Πα. Μαρ 29th, 2024

Συνάντηση Θεοδωρικάκου – Τζιτζικώστα: Αντιπλημμυρικά 29 εκατ. για την περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κΑπόστολο Τζιτζικώστα και κατά τη συνάντηση υπεγράφη το σχέδιο της απόφασης ένταξης  για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων προϋπολογισμού 29.380.800 €,  από το  Πρόγραμμα ΦιλόΔημος.

Πρόκειται για ζωτικής σημασίας έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και στοχεύουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Ειδικότερα, θα χρηματοδοτηθούν:

  1. Δίκτυο ομβρίων περιοχής Νικόπολης Δήμου Παύλου Μελά,
  2. Έργα διευθέτησης του ρέματος Κυψέλης στη Δ.Ε. Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη,
  3. Έργα διευθέτησης ρέματος Ευκαρπίας στη Δ.Ε Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά, μία περιοχή που στις 19/9/2019 επλήγη από πλημμυρικό φαινόμενο,
  4. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Ορμύλιας – Ψακουδιών του Δήμου Πολυγύρου,
  5. Αποστράγγιση ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της παραλιακής ζώνης του Δήμου Νέας Προποντίδας, περιοχή η οποία επλήγη από τη θανάσιμη καταιγίδα του Ιουλίου του 2019.

Όλα τα έργα χωροθετούνται εντός των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμυρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπως αυτές αποτυπώνονται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμυρών (ΦΕΚ 2638/Β/5-7-2018).

Επισημαίνεται ότι η πράξη πλαισιώνεται από οριζόντιο υποέργο προμήθειας συστημάτων για την παρακολούθηση της στατικής επάρκειας υποδομών της Περιφέρειας και την έγκαιρη προειδοποίηση προς αποφυγή αρνητικών συνεπειών από πλημμυρικά φαινόμενα.

Έως σήμερα, οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν χρηματοδοτηθεί με 162.000.000 € που αντιστοιχούν σε 70 έργα υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αγροτικής οδοποιίας και κτιριακών υποδομών.