21 Αυγούστου.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου της πρωτεύουσας αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία την παράταση κατά τρεις μήνες της πιλοτικής παρέμβασης του Μεγάλου Περιπάτου, τη λήψη επιπλέον υποστηρικτικών μέτρων, την απόδοση μιας επιπλέον λωρίδας ΙΧ και την ενεργοποίηση των λεωφορειολωρίδων.

Ωστόσο το σημαντικότερο που ακούστηκε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας ήταν η συστηματική διαβούλευση μέχρι την ολοκλήρωση του έργου αστικής ανάπλασης που θα πραγματοποιηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα κορυφωθεί με μια τριήμερη δημόσια συζήτηση όλων των φορέων, αποδεικνύοντας ότι το έργο του Μεγάλου Περιπάτου θα είναι απότοκο ενδελεχούς και ουσιαστικού διαλόγου.

Επιπλέον ανακοινώθηκε η σύσταση δύο νέων δομών της Μονάδας Ενημέρωσης και Υποστήριξης για τα ερωτήματα και τις προτάσεις των πολιτών και του Μόνιμου Παρατηρητηρίου Κινητικότητας στην Αθήνα, με στόχο τον ουσιαστικό διάλογο πολιτών και δημοτικής Αρχής για βελτιώσεις και υποστήριξη των Αθηναίων.

Αυτό που έχει όμως μείζονα σημασία στις κινήσεις της δημοτικής αρχής αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του Περιπάτου δεν είναι τόσο οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, είτε ότι μετά από δεκαετίες αποδίδεται στους Αθηναίους ο δημόσιος χώρος της πόλης τους, αλλά ότι ο Μπακογιάννης έβαλε στο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες για να συζητήσουν την πορεία ενός μεγάλου έργου, με αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, όπως παραδέχονται ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ακούει όλες τις απόψεις που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των Αθηναίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εισήγησή του τόνισε ότι στις βελτιώσεις του Μεγάλου Περιπάτου συμπεριλαμβάνονται και οι στοχευμένες παρατηρήσεις του Παύλου Γερουλάνου «και τον ευχαριστώ που τις έκανε», είπε.

Στο τραπέζι κάθισαν άνθρωποι εγνωσμένου κύρους και άριστοι γνώστες του αντικειμένου τους, στο πλαίσιο της επιτροπής διαβούλευσης, η οποία συνεδριάζει κάθε εβδομάδα με πολύωρες και ουσιαστικές συζητήσεις.

Άλλωστε ο Κώστας Μπακογιάννης δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος για τον Μεγάλο Περίπατο, όπως έχει πει κι ο ίδιος: «Για να αλλάξει η Αθήνα πρέπει να φάει ξύλο ο δήμαρχος».