Πα. Μαρ 29th, 2024

Το «Αντώνης Τρίτσης» μοχλός ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας – 109 έργα προϋπολογισμού 240 εκατ.

«Στα χέρια μας είναι να γράψουμε χρυσές σελίδες στο χώρο της Αυτοδιοίκησης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στην εφαρμογή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο παρουσίασε στους Δημάρχους και στους Περιφερειάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τονίζοντας ωστόσο ότι το μεγάλο «όπλο» του για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η ενότητα των Ελλήνων και η οργάνωση του κράτους

Στην προσπάθεια για να καταστεί η Αυτοδιοίκηση πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής ο κ. Θεοδωρικάκος θεωρεί καθοριστικό και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, με αντίστοιχη μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, που θα νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του στις δυνατότητες που έχει να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακοίνωσε ότι 109 έργα που δεν διέθεταν επαρκή χρηματοδότηση και είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα, εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης». Ο προϋπολογισμός για τα έργα αυτά στις τρεις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος είναι 239,3 εκατ. ευρώ.

Οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι στις τοποθετήσεις τους σημείωσαν ότι για πρώτη φορά, μετά το πρόγραμμα «Θησέας», υλοποιείται ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα που διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις που παρέχονται στους μικρούς δήμους με στόχο να μετάσχουν στο πρόγραμμα και οι 332 δήμοι της χώρας και θύμισε ότι ο 11ος άξονας του προγράμματος λύνει το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μελετών διαθέτοντας 100 εκατ. για το σκοπό αυτό και τόνισε ότι ήδη στο Μητρώο της ΕΕΤΑΑ έχουν εγγραφεί 2.500 μηχανικοί οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για να στηριχθούν οι δήμοι που δεν έχουν επάρκεια στις τεχνικές τους υπηρεσίες

Στην παρουσίαση ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα μας και στη σπουδαιότητα που έχει για την Ελλάδα η Μακεδονία. Επέστησε την προσοχή των Δημάρχων στην τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, καθώς η Βόρεια Ελλάδα υποδέχεται τουρίστες των Βαλκανίων και αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας τόνισε ότι το Ελληνικό κράτος διαφυλάττει τα σύνορα του με πολύ μεγάλη προσοχή και αποτελεσματικότητα.

Είπε συγκεκριμένα:

«Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ, νιώθω αληθινή χαρά και συγκίνηση, γιατί κάθε γωνιά της γης των Μακεδόνων είναι ένα κεφάλαιο ιστορίας και μνήμης για την Ελλάδα κι είναι ένα ισχυρό στοιχείο πατριωτικής εγρήγορσης την οποία οφείλουμε να έχουμε πάντοτε όλες οι Ελληνίδες κι όλοι οι Έλληνες εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε μία ελεύθερη κι ισχυρή χώρα.

Ζούμε σε μία ταραγμένη εποχή. Το χειμώνα που πέρασε αντιμετωπίσαμε δύο πολύ μεγάλες κρίσεις. Τις αντιμετωπίσαμε ενωμένοι και με μεγάλη επιτυχία κι αποτελεσματικότητα.

Ήταν η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία δοκίμασε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους. Χάρη τις έγκαιρες, βαριές και δύσκολες αποφάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και στη στενή συνεργασία της κυβέρνησης, με το σύνολο της Αυτοδιοίκησης, με το σύνολο των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, χάρη στην ενότητα και την οργανωμένη δημοκρατική πειθαρχία που δείξαμε όλοι οι Έλληνες, χάρη στην υπεύθυνη συμπεριφορά που επέδειξε εκείνη την περίοδο το σύνολο του πολιτικού συστήματος, βγήκαμε όρθιοι από αυτήν την κρίση.

Κι ενώ για 10 χρόνια ήμασταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης και της ανθρωπότητας, η πατρίδα μας σήμερα αναφέρεται παντού σαν ένα θετικό πρότυπο, για το πώς αντιμετώπισε μία απειλή στην οποία έχουν λυγίσει υπερδυνάμεις αυτού του πλανήτη.
Κι επειδή η Μακεδονία μας και η Θράκη, εξ’ αντικειμένου ευρισκόμενες από τη γεωγραφική τους θέση στο βόρειο τμήμα της χώρας, είναι ο χώρος που υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες που εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει κι έρχονται, κι επειδή οι γειτονικές μας χώρες έχουν από ό,τι φαίνεται πολλά αρκετά προβλήματα, θεωρώ ότι τα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να ενταθούν και θα πρέπει όλοι μας να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και να μην χαλαρώσουμε καθόλου. Διότι αυτό που πετύχαμε κι αυτό που κερδίσαμε είναι ένα ισχυρό κεκτημένο, απολύτως αναγκαίο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στη διαφύλαξη του βασικού αξιακού μας πλαισίου που είναι πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή.

Το χειμώνα όμως αντιμετωπίσαμε και άλλη μια μεγάλη κρίση. Την αντιμετωπίσατε πρώτοι από όλους εσείς που βρίσκεστε σε αυτή την αίθουσα. Ιδίως οι συνάδελφοι δήμαρχοι της ακριτικής Θράκης και ο Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας-Θράκης . Την αντιμετωπίσατε και την αντιμετωπίσαμε ως ένας άνθρωπος, γιατί οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ένα ισχυρό και οργανωμένο κράτος και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το σέβονται όλοι και ιδίως οι εξ Ανατολών γείτονες μας.

Η ασύμμετρη απειλή που εκδηλώθηκε στην εργαλειοποίηση των μεταναστών στα σύνορα μας με την Τουρκία, εξουδετερώθηκε απολύτως και δεν υπάρχει καμία μα καμία αμφιβολία ότι το ελληνικό κράτος τα διαφυλάττει τα σύνορα του με πολύ μεγάλη προσοχή και αποτελεσματικότητα.

Όλα αυτά κυρίες και κύριοι τι αποδεικνύουν. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά οι Έλληνες. Κάθε φορά που αυτός ο τόπος διχάστηκε ακολούθησαν τραγωδίες. Γι’ αυτό και επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω από το προχθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού μας αυτήν ακριβώς την φράση «Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εμείς στο υπουργείο Εσωτερικών αυτόν τον χρόνο κάναμε πράξη αυτή την στρατηγική του πρωθυπουργού»

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι στην κατεύθυνση της ενότητας του λαού ήταν η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως επίσης και οι πρωτοβουλίες που διασφάλισαν την κυβερνησιμότητα στους δήμους, τη δυνατότητα για ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών (ήδη 600.000 οικογένειες έχουν κάνει δηλώσεις στην ειδική πλατφόρμα, μετατρέποντας μια σχέση ενοχής σε σχέση εμπιστοσύνης), η ενίσχυση κοινωνικών δομών όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και η σίτιση 60.000 οικογενειών στην περίοδο της πανδημίας, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων των Δήμων.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι με τη μεταρρύθμιση για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων κράτους και αυτοδιοίκησης θα πάψουν οι πολίτες να ταλαιπωρούνται και σημείωσε ότι δεν αρκεί η ψηφιακή μεταρρύθμιση γι’ αυτό αλλά απαιτείται και η θεσμική μεταρρύθμιση.

Με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τόνισε ότι κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη της πατρίδας μας σε μια εποχή που τα υφεσιακά κύματα, λόγω της πανδημίας, θα χτυπήσουν την παγκόσμια οικονομία. Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή έχει σχέδιο και πρόγραμμα και με όπλο της την ενότητα των Ελλήνων, θα τα καταφέρει.

«Πανίσχυρο εργαλείο» στα χέρια της Αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Μακεδονία και την Θράκη, κ. Θεόδωρος Καράογλου, υποστηρίζοντας πως θα τη βοηθήσει να ανταποκριθεί στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως το πρόγραμμα αποτελεί μια πολυδιάστατη θεσμική τομή, χάρη στην οποία ξημερώνει νέα εποχή στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. «Αφενός τους καθιερώνει ως σημείο αναφοράς στις τοπικές κοινωνίες και αφετέρου διασφαλίζει τον έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Σε κρίσιμους καιρούς και εποχές γενικευμένου προβληματισμού, όπως αυτές που διανύσαμε τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, κάθε οργανωμένο κράτος που σέβεται την αποστολή του οφείλει να παρεμβαίνει άμεσα και δυναμικά, αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες απαντούν στις αγωνίες της κοινής γνώμης.Να υλοποιεί κατάλληλες παρεμβάσεις που βοηθούν τις περιφερειακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μακροπρόθεσμες προκλήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα του σήμερα.

Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο θα σας παρουσιάσει ο Υπουργός κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υπηρετεί την παραπάνω αρχή. Στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας διαμορφώσει τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, φροντίσαμε να «χτίσουμε» τη δική μας «γέφυρα ασφάλειας».