Σα. Απρ 27th, 2024

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Με δουλειά πετύχαμε πολλά στην Ανακύκλωση

*Στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, επανεξελέγη με ιστορικά υψηλό ποσοστό 72,1% στη σύγχρονη ιστορία των τριών δήμων και θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους.

Στο γραφείο του δεσπόζει ένας τεράστιος παγκόσμιος χάρτης, δίπλα από τη τζαμαρία που βλέπει στη θάλασσα του Σαρωνικού. Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες μαζί του για ταξίδια μια και είναι εν ενεργεία πιλότος και έχει καταφέρει να «παντρέψει» ιδανικά στη ζωή του το μπλε του ουρανού με το μπλε της θάλασσας. Επικεντρωθήκαμε όμως στα εντός των τειχών των του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

 

Γιατί πιστεύετε οι δημότες σας έδειξαν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη;

Έχουν συμβάλει σίγουρα πολλοί παράγοντες. Η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας είναι ηθική επιβράβευση για το πολύ μεγάλο έργο που επιτελέστηκε στην πόλη την περίοδο 2014 – 2019. Με σχεδόν 300 μικρά και μεγάλα έργα κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς ευθύνης μας. Το σημαντικότερο κριτήριο είναι ότι το 2014 καταθέσαμε ένα λιτό και απολύτως ρεαλιστικό προεκλογικό πρόγραμμα και το υλοποιήσαμε στο σύνολο του. Η εκπληρωμένες υποσχέσεις μας και το γεγονός πως ήμασταν απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας πιστεύω πως οδήγησαν τους δημότες να μας εμπιστευτούν ξανά.

 

Ποιες είναι οι διαφορές και ποιες οι ομοιότητες των τριών δημοτικών ενοτήτων;

Οι τρεις δημοτικές ενότητες που συνθέτουν τον σημερινό Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι τρεις πόλεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, με κοινό όμως στοιχείο τη μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής. Η θάλασσα, οι ορεινοί όγκοι και το πράσινο που υπάρχει και στους τρεις πρώην δήμους συνθέτουν στο σύνολο τους την ομορφότερη πόλη της χώρας. Οι βασικές διαφορές αφορούν την πληθυσμιακή διαστρωμάτωση και το επίπεδο ολοκλήρωσης των υποδομών σε κάθε περιοχή. Εργαζόμαστε καθημερινά να ολοκληρώσουμε τις απαιτούμενες υποδομές σε κάθε γειτονιά του Δήμου, να εξαλείψουμε τις διαφορές σ’ αυτό το επίπεδο αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε δημοτικής ενότητας ξεχωριστά.

 

Είναι ο δήμος σας πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων;

Το θέμα της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων, με όρους φιλικούς στο περιβάλλον αλλά και συμβατούς με τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας αποτελούν βασική προτεραιότητα μας από την πρώτη μέρα της θητείας μας. Σήμερα, ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς αλλά και επιστημονικής μεθοδολογίας με τη συνεργασία κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, έχουμε καταφέρει να εκτρέπουμε από την ταφή στη Φυλή το 36% των οικιακών απορριμμάτων μας. Αυτό έχει επιτευχθεί με την εντατική προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων για τις μεθόδους ανακύκλωσης αλλά κυρίως με την εφαρμογή προγράμματος παραγωγής εδαφοβελτιωτικού υψηλής ποιότητας σε συνεργασία με το τμήμα χημείας του ΕΚΠΑ και της εταιρείας ΒΑΤ Α.Ε. Για την παραγωγή του εδαφοβελτιωτικού χρησιμοποιούνται περίπου 10.000 τόνοι πράσινων και οργανικών αποβλήτων που συλλέγονται από κλαδέματα των κήπων και τη χρήση καφέ κάδων σε μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης αλλά και στα σπίτια. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα στα Πηγαδάκια της Βούλας, το οποίο εφαρμόζει μεθόδους διαλογής στην πηγή έξι ξεχωριστών ρευμάτων απορριμμάτων μέσα σε περίπου 800 νοικοκυριά, με την ταυτοποίηση των ειδικών σακουλών και κάδων που έχουν διανεμηθεί στα σπίτια και τη ζύγιση κάθε ρεύματος ξεχωριστά. Το πρόγραμμα αυτό μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε πως με την καθολική εφαρμογή του σε όλη την επικράτεια του Δήμου, το ποσοστό των οικιακών απορριμμάτων της πόλης μας που θα εκτρέπεται από την ταφή θα υπερβαίνει το 60%.

 

Ως ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος δήμαρχος αλλά και κοσμογυρισμένος πιλότος πως πιστεύετε πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή;

Οφείλουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, αλλά και οι πολίτες στο σύνολό τους να θέσουμε το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σε απόλυτη προτεραιότητα. Πρέπει να μειώσουμε θεαματικά την εκπομπή των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε το πράσινο στις πόλεις μας. Εμείς στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης  έχουμε ήδη πετύχει από το 2018 τους στόχους που έθεσε το σύμφωνο των δημάρχων για μείωση των ρύπων κατά 20% μέχρι το 2020 και συμμετέχουμε στο νέο σύμφωνο που έχει θέσει στόχους για το 2030. Η προσπάθειες μας για το περιβάλλον και τη διάσωση του πλανήτη πρέπει να είναι συνεχείς και εντατικές.

 

Ως εκλεγμένο μέλος στην ΠΕΔΑ και στην ΚΕΔΕ πως βλέπετε τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει όλα αυτά που συζητήσαμε, την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων αλλά και πολλά θεσμικά ζητήματα, καθώς πρέπει να δημιουργηθεί από μηδενική βάση ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των οργάνων της. Θεωρώ πως μόνο με διάλογο, συνεργασία και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσία μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι για τους συμπολίτες μας.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 08/02/2020