Πε. Ιούν 20th, 2024

Συγκρατημένη αισιοδοξία των δημάρχων Κηφισιάς και Διονύσου για τα διόδια μετά την συνάντηση με τον Καραμανλή

Με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη συναντήθηκαν τη Δευτέρα (22/6) οι δήμαρχοι Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.

Οι δύο δήμαρχοι μετέφεραν τη διαχρονική και ανυποχώρητη αντίδραση των Δήμων και τοπικών κοινωνιών στις μελέτες και συμβάσεις που προβλέπουν πλευρικά διόδια στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου.

Εξήγησαν διεξοδικά ότι τα παράλογα διόδια για αστικές μετακινήσεις σε «ανοιχτό» αυτοκινητόδρομο, εκτός της οικονομικής επιβάρυνσης θα προκαλέσουν καταστροφικές συνέπειες στον οικιστικό ιστό, και όχι μόνο, των δήμων Κηφισιάς και Διονύσου.

Επίσης, εκτέθηκαν οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που θα έχουν τεράστια και περιττά έργα σε Βαρυμπόμπη και Αδάμες – Γράμμος Φοίνικας.

Οι δήμαρχοι ζήτησαν από τον κ. Καραμανλή να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, μεταξύ των οποίων και σε τροποποίηση του Νόμου 3555/2007, προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση διοδίων οποιασδήποτε μορφής. Σε αντίθετη περίπτωση δήλωσαν ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής και όμορους δήμους θα επαναλάβουν τον αγώνα διαρκείας των προηγουμένων ετών με διάφορες μορφές.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής απήντησε τα εξής:
1) Κατανοεί και συμφωνεί κι ο ίδιος με τις αρνητικές επιπτώσεις των Διοδίων, κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά, στο εσωτερικό δίκτυο των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου.

2) Το ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται από συμβάσεις και νόμους. Η σύμβαση του 2007, επικαιροποιήθηκε το 2016. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο θα προσπαθήσει να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση με την παραχωρησιούχο εταιρεία («ΝΕΑ ΟΔΟΣ»).
3) Δεν πρόκειται την προσεχή περίοδο να ξεκινήσουν έργα για τα διόδια.

Μετά τη συνάντηση οι δήμαρχοι Κηφισιάς και Διονύσου δήλωσαν από κοινού:
«Μας ικανοποιεί ότι ο Υπουργός κ. Καραμανλής συμφώνησε ότι η λειτουργία πλευρικών διοδίων θα προκαλέσει αρνητικές κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και γι’ αυτό το λόγο υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να βρει λύση με τον παραχωρησιούχο. Μετά από αυτό, εκφράζουμε συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και διαρκή ετοιμότητα για συνέχιση του αγώνα των δύο Δήμων με τη στήριξη όλων των πολιτών.»