Τε. Ιούν 12th, 2024

Επιστολή ΠΕΔ Κρήτης σε Μητσοτάκη για ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο Καστελίου και πράσινη ανάπτυξη

Επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, απέστειλε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του νησιού κ. Γιάννης Κουράκης.

Στην επιστολή, παρουσιάζονται οι θέσεις και οι προτάσεις της ΠΕΔ για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η Κρήτη, όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι και η αξιοποίηση των εκτάσεων του αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, αλλά και το μείζον ζήτημα της κατασκευής ενός νέου, σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου, παράλληλα με την αναβάθμιση των κάθετων οδικών αξόνων.

Aναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στην Κρήτη, σας καταθέτουμε τις προτάσεις της Νέας Διοίκησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης για τις προτεραιότητες που αφορούν τις παρεμβάσεις στρατηγικής σημασίας που πρέπει να γίνουν στην Κρήτη. Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν τον πυρήνα του σχεδιασμού μας, που αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα τα ζητήματα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της πολιτικής προστασίας και τα συνδέει με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την κυκλική οικονομία και την ταυτότητα της Κρήτης στη νέα εποχή.

Αεροδρόμιο Καστελίου

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με θετικές επιπτώσεις για την περιφερειακή οικονομία κατά τη διάρκεια της κατασκευής και ακόμα περισσότερο κατά την περίοδο λειτουργίας του. Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με την εκπόνηση ενός Ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή καθώς και με την ολοκλήρωση συνοδών έργων. Παράλληλα όμως , είναι υψίστης σημασίας η αξιοποίηση των εκτάσεων του αεροδρομίου Ν.Καζαντζάκης σε απόλυτη συνάρτηση με τις ανάγκες της περιοχής και τις προτάσεις των τοπικών φορέων στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Νέος Β.Ο.Α.Κ

Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία νέου σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου καθώς πρόκειται για μεγάλο αναπτυξιακό έργο που στηρίζει όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Ο νέος αυτοκινητόδρομος που θα ξεκινάει από το Καστέλι Χανίων και θα καταλήγει στην Σητεία θα πρέπει να προβλέπει και την παράλληλη αναβάθμιση των κάθετων συνδετήριων αξόνων.

Κρήτη -Πράσινο νησί

Στην ενότητα αυτή που αποτελεί προτεραιότητα και καθολικό στόχο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται τόσο οι υποδομές όσο και η διαχείριση σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και αποβλήτων. Η αναμενόμενη μεγάλη ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα αντιμετωπίζει τα θέματα της επάρκειας και της ενεργειακής ασφάλειας. Παράλληλα, επείγει η αναθεώρηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και η κάλυψη μακροπρόθεσμα του συνόλου των αναγκών της Περιφέρειας Κρήτης με πράσινη ενέργεια. Τέλος, είναι κρίσιμο να εξασφαλιστούν οι πόροι για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Αποβλήτων και να προγραμματιστούν έγκαιρα τα συμπληρωματικά έργα και επενδύσεις για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Πολιτισμός

Από τις προτάσεις μας για τον πολιτισμό αναδεικνύουμε ως απόλυτη προτεραιότητα την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού, που αποτελούν το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημειακό σύνολο σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ιδιαίτερα προβεβλημένο έργο για όλη την Κρήτη και μέρος μεγαλόπνοου σχεδιασμού καθώς αναμένεται να αναδείξει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας, συστατικό στοιχείο της ταυτότητας μας και εν δυνάμει πόλο έλξης επισκεπτών και ερευνητών από όλο τον πλανήτη.
Διεκδικούμε την ένταξη των μνημείων της Κρήτης που τηρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις στο καλεντάρι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Τέλος, για την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτισμού και την καθιέρωση της Κρήτης σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό για 365 ημέρες πρέπει να δοθεί έμφαση σε θεματικές υπηρεσίες και να στηριχθεί η ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού προϊόντος που θα περιλαμβάνει θρησκευτικές, πολιτιστικές, συνεδριακές και γαστρονομικές δραστηριότητες ενώ θα συνδέεται με την τοπική αγροτική παραγωγή και παράδοση.

Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κρήτης

Στηρίζουμε τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά μας Ιδρύματα επιδιώκοντας την σύνδεση της παραγόμενης έρευνας και τεχνογνωσίας με την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την περιφερειακή οικονομία, την ανάπτυξη της Κρήτης.

Υποστήριξη της Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη

Για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και κυρίως μία ισόρροπη ποιοτική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Κρήτη, είναι απαραίτητο όλοι οι Δήμοι και ιδίως οι μικροί να έχουν την δυνατότητα να μπορέσουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα έργα που υπαγορεύει ένα Ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Σχέδιο καθώς και να ανταποκριθούν στην νέα Προγραμματική Περίοδο Ε.Σ.Π.Α 2021-2027. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμο να υποστηριχθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι Δήμοι με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαραίτητες δομές. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη η άμεση δημιουργία παραρτήματος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. στην Κρήτη όπως ήδη υπάρχει αντίστοιχο στην Θεσσαλονίκη και στην Λάρισα, και όπως έχουν κατά καιρούς δεσμευθεί να στηρίξουν οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Η νέα διοίκηση της Π.Ε.Δ Κρήτης είναι στη διάθεση σας να συζητήσει μαζί σας και να αναλύσει τα επιμέρους σημεία των προτεραιοτήτων που θέτει και τoυ παραγωγικού μοντέλου που προτείνει για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας. Για το σκοπό αυτό θεωρούμε χρήσιμη μια συνάντηση μαζί σας το επόμενο διάστημα.

Με Εκτίμηση,

Γιάννης Κουράκης

Πρόεδρος Π.Ε.Δ Κρήτης

Ηράκλειο, 20 Φεβρουαρίου 2020»