Τρ. Απρ 23rd, 2024

Συνεχίζεται το «σίριαλ» Κραουνάκη – Δήμου Αθηναίων – «Πάρτι» στο Twitter

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του Σταμάτη Κραουνάκη και του δήμου Αθηναίων, με αφορμή την εν κινήσει συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη στους δρόμους της Αθήνας, με τον μουσικοσυνθέτη να αποστέλλει εξώδικη διαμαρτυρία προς τον δήμο για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και τον δήμο με τη σειρά του να αποφασίζει ένταλμα πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων ύψους 800 ευρώ προς την ΑΕΠΙ.

Το χρονικό

Με δύο αναρτήσεις στο facebook ο Σταμάτης Κραουνάκης υποστήριξε με καυστικότητα ότι δεν φανταζόταν ποτέ, όταν έγραφε το τραγούδι «Τα πιο ωραία λαϊκά», ότι θα το τραγουδούσαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου «με δεξιά κυβέρνηση», ενώ στη συνέχεια ο καλλιτέχνης απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στις 29/4 προς το Δήμο Αθηναίων. Ως προς τη συναυλία  ο μουσικοσυνθέτης και στιχουργός απαλλάσσει από κάθε κριτική την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τους λοιπούς καλλιτέχνες που συμμετείχαν. Για τη στάση δε μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου ψέγει τον πρωθυπουργό αλλά και τον Κώστα Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για απόλυτα σκηνοθετημένη (ερήμην των καλλιτεχνών) και «αναγκαστική κατευθυνόμενη πορεία» με τη «σύμπραξη και παρουσία ΜΜΕ».

Ο κ. Κραουνάκης διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκε προκειμένου να δώσει την εκ του νόμου απαιτούμενη έγκρισή του για να ερμηνευτούν τραγούδια του, δεδομένο που αποτελεί παραβίαση των πνευματικών του δικαιωμάτων. Μέσω της εξώδικης διαμαρτυρίας του ο συνθέτης κάλεσε τον Δήμο Αθηναίων να μην προβεί στο μέλλον σε κάποια αντίστοιχη κίνηση ενώ ζήτησε, εντός 5 ημερών, να ενημερωθεί εγγράφως για το ποσό το οποίο είναι διατεθειμένος ο Δήμος να καταβάλει καταλήγοντας με την φράση: » Να είστε βέβαιοι θα διατεθεί διά τους πάσχοντες και αδυνατούντες να εξοικονομήσουν τα αναγκαία».

Η αντίδραση του Δήμου Αθηναίων ήταν αστραπιαία ικανοποιώντας άμεσα τις απαιτήσεις του καλλιτέχνη κάνοντας λόγο για ένταλμα πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων ύψους 800 ευρώ προς την ΑΕΠΙ.

Ωστόσο λίγο μετά την δημοσιοποίηση της παραπάνω είδησης, ο ίδιος ο Σταμάτης Κραουνάκης με ανάρτησή του στο facebook διέψευσε ότι πληρώθηκε τα χρήματα.

Το σίριαλ είχε και συνέχεια, αφού ο δήμος προκειμένου να αποδείξει ότι πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση δημοσίευσε τόσο την απόφαση για το ένταλμα των 800 ευρώ όσο και την απόδειξη πληρωμής του καλλιτέχνη για τα δικαιώματα των τραγουδιών του μουσικοσυνθέτη.

Με βάση τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στη Διάυγεια, μπορεί κάποιος να δει τόσο την απόφαση για το ένταλμα των 800 ευρώ όσο και την απόδειξη πληρωμής του καλλιτέχνη για τα δικαιώματα των τραγουδιών του μουσικοσυνθέτη που ακούστηκαν στη γνωστή συναυλία της Αλκηστις Πρωτοψάλτη, κατά την οποία τραγούδησε σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά, ο δήμος Αθηναίων ενέκρινε το ποσό των 794,32 ευρώ στις 30 Απριλίου, την επομένη του εξωδίκου του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος κατήγγειλε πως ακούστηκαν δικά του τραγούδια χωρίς την άδειά του.

Το ένταλμα πληρωμής υπογράφεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων και το ποσό πιστώθηκε στον λογαριασμό του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) και όχι στον ίδιο τον μουσικοσυνθέτη.

Κι ενώ και οι δύο μεριές φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει τις πλευρές τους, η κόντρα φαίνεται να συνεχίζεται στο Twitter. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν τον καλλιτέχνη, ενώ άλλοι βρήκαν την στάση του υπερβολική. Πάντως υπάρξαν και αυτοί που βρήκαν ευκαιρία να… εξασκήσουν το χιούμορ τους.

Πάρτι το Twitter