Πα. Μαρ 29th, 2024

Θανάσης Σκάρλος: Διανομή Δημοτικής παραγωγικής γης κατά της ανεργίας στους Σοφάδες Καρδίτσας

*Στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου βρίσκονται οι Σοφάδες Καρδίτσας. Εδώ παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα βαμβακιού στην Ελλάδα. Στο Σοφαδίτη ποταμό ο χρόνος σταματά και ακούς μόνο τα κελαϊδίσματα των πουλιών, χαζεύεις τη σιδηροδρομική γραμμή και οι δύο εκκλησίες που δεσπόζουν επιβλητικά σου τραβούν τη προσοχή. Σίγουρα πρέπει να πας μια βόλτα και μέχρι τις ιαματικές πηγές του δήμου.

Συναντήσαμε τον Δήμαρχο Σοφάδων Θανάση Σκάρλο, ο οποίος διανύει τη δεύτερη θητεία του και μας ξενάγησε στον τόπο του, στις ανάγκες που έχει, στις καλές πρακτικές που εφαρμόζει.

Δήμαρχε, καθώς διανύετε τη δεύτερη θητεία σας, τι νέο ετοιμάζετε;

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η διασφάλιση ενός ποιοτικού επιπέδου ζωής για τους συνδημότες . Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών με εθνικούς και περιφερειακούς φορείς για την εξεύρεση οικονομικών πόρων, τη βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την εξωστρέφεια του Δήμου μέσα από την ενίσχυση συνεργασιών με τοπικούς, διαδημοτικούς, επιστημονικούς φορείς για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και την ανάπτυξη του τουρισμού. Επίσης, εστιάζουμε στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης. Τέλος , το περιβάλλον, η παιδεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι κοινωνικές δομές και οι δημοτικές υποδομές είναι οι τομείς που δουλεύουμε καθημερινά.

 

Οι ιαματικές πηγές μπορούν να γίνουν πόλος έλξης εναλλακτικού τουρισμού;

Τα Λουτρά Σμοκόβου βρίσκονται σε μια καταπράσινη ρεματιά, σε υψόμετρο 450 μ. Τα ιαματικά νερά αναβλύζουν από πέντε πηγές και διοχετεύονται στο υδροθεραπευτήριο. Θεωρούνται από τα καλύτερα της Ελλάδας! Αρκετά ξενοδοχεία είναι χτισμένα εκεί κι είναι όλα σε άριστη κατάσταση. Το Υδροθεραπευτήριο είναι από τα πλέον σύγχρονα με το νέο συγκρότημα SPA, το οποίο σε συνδυασμό με τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών προσφέρει χαλάρωση και ευεξία. Διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και γιατρό. Η θεραπεία με ιαματικό νερό είναι γνωστή στην χώρα μας από τους αρχαίους χρόνους, γι αυτό επενδύουμε ώστε να είναι πόλος έλξης όλο το χρόνο.

 

Οι άμεσες ανάγκες του δήμου ποιες είναι;

Η ανεργία είναι ένα ζήτημα που απασχολεί δεκάδες οικογένειες και στην περιοχή μας. Θέλω να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο. Δεν γίνεται ο δήμος αύριο το πρωί να προσλάβει 500 άτομα. Θα ήταν παντελώς ανεύθυνο να πει κανείς πως ο Δήμος μπορεί να λύσει το θέμα της ανεργίας. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που σταδιακά θα καταστήσουν τον τόπο ξανά ελκυστικό. Να δώσει κίνητρα και ευκαιρίες. Προς αυτή την κατεύθυνση θα διεκδικήσουμε κάθε κονδύλι από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί σταδιακά η δυνατότητα διανομής Δημοτικής παραγωγικής γης ως μέσο μείωσης της ανεργίας , αλλά και ως μέσο «επαναπατρισμού» των νέων της περιοχής. Παράλληλα η ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και η ανάδειξη τοπικών βιολογικών προϊόντων μπορεί να ανοίξει νέους οικονομικούς ορίζοντες.  Δεδομένης της γεωγραφικής υπόστασης του τόπου μας με τα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του δήμου μας.

Έχουμε στοχευμένες δράσεις για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας ώστε να αναδειχθεί το προϊόν σε διεθνές επίπεδο!

Όπως επίσης η ανάδειξη και αξιοποίηση  της Λίμνης Σμοκόβου, των Λουτρών Σμοκόβου και της Ρεντίνας αλλά και η προώθηση του εναλλακτικού & αθλητικού τουρισμού, θα έχουν απτά αποτελέσματα.

Όλα αυτά με τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Για ποιο έργο είστε ιδιαίτερα υπερήφανος στην 5ετία που πέρασε;

Η σύνδεση της περιοχής μας με το φυσικό αέριο αποτελεί ιστορικό γεγονός . Το πρώτο δημοτικό κτίριο που συνδέθηκε με το δίκτυο του φυσικού αερίου είναι το νηπιαγωγείο και συμβολίζει το ενδιαφέρον μας για τις νέες γενιές. Επιπλέον τα Δίκτυα Αποχέτευσης – Βιολογικός Καθαρισμός Σοφάδων αποτελούν ένα σημαντικό έργο υποδομής για τον τόπο μας. Αλλά και η ολοκλήρωση των κλειστών δικτύων άρδευσης από τη λίμνη Σμοκόβου, επειδή πρόκειται να μειώσουν σημαντικά τα έξοδα παραγωγής των καλλιεργητών με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους αγρότες.

 

Πρόσφατα είχατε μια πολύ σημαντική προσωπική απώλεια, μετά από μεγάλο οικογενειακό αγώνα και όπως μάθαμε όλοι οι δημότες βρέθηκαν στο πλευρό σας. Τι μήνυμα στέλνετε στους συνανθρώπους μας που δίνουν τη δική τους μάχη κατά του καρκίνου;

Η μάχη ενάντια στον καρκίνο είναι πάντα δύσκολη, πολλές φορές όμως νικηφόρα. Πρέπει να ιδρυθούν περισσότερες μονάδες περίθαλψης. Ο καρκίνος έχει ένα μεγάλο εχθρό ,την πρόληψη. Στον τομέα αυτό, η πολιτεία και η κοινωνία από κοινού πρέπει να επενδύσουν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 15/02/2020