Πα. Μαρ 29th, 2024

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο πρώτος Έλληνας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών

Διά βοής και με παρατεταμένα χειροκροτήματα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας εξελέγη νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Με την εκλογή αυτή ο κ. Τζιτζικώστας είναι ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) στα 26 χρόνια από την ίδρυσή της, διαδεχόμενος τον Βέλγο Καρλ-Χάιντ Λάμπερτς.

Η υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, μετά την πολιτική συμφωνία τους για τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθηθούν στη νέα θητεία του οργανισμού, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της ΕτΠ.

Επίσης, διά βοής εκλέχθηκε νωρίτερα ως ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ο περιφερειάρχης των Αζορών Βάσκο Κορντέιρο (Vasco Cordeiro). Ο Πορτογάλος περιφερειάρχης προέρχεται από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) – τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της ΕτΠ- και ήταν επίσης ο μόνος υποψήφιος, μετά την πολιτική συμφωνία των πολιτικών ομάδων που συγκροτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) όρισε ως υποψήφιο για τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου, τον Πορτογάλο περιφερειάρχη των Αζορών Vasco Cordeiro. Επίσης, στις 12 Φεβρουαρίου τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών καλούνται να εκλέξουν και τον νέο πρώτο αντιπρόεδρο και τα νέα μέλη του προεδρείου, καθώς και να αποφασίσουν στη σύνταξη των έξι θεματικών επιτροπών για τη νέα θητεία. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προεδρείου ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 9 και τέταρτο το πρωί (10:15 ώρα Ελλάδας) και προβλέπεται να διαρκέσει μία ώρα, αφού διαπιστώθηκε απαρτία. tzitzikostas

«Ζητώ την εμπιστοσύνη των περιφερειαρχών και των δημάρχων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες. Ταυτόχρονα όμως είναι μια σημαντική μάχη και για την Ελλάδα», είχε αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο κ. Τζιτζικώστας.

Η εναρκτήρια σύνοδος της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για τη νέα πενταετή θητεία ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τον ευρωπαϊκό ύμνο και για πρώτη φορά πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Μεγάλης Βρετανίας.

Παράλληλα, η ΕτΠ υποδέχθηκε τα μέλη της 6ης και νεότερης πολιτικής ομάδας της, που συγκροτήθηκε από τους Πράσινους.

Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο απερχόμενος πρόεδρος Καρλ-Χάιντ Λάμπερτς τόνισε την ανάγκη για μια δημοκρατική, ισχυρότερη και βιώσιμη Ευρώπη και σημείωσε πως ο μόνος τρόπος για να έρθει η Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της είναι με την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής της διάστασης.

Πέρα από την εκλογή του νέου προεδρείου, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 13 Φεβρουαρίου συζητούνται επίσης ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι αρμοδιότητες των Επιτροπών Έργου για τη νέα θητεία 2020-2025, ενώ θα πραγματοποιηθούν ειδικές θεματικές με αντικείμενο το μέλλον της ΕΕ και την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της κροατικής προεδρίας στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι το δεύτερο μεγαλύτερο συλλογικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Ευρωκοινοβούλιο, αποτελούμενη συνολικά από 320 μέλη, περιφερειάρχες και δημάρχους όλων των χωρών – μελών της ΕΕ. Είναι επίσημο θεσμικό όργανο της ΕΕ που γνωμοδοτεί και συμμετέχει στο νομοθετικό έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρείται το «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Αυτοδιοίκησης».