Πε. Σεπ 19th, 2024

Παρουσίαση προγράμματος «Be Secure Feel Secure» – Ζαρακέλη: Πειραιάς ασφαλής για δημότες και επισκέπτες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η εναρκτήρια εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Be Secure Feel Secure» στο οποίο ο Δήμος Πειραιά είναι συντονιστής εταίρος και υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του οργανισμού UIA (Urban Innovative Actions).

Στόχος του προγράμματος «Be Secure Feel Secure» είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας που θα οδηγήσει στην μείωση της τοπικής εγκληματικότητας, ούτως ώστε ο Πειραιάς να γίνει μια πόλη ασφαλέστερη για τους δημότες και τους επισκέπτες του και να αποτελέσει έναν ελκυστικότερο τουριστικό προορισμό.

Οι δραστηριότητες του έργου επικεντρώνονται πέρα από την πρόληψη, στην εκπαίδευση των πολιτών, ώστε να είναι σε θέση να αποφύγουν ή να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μια ενδεχόμενη δύσκολη κατάσταση.

Στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας προβλέπεται από το έργο, η δημιουργία ενός συνεργατικού πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης ρίσκου το οποίο θα μπορεί να συλλέγει και να επεξεργάζεται πληροφορίες από την τοπική Αστυνομία, το Λιμάνι, τις ανοιχτές πηγές (πχ social media, Pireapp) και από έξυπνους αισθητήρες. Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, το σύστημα θα ενημερώνει τους αρμόδιους συνεργαζόμενους φορείς για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, για πιθανά συμβάντα ασφάλειας και για δράσεις πρόληψης και ενίσχυσης της αστικής ασφάλειας (πχ. ενίσχυση φωτισμού σε συγκεκριμένα σημεία).

Στο φυσικό Περιβάλλον και σε συνεργασία με το εργαστήριο Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, τα αρμόδια τμήματα του Δήμου, την Αστυνομία και τους τοπικούς συνεργαζόμενους φορείς, θα οριστεί ένα αρχικό σύνολο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα αστικής ασφάλειας.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο συστήθηκε στο πλαίσιο του «Be Secure Feel Secure» το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας Πειραιά (ΤοΣΠΠα) κύριος σκοπός του οποίου είναι η χάραξη μιας εναλλακτικής αντιπαραβατικής πολιτικής βάσει των αναγκών και των απαιτήσεων της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του έργου θα επιτελεστούν σημαντικές κοινωνικές και χωρικές παρεμβάσεις, κυρίως στο Ε’ και Β’ Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου του Πειραιά. Πιο συγκεκριμένα και μετά τις εισηγήσεις του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟΣΠΠΑ), θα γίνουν στην πόλη μας στοχευμένες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, όπως έργα ανάπλασης παιδικών χαρών και εξωραϊσμός κτιρίων. Έχουν ήδη εντοπιστεί 8 παιδικές χαρές στο Ε’ Διαμέρισμα, ορισμένες εκ των οποίων θα ανακατασκευαστούν και ταυτόχρονα θα περιφραχθούν με σύγχρονες, έξυπνες τεχνικές (smart fencing). Τέλος, ύστερα από υπόδειξη του ΤΟΣΠΠΑ, θα εντοπιστούν και θα εξωραϊστούν κτίρια που έχουν υποστεί βανδαλισμό, θα ασφαλιστούν εγκαταλελειμμένα κτίρια, με γνώμονα την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των δημοτών.

Στην ομάδα του έργου μετέχουν εκτός από την Δημοτική Αρχή του Πειραιά, η EFUS (European Forum for Urban Security), η Space Hellas, η Singular Logic, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ευρύτερα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως η Μητρόπολη Πειραιά, το Εμπορικό Επιμελητήριο, σχολικές επιτροπές κ.λπ.

Την εκδήλωση άνοιξε, με χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης και Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων, κα Ανδριάνα Ζαρακέλη, η οποία μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το ζήτημα της αστικής ασφάλειας και η επιτυχής πρωτοβάθμια πρόληψη των κρουσμάτων παραβατικότητας στην αυτοδιοίκηση  είναι μία σύγχρονη κοινή πρόκληση για τις χώρες της ΕΕ, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Η προστασία των πολιτών και η εμπέδωση του αισθήματος  ασφάλειας, αποτελεί σκοπό και καθήκον κάθε δημοτικής αρχής. Για τον λόγο αυτόν, έχουμε θέσει κι εμείς με την σειρά μας το θέμα αυτό, ως βασική προτεραιότητα για την πόλη του Πειραιά. Σκοπός μας είναι να καταστήσουμε το αστικό περιβάλλον ασφαλές και δίχως αποκλεισμούς. Να εξασφαλίσουμε ένα περιβάλλον κοινωνικά και οικονομικά εύρωστο, αντιμετωπίζοντας τα φαινόμενα βίας, παραβατικότητας και ανασφάλειας, στοχεύοντας πάντα στην ρίζα του προβλήματος.

Το έργο Be Secure – Feel Secure προσεγγίζει το ζήτημα της αστικής ασφάλειας, με τρόπο καινοτόμο και σύγχρονο. Στόχος του έργου μέσω της πρόληψης, του συμβουλευτικού αλλά και ενημερωτικού του χαρακτήρα, η μείωση του αισθήματος φόβου, αλλά και η μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του παραβάτη, σε κάθε επίπεδο. Mια πόλη ασφαλέστερη για τους δημότες και τους επισκέπτες της,  ένας ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός.

Δεσμευόμαστε ότι η Δημοτική Αρχή θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή και επικουρικά και ουσιαστικά, καθ’ όλη την διάρκειά του, ευχόμαστε καλή επιτυχία στους φορείς και εταίρους που ανέλαβαν μαζί με τον Δήμο του Πειραιά ένα τόσο ουσιαστικό έργο και προσδοκούμε την επωφελή αξιοποίηση των  αποτελεσμάτων για το συλλογικό καλό και συμφέρον».

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας και Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας Πειραιά κα Κυριακή Μπουρδάκου στην ομιλία της με θέμα: «Παρουσίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας Πειραιά», ανάμεσα στ΄ άλλα τόνισε:

«Κύριος σκοπός του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) είναι η υποστήριξη της χάραξης μιας εναλλακτικής, αλλά συγκροτηµένης αντιπαραβατικής πολιτικής, η οποία όμως θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας. Η αποκέντρωση και η αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα άσκησης αντιπαραβατικής πολιτικής, µε απώτερο σκοπό την αποκατάσταση κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τους πολίτες στο μέτρο που, ιδίως σύμφωνα µε την αρχή της εγγύτητας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει καλύτερη εικόνα για την καθημερινότητα του πολίτη, βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες και τα προβλήµατά του.

Μέσω του ΤοΣΠΠΑ, λοιπόν, θα επιχειρήσουμε να παρέμβουμε για την καταπολέμηση των κοινωνικών εκείνων παραγόντων που οδηγούν κάποιους συμπολίτες µας στην παραβατικότητα (φτώχεια, εξαθλίωση, κακές σχέσεις στην οικογένεια και το σχολείο, ανεργία κλπ)».

Στη συνέχεια, η κα Μπουρδάκου, αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει το Τοπικό Συμβούλιο  Πρόληψης Παραβατικότητας Πειραιά όπως:

·         Καθιέρωση ημερίδων με αφορμή τις Διεθνείς Ημέρες σχετικές με την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.

·         Δημιουργία  ενημερωτικού φυλλαδίου για παιδιά, κατά της παραβατικότητας.

·         Προβολή του συμβουλίου και του έργου του  μέσω ραδιοφωνικών μηνυμάτων καθώς και δημιουργία ιστοσελίδας.

·         Ενθάρρυνση των δημοτών  να συμμετάσχουν στα προγράμματα και στις δράσεις του ΤΟΣΠΠΑ με ενεργοποίηση των δημοτικών κοινοτήτων της πόλης μας.

·         Δημιουργία ενημερωτικού φύλλου ψηφιακού ή και αναλογικού με αναφορές σε παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές που διεπράχθησαν στο κάθε διαμέρισμα.

·         Διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

·         Το ΤοΣΠΠΑ Πειραιά σε συνεργασία με τοπικούς, σχολικούς κ.α συλλόγους. θα πραγματοποιεί θεατρικές, μουσικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α. με αφορμή θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την παραβατικότητα.

·         Σύσταση και συντονισμός δικτύου εθελοντών κατά τομείς όπως :

o   Οδική συμπεριφορά

o   Παραβατική συμπεριφορά

o   Σχολική και εξωσχολική βία

o   Χρήση ναρκωτικών

o   Κακοποίηση, εκμετάλλευση ανηλίκων  και γυναικών.

Σύντομο χαιρετισμό μέσω βίντεο απηύθυνε και η κα Camille Degryse από το «Urban Innovative Actions».

Το έργο παρουσίασαν οι κ.κ.:

-Μιχάλης Μπούρμπος, υπεύθυνος του έργου από τον  Δήμο Πειραιά

-Μάριος Ζαχαριάς από την Space Hellas.

-Edna Peza Ramires, από τις «Urban Innovative Actions» (UIA), μέσω βίντεο.

-Χριστίνα Ζαραφωνίτου, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

-Γιαννούλα Χαλβατζή, Αστυνομικός Διευθυντής από Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών  Προγραμμάτων.

-Στέλιος Παντελόπουλος, από την «Singular Logic S.A.»

-Χρήστος Δουλιγέρης, από το Κέντρο Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιά.

-Ester Karacsony, από το   «European Forum for Urban Security» ( μέσω βίντεο).

Για την αστική ασφάλεια, εκτός από την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Δημοτικής Αστυνομίας και Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, κα Κυριακή Μπουρδάκου, μίλησαν επίσης :

η κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών με θέμα: «Σύγχρονες τάσεις στην κοινοτική πρόληψη του εγκλήματος στην Ελλάδα»  και ο Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Πρωτοσίλαος Κωστάζος από την Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά.

Για την Τεχνολογία και την Αστεακή Ασφάλεια μίλησαν:

– οι κ. κ. Σπύρος  Παπαστεργίου και Δημήτρης Καλλέργης από το Κέντρο Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιά με θέμα: «Μεθοδολογία και Ανάπτυξη Συνεργατικής Πλατφόρμας Διαχείρισης Αστικών Κινδύνων».

– ο κ. Σωκράτης Κωστίκογλου  από την Space Hellas με θέμα: «Αύξηση της αίσθησης ασφάλειας των πολιτών και η μείωση του φόβου εγκλήματος».

– ο Δρ Κώστας Δαβαράκης από την «Singular Logic S.A.» με θέμα: «SPIRIT Tools: Ανάπτυξη τεχνολογιών πρόληψης, έρευνας και μετριασμού στο πλαίσιο της καταπολέμησης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας».

Την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά «Κανάλι Ένα 90,4 FM», κα Κωνταντίνα Πετούση.

Την εναρκτήρια εκδήλωση παρακολούθησαν: η Υποστράτηγος και Διευθύντρια της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας κα Πηνελόπη Μηνιάτη, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Σκαρτσής, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτριος Καρύδης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Οδοποιίας-Αποχέτευσης κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, οι Πρόεδροι των Β’ και Γ’ Δημοτικών Κοινοτήτων κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος και κ. Χαράλαμπος Λιακόσταυρος, ο ομότιμος καθηγητής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ιάκωβος Φαρσεδάκης, ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά κ. Ηλίας Μπογιόκας, οι Πρόεδρος  και Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ.κ. Γιώργος Σταματογιάννης και Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο Αντιεισαγγελέας Εφετών και Πρόεδρος Ε.Π.Α. ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο Καλός Ποιμήν» κ. Νίκος Ποιμενίδης, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά και Αθηνών, καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ιστότοπος του έργου: https://www.bsfs-piraeus.eu/

Σελίδα του έργου στον ιστότοπο του UIA :https://www.uia-initiative.eu/en/uia-cities/piraeus

Ιστότοπος Urban Innovative Actions (UIA) Initiative: https://www.uia-initiative.eu/en

Video με δηλώσεις: