Λιβάνιος: Υπό συζήτηση και η επαναφορά της λίστας για τις επόμενες Ευρωεκλογές

Στο προσεχές διάστημα και εντός του 2020 θα ανοίξει η κουβέντα για το εκλογικό σύστημα των Ευρωεκλογών, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή « Να ‘χαμε, Να λέγαμε» με τους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστας Παπαχλιμίντζο.

Εξήγησε σχετικά: «Έχει εφαρμοστεί ο σταυρός προτίμησης σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ευνόησε πάρα πολύ αυτούς που είναι γνωστοί, κυρίως έχουν δημοφιλία μέσω τηλεόρασης ή είναι γνωστοί λόγω της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους και ήταν σχεδόν ανυπέρβλητο εμπόδιο για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ΜΜΕ. Θα εξεταστούν διάφορα ενδεχόμενα προφανώς η επαναφορά της λίστας είναι μια περίπτωση, μπορεί να συζητήσουμε και σε σπάσιμο της επικράτειας σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες είναι κάτι όμως το οποίο θα εξεταστεί και με βάση την εμπειρία των δύο προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.»

Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο είπε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει και κανένα περιθώριο για την άμεση εφαρμογή του δηλαδή να ψηφιστεί τώρα με 200 ψήφους, «θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετοι στην εφαρμογή οποιουδήποτε άλλου συστήματος πλην της απλής αναλογικής οπότε η κυβέρνηση κατέθεσε την πρότασή της, την εισάγει στη Βουλή δεν θα γίνουν αλλαγές. Νομίζω ότι θα ψηφιστεί τουλάχιστον από τους 158 βουλευτές της ΝΔ.»

Για το μπόνους: «Έτσι όπως είναι η πρόταση της κυβέρνησης δίνει μια αυτοδυναμία στο όριο, σε φυσιολογικές συνθήκες, του 37,5%-38% νομίζω ότι είναι ένα εύλογο ποσοστό το οποίο να δικαιολογεί το σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης. Και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε πει ότι ένα ποσοστό περί της τάξεως του 40% θα πρέπει να δίνει μια άνετη αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα αυτό ακριβώς εκφράζει και ο εκλογικός νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή.»

Για τους βουλευτές Επικρατείας είπε ότι παραμένουν 15 και ότι οι υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες θα εκλέξουν 285 βουλευτές.

Για την ψήφο των ομογενών: «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεκινάει, έχουν τελειώσει το κομμάτι των προδιαγραφών, είμαστε σε φάση υλοποίησης. Είχαμε πει τέλος Φλεβάρη πιθανόν να πάρουμε λίγες μέρες και από το Μάρτιο για να γίνει δοκιμαστική λειτουργία. Αυτό που έχει σημασία και είναι πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η νέα πλατφόρμα θα αναζητά αυτεπάγγελτα ότι δικαιολογητικά μπορεί να ζητηθούν αυτεπάγγελτα, και αυτό είναι το κυριότερο βάρος που μπαίνει στην υλοποίηση της.»

Πηγή: parapolitika.gr