Πε. Απρ 18th, 2024
ampatzoglou

Θεόδωρος Αμπατζόγλου στο e-ota: Με νοικοκύρεμα και έργα πάμε το Μαρούσι ψηλά

Στον Σωτήρη Πολύζο

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου μιλώντας στο e-ota, αναφέρεται στα μέχρι σήμερα πεπραγμένα ως δημοτική αρχή, στο σημαντικότερο επίτευγμά του καθώς και στον σχεδιασμό του για το επόμενο διάστημα. Επίσης, αναφέρεται στον νέο εκλογικό νόμο και σε όσα θα πρέπει να περιμένουν οι δημότες μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πώς θεωρείτε ό,τι επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία την Ελλάδα και ιδιαιτέρως την τοπική αυτοδιοίκηση;

Είναι σαφές πως μιλάμε για τη γειτονιά μας. Μιλάμε για μία πολύ ευαίσθητη ζώνη όπου η σύγκρουση σε μία χώρα μπορεί να φέρει ντόμινο εξελίξεων ή εξαγωγή της πολεμικής ρητορικής και σε μία άλλη. Η ιστορία μας τα διδάσκει αυτά. Όσο αφορά την Ελλάδα, έχοντας το προηγούμενο των μόνιμων απειλών της Τουρκίας, είμαστε πολύ ευαίσθητοι σε αυτά τα ζητήματα. Πολλώ δε μάλλον αν σκεφτούμε την Κύπρο όπου μία εισβολή το 1974 κατέληξε σε μόνιμη κατοχή. Πέρα όμως των πολεμικών επιχειρήσεων που από μόνες τους έχουν δημιουργήσει μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, επιπτώσεις έχει ο τομέας της ενέργειας, όπου λόγω των εξαρτήσεων από τη Ρωσία και της παγκοσμιοποίησης έχουν επιφέρει αύξηση στις τιμές με απρόβλεπτο ταβάνι. Αν μιλήσουμε για την τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλογιστούμε μία πολλαπλάσια οικονομική επιβάρυνση για να καλυφτούν οι μεγάλες ενεργειακές ανάγκες των Σχολείων, των Δημοτικών Δομών των κοινόχρηστων χώρων κλπ. Ελπίζουμε πως στο τέλος η διπλωματία και η λογική θα νικήσουν. Διαφορετικά οι συνέπειες του πολέμου θα είναι τραγικές σε όλα τα επίπεδα.

Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από τότε που αναλάβετε τα ηνία του Δήμου Αμαρουσίου. Ποιο θεωρείτε ως σημαντικότερο επίτευγμα της μέχρι τώρα θητείας σας;

Στο Μαρούσι έγιναν πολλά και σημαντικά πράγματα αυτά τα 2,5 χρόνια. Υπάρχουν τομείς που έγιναν ουσιαστικά βήματα. Το πλέον κρίσιμο πιστεύω πως είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας. Διαγράφοντας 38 εκατομμύρια ευρώ από δάνεια του Δήμου – που συνήφθησαν πριν το 2007 – και διευθετώντας παράλληλα τις υπόλοιπες οφειλές με ευνοϊκούς όρους, εξασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα και ρευστότητα του Δήμου. Διαφορετικά, αυτή τη στιγμή θα είχαμε μία τελείως άλλη ατζέντα με καταστροφικές συνέπειες για την ικανοποίηση και των πιο βασικών αναγκών. Καταφέραμε, συνεπώς να κρατήσουμε τον Δήμο όρθιο και ζωντανό και όχι μόνο αυτό η εξοικονόμηση χρημάτων έφερε έργα. Ξεκινήσαμε εκτεταμένα προγράμματα ασφαλτοστρώσεων σε πολλές γειτονιές της πόλης. Προμηθευτήκαμε 3 νέα λεωφορεία για τη Δημοτική μας Συγκοινωνία και 17 νέα οχήματα & 6 Μηχανήματα έργου (πλυντήριο κάδων, καλαθοφόρο, σάρωθρα, βυτιοφόρο, απορριμματοφόρα, φορτηγά, ημιφορτηγά, επιβατικά κ.α). Ολοκληρώσαμε σημαντικά έργα όπως ανακαινίσεις / αναπλάσεις πλατειών, παιδικών χαρών, αθλητικών χώρων και μουσείων. Ξεκινήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου και αναβαθμίσαμε την κρίσιμη υπηρεσία «Γραμμή Δημότη 15321». Σημαντικός σταθμός η ένταξη στο σχέδιο πόλης ξεχασμένων περιοχών για δεκαετίες και η αναβάθμιση των περιουσιών των Μαρουσιωτών. Στον τομέα της εκπαίδευσης υλοποιήσαμε το θεσμό της δίχρονης προσχολικής αγωγής για πρώτη φορά στο Μαρούσι, μία ενέργεια που έφερε ανάσα στη Μαρουσιώτικη οικογένεια. Και πολλά άλλα έγιναν σε τομείς της καθημερινότητας όπως σημαντική αναβάθμιση της καθαριότητας και φυσικά λόγω της πανδημίας μεγάλη ένταση δόθηκε στην κοινωνική πολιτική. Πολιτισμός και αθλητισμός, παρά τα υγειονομικά μέτρα δεν έμειναν πίσω και το Μαρούσι πρωτοπόρησε και πάλι με πολλά και ποιοτικά δρώμενα.

Πώς κρίνετε το νέο εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση;

Ο εκλογικός νόμος που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε ένα και μόνο σκοπό. Να επιφέρει πλήγμα στη σταθερότητα των Δήμων. Το 2019 αναμετρηθήκαμε με αυτό τον πολιτικό εφιάλτη ο οποίος έδινε το δικαίωμα στους μειοψηφούντες να ελέγχουν τη διοίκηση του Δήμου και στο τέλος της ημέρας να μην παράγεται έργο ακόμη και για τις πιο απλές αποφάσεις. Στο Δήμο Αμαρουσίου επικράτησε η λογική και η παράταξή μας με ισχυρή πλειοψηφία ανέλαβε τη διοίκηση. Επικράτησε όμως και η συναίνεση και έτσι με ακόμη περισσότερη πολιτική δύναμη καταφέραμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στη Μαρουσιώτικη κοινωνία. Ο νέος εκλογικός νόμος είναι πλέον καθαρός. Εξασφαλίζει καθαρές ηγεσίες που λαμβάνουν αποφάσεις και τις υλοποιούν χωρίς συναλλαγές και εκβιασμούς από άλλες παρατάξεις. Επιπλέον ο νέος εκλογικός νόμος απομακρύνει από το προσκήνιο όλους όσοι ονειρεύονται με τις διαλυτικές συμπεριφορές τους να γίνουν ρυθμιστές των εξελίξεων μίας τοπικής κοινωνίας.

Ποια είναι η ατζέντα των έργων σας για τον Δήμο Αμαρουσίου; Τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από εσάς;

Το προεκλογικό μας σύνθημα ήταν «ο Πολίτης Πρωταγωνιστής» και αυτό το κάνουμε πράξη. Διανοίξεις οδών, ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων, αναπλάσεις κτιρίων, ανακαινίσεις παιδικών χαρών και παιδικών σταθμών, συντηρήσεις και ανακαινίσεις σχολείων πολιτιστικών και αθλητικών δομών, ανακαινίσεις στάσεων Δημοτικής Συγκοινωνίας, προμήθεια νέων λεωφορείων Δημοτικής Συγκοινωνίας, προμήθεια νέων οχημάτων καθαριότητας και έργου, ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που δίνουν χώρο και χρόνο κατά προτεραιότητα στους Μαρουσιώτες, είναι στις προτεραιότητές μας. Με αυτό τον πλούσιο χωρικό και θεματικό χάρτη έργου ως παρακαταθήκη, θα ζητήσουμε την ψήφο του Μαρουσιώτικου λαού το 2023 και είμαστε πεπεισμένοι πως θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του για να πάμε το Μαρούσι ψηλά!

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο E-ota της εφημερίδας Παραπολιτικά