Πε. Σεπ 19th, 2024

Μερόπη Υδραίου: Αναπτύσσουμε υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης

*Στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά και χαίρει γενικής εκτίμησης και αποδοχής. Συναντήσαμε τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων κα Μερόπη Υδραίου στην Αθήνα, στα γραφεία της ΚΕΔΕ, με μία υπόσχεση… να την επισκεφτούμε σίγουρα στην Κέρκυρα το Πάσχα.

Είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο νησί μετά την εγγονή του Καποδίστρια το 1956! Εκλέχθηκε παράλληλα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (μέχρι την τελευταία θητεία η ΚΕΔΕ είχε μόνο άνδρες αιρετούς- φέτος απέκτησε 2 γυναίκες!) και επίσης Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας. Κομψή, με εντυπωσιακή εμφάνιση, οξυδερκής, δικηγόρος στο επάγγελμα και πολύ δραστήρια με στοχευμένο πλάνο τετραετίας.

 

Θα ξεκινήσω με κάτι που πονάει πολύ τα τελευταία χρόνια το νησί. Πως θα απομακρύνετε τον εφιάλτη των σκουπιδιών από την Κέρκυρα ως Δήμαρχος αλλά και ως Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α);

Κάναμε ήδη το πρώτο ουσιαστικό βήμα με τη μεταφορά των απορριμμάτων, μέχρι να λειτουργήσει στην Κέρκυρα το εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων. Αν δεν γινόταν αυτό, θα ξαναζούσαμε τον εφιάλτη με τα σκουπίδια. Οι μόνοι που κάνουν ότι δεν το γνωρίζουν είναι αυτοί που δημιούργησαν αυτό τον εφιάλτη, αυτοί που αρνούνταν τη μεταφορά όταν η Κέρκυρα βυθιζόταν στα σκουπίδια. Δεν σημαίνει όμως ότι λύσαμε το πρόβλημα. Απλά κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο για να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του εργοστασίου, να τρέξουμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή και για να αρχίσει να λειτουργεί το νέο μοντέλο καθαριότητας στο Δήμο.

Δεσμευτήκατε για ένα μοντέλο διοίκησης στο δήμο που θα βασίζεται στη συνεργασία όλων των παρατάξεων. Έχετε βρει αλληλέγγυους σ αυτό;

Το νέο μοντέλο διοίκησης του Δήμου στηρίζεται στη συνεργασία και στη συνεννόηση, όχι μόνο σε επίπεδο δημοτικών παρατάξεων αλλά και στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών. Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που πιστεύουν σε αυτές τις αρχές, μαζί τους αναζητούμε κοινό βηματισμό απέναντι στα μεγάλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο. Θα ξεκινήσει μια νέα διευρυμένη Επιτροπή Διαβούλευσης που θα συζητούνται όλα τα μεγάλα θέματα, θα εγκαινιάσουμε και μια νέα δημοκρατική διαδικασία με την καθιέρωση της Ώρας του Δημότη, με τον πολίτη να θέτει δημόσια ερωτήματα στη Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους που είναι αρμόδιοι να απαντούν.

Διαθέτετε αυτοδιοικητική εμπειρία αφού υπήρξατε και δημοτική σύμβουλος. Τώρα από τη μέγιστη θέση ευθύνης του Δημάρχου πως νιώθετε; Ως γυναίκα αντιμετωπίζετε ρατσισμό;

Υπάρχουν μεμονωμένες και ακραίες περιπτώσεις που δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι οι πολίτες αποφάσισαν να δώσουν καθαρή και ισχυρή εντολή σε μια γυναίκα. Η μεγάλη πλειοψηφία όμως των πολιτών δεν σκέφτεται με αυτό τον τρόπο. Οι δημότες  θα με κρίνουν από το έργο μου και μόνο από αυτό. Καθημερινά παλεύω για να τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, να ανταποκριθώ στις προσδοκίες και στις ελπίδες τους.

Τι καινοτόμο θα φέρετε στο Δήμο;

Στόχος είναι ο Δήμος να λειτουργεί με άλλες ταχύτητες, να αναπτύξουμε υποδομές και υπηρεσίες ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη, να αντιμετωπίζουμε άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μέσα στο 2020 θα λειτουργεί σύστημα τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του δημότη, ώστε να καταθέτει αιτήσεις-προτάσεις τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου. Θα εξυπηρετείται χωρίς να έρχεται στο Δήμο.

Το βάρος μας έχει πέσει στην καθημερινότητα. Τα συνεργεία του Δήμου είναι διαρκώς στους δρόμους και δίνουν λύσεις. Βελτιώνουμε το οδικό δίκτυο, γίνεται τακτικό πλύσιμο δρόμων και πλατειών, φυτεύσεις λουλουδιών, επισκευές στον αστικό εξοπλισμό της πόλης. Ξέρετε πόσο καιρό είχαν να γίνουν στην Κέρκυρα διαγραμμίσεις στις διαβάσεις πεζών; Πολλά χρόνια..και ξεκινήσαμε αμέσως να τις κάνουμε, ιδιαίτερα σε δρόμους κοντά σε σχολεία.

Τα Διαπόντια νησιά μπορούμε να πούμε ότι είναι τα «μικρά σας διαμάντια»; Πώς θα τα αξιοποιήσετε;

Τα Διαπόντια νησιά έχουν και γεωπολιτική διάσταση, κάτι που επιβάλλει στην κεντρική εξουσία να στηρίξει τη ζωή σε αυτά τα νησιά! Αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για το Δήμο μας, θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν πόλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, βελτιώνοντας τις υποδομές τους.

Έχω όμως ως στόχο να αναδείξω το πρόβλημα της διπλής νησιωτικότητας που έχουν αυτά τα νησιά: οι Οθωνοί, η Ερείκουσα και το Μαθράκι. Οι κάτοικοι τους αναγκάζονται να έρχονται στην Κέρκυρα για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις, που σημαίνει κόστος για τους ίδιους. Έχει έρθει ο καιρός, η Πολιτεία να δει το ζήτημα της δωρεάν μετακίνησης αυτών των ανθρώπων στην Κέρκυρα στα πλαίσια της αντιμετώπισης των ανισοτήτων που δημιουργεί η διπλή νησιωτικότητα. Το δημοσιονομικό κόστος δεν είναι μεγάλο, μπορεί να καλυφθεί. Το ζήτημα αυτό θα το θέσω επιτακτικά τόσο σε επίπεδο ΚΕΔΕ αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης. Θέλουμε να σπάσουμε την απομόνωση των Διαπόντιων νησιών μας!

Στην ΚΕΔΕ τι έχετε να προτείνετε;

Είναι τιμή και ευθύνη η εκλογή μου στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Στόχος μου είναι να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για μια ισχυρή στην πράξη αυτοδιοίκηση. Πρέπει να δημιουργηθεί μια ισόρροπη και αμφίδρομη σχέση αρμοδιοτήτων και πόρων. Αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική και αποτελεσματική διοικητική μεταρρύθμιση, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε συνολική και ορθολογική ανακατανομή αρμοδιοτήτων στο τρίγωνο Κεντρική Εξουσία-Περιφέρειες-Δήμοι.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 4/01/2020