Τε. Απρ 24th, 2024

Οι διάσημοι που διεκδικούν μια θέση στα έδρανα της Βουλής (Ονόματα)

*της Πένυς Αβραμίδη

Την τιµητική τους στις εκλογικές λίστες των κοµµατικών επιτελείων για την επικείµενη αναµέτρηση της 7ης Ιουλίου έχουν -και σε αυτές τις εκλογές- οι επώνυµοι, οι οποίοι θα ριχθούν στη µάχη των εθνικών εκλογών αφήνοντας για λίγο τις επαγγελµατικές τους υποχρεώσεις και διεκδικώντας µια θέση στα έδρανα της επόµενης Βουλής.

Η ένταξη των εκπροσώπων του καλλιτεχνικού κόσµου στα ψηφοδέλτια αποτελεί µια παλιά τακτική των κοµµάτων, η οποία τείνει να θεωρηθεί κλασική συνταγή για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, καθώς τα τελευταία χρόνια η χρυσόσκονη της showbiz αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις το δυνατό χαρτί της εκάστοτε κοµµατικής στρατηγικής.

Πολλοί από αυτούς έχουν χαράξει τη δική τους πορεία στην πολιτική ζωή της χώρας, ενώ κάποιοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση για πρώτη φορά, ξεκινώντας τον πρωτόγνωρο προεκλογικό αγώνα µε αξιώσεις. Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές κάλπες ο καλλιτεχνικός και ο αθλητικός κόσµος έδωσε ηχηρό «παρών» στα ψηφοδέλτια των συνδυασµών, ενώ πολλοί από αυτούς σηµείωσαν εντυπωσιακά αποτελέσµατα, κατορθώνοντας να εκπροσωπήσουν τους συµπολίτες τους στα ∆ηµοτικά και Περιφερειακά Συµβούλια της χώρας, ενώ ο Θεόδωρος Ζαγοράκης και ο Αλέξης Γεωργούλης έφτασαν µέχρι τις Βρυξέλλες.

Αρχής γενοµένης από τη συµµετοχή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στην τελευταία τιµητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.∆., πλήθος εκπροσώπων του καλλιτεχνικού στερεώµατος ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους στις εκλογικές λίστες ενόψει των εθνικών εκλογών.

Οµοίως, στη 16η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ βρίσκεται ο σπουδαίος µουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ενώ στην πέµπτη θέση του Επικρατείας του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη θα είναι υποψήφιος ο θρυλικός Ανωγειανός λυράρης Ψαραντώνης Ξυλούρης.

Επιπλέον, στην τρίτη θέση του Επικρατείας του κόµµατος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύσης Ελευθερίας, συναντάµε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, ενώ επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας από τους πιο µεταφρασµένους Ελληνες συγγραφείς, ο Βασίλης Βασιλικός.

Η εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθηνών έχει παράδοση στη συµµετοχή εκπροσώπων της Τέχνης στα ψηφοδέλτια των κοµµατικών επιτελείων. Συνεπώς, τα περισσότερα παραδείγµατα celebrities που κάνουν το µεγάλο άλµα στην κεντρική πολιτική σκηνή συναντώνται στην εν λόγω εκλογική περιφέρεια.

Το παιδί-θαύµα της δεκαετίας του ’90, η ηθοποιός Κορίνα ∆αµουλιάνου, διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων ως υποψήφια βουλευτής µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, όπως και οι δηµοσιογράφοι Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ∆ηµήτρης Τσιόδρας και Φωτεινή Πιπιλή.

Μια θέση στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ της συγκεκριµένης εκλογικής περιφέρειας έκλεισε µέσω… Παπακώστα ο Τάκης Παπαµατθαίου. Συγκεκριµένα, ο γνωστός ηθοποιός εκπροσωπεί το κόµµα της Κατερίνας Παπακώστα στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόµµατος µετά τη συµπόρευση της ΝΕΟ µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια εκλογική περιφέρεια ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές µε το κόµµα του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως και ο γνωστός ηθοποιός ∆ιαµαντής Καραναστάσης µε την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Μια θέση στα έδρανα της Βουλής διεκδικεί επίσης η Μαρία Λαθούρη. Η εντυπωσιακή δικηγόρος, η οποία έχει απασχολήσει τα Μέσα λόγω της σχέσης της µε τον µπασκετµπολίστα Νίκο Παππά, κατέγραψε µια εξαιρετική παρουσία ως υποψήφια δηµοτική σύµβουλος Αθηναίων µε τον συνδυασµό του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ τώρα κάνει το άλµα στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως υποψήφια στην Α’ Αθήνας.

Την ψήφο των Πειραιωτών διεκδικεί για ακόµη µία φορά η Νόνη ∆ούνια ως υποψήφια βουλευτής µε τη Ν.∆. στην Α΄Πειραιώς. Η γνωστή παρουσιάστρια στις εθνικές εκλογές του 2015 απέσπασε 5.331 σταυρούς, ενώ στις πρόσφατες δηµοτικές κάλπες εξασφάλισε την εκλογή της µε τον συνδυασµό του δηµάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη.

Στην ίδια περιφέρεια, αλλά µε την Πλεύση Ελευθερίας, είναι υποψήφιος ο ηθοποιός Σπύρος Μπιµπίλας.

Στις λίστες του ΚΙΝ.ΑΛ. για τη Β’ Πειραιώς βρίσκεται η υποψηφιότητα του ηθοποιού και πρώην βουλευτή του Ποταµιού Νίκου Ορφανού.

Από τον χώρο του αθλητισµού, στις εκλογικές λίστες της Πειραιώς για τις εθνικές κάλπες βρίσκονται ο πρώην διεθνής µπασκετµπολίστας ∆ηµήτρης Παπανικολάου, ο οποίος δίνει τη µάχη στα ψηφοδέλτια του Νοτίου Τοµέα Αθηνών, αλλά και ο διεθνής ποδοσφαιριστής της «χρυσής» Εθνικής του 2004, Τάκης Φύσσας, ο οποίος κατεβαίνει στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.

Μια υποψηφιότητα που προκάλεσε αίσθηση είναι αυτή της ηθοποιού Βάνας Μπάρµπα, η οποία ζητάει σταυρό ως υποψήφια βουλευτής µε το ΚΙΝ.ΑΛ. στην περιφέρεια Ιωαννίνων, από όπου έλκει την καταγωγή της. Η Βάνα Μπάρµπα, µε πολυετή ενασχόληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει τοποθετηθεί ιδεολογικά στον κεντροαριστερό χώρο και όπως τονίζει η ίδια θα αγωνιστεί µε όλες τις δυνάµεις της για να στηρίξει τον αγώνα της επικεφαλής του Κινήµατος, Φώφης Γεννηµατά.

Στην ίδια εκλογική περιφέρεια κατεβαίνει υποψήφιος µε τη Ν.∆. ο παρουσιαστής και πρώην βουλευτής Γιώργος Αµυράς.

Ακόµη µία ηθοποιός θα δώσει τη µάχη της κάλπης στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά µε αριστερή κοµµατική προέλευση. Ο λόγος για τη Σοφία Μουτίδου, η οποία θα είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης µε το ΚΙΝ.ΑΛ., αν και όπως δήλωσε η ίδια προέρχεται από την Αριστερά, η οποία την απογοήτευσε και την πρόδωσε.

Με το ΚΙΝ.ΑΛ. πολιτεύεται στη Β’ Πειραιά ο δηµοσιογράφος και άνθρωπος της τηλεόρασης Σταµάτης Μαλέλης.

Υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ είναι οι επίσης ηθοποιοί Παύλος Ορκόπουλος στον Νότιο Τοµέα Αθηνών και Ελένη Γερασιµίδου στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής.

Αντίστοιχα, υποψήφιος µε το ΜέΡΑ25 είναι ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης στον Βόρειο Τοµέα Αθηνών.

Επίσης, υποψήφια βουλευτής µε το ΚΚΕ στον Πειραιά είναι η γνωστή δηµοσιογράφος Σεµίνα ∆ιγενή, ενώ µε τη Νέα ∆ηµοκρατία είναι υποψήφιοι οι δηµοσιογράφοι Μπάµπης Παπαδηµητρίου στον Νότιο Τοµέα και Γρηγόρης Ψαριανός στον Νότιο Τοµέα Αθηνών.

Ο δηµοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος είναι υποψήφιος µε τη Ν.∆. στον ∆υτικό Τοµέα, όπως και ο Αντώνης Πανούτσος, ενώ στη Β’ Πειραιά κατεβαίνει µε το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο ο δηµοσιογράφος ∆. Μαρκόπουλος και στον Νότιο Τοµέα Αθηνών η Εµη Λιβανίου.

Στο ψηφοδέλτιο της Πλεύσης Ελευθερίας στα ∆ωδεκάνησα συναντάµε τον ηθοποιό Κωστή Σαββιδάκη, ενώ στον Νότιο Τοµέα Αθηνών είναι υποψήφια µε τον ΣΥΡΙΖΑ η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου και στην Α’ Αθηνών ο τραγουδοποιός Στάθης ∆ρογώσης µε το ΚΚΕ.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Κάλπη19 που κυκλοφορεί με τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ