Πα. Απρ 26th, 2024

Χριστόδουλος Μαμσάκος: Μπαίνουμε σε νέα εποχή ανάπτυξης

*Στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Στη Δράμα συναντά κανείς εξαιρετικές ομορφιές όλο το χρόνο. Το παρθένο δάσος της Ελατιάς, περιπατητικές διαδρομές, ένα από τα σπουδαιότερα πάρκα της Ελλάδας -τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας- όπου τα νερά αναβλύζουν άφθονα (εξου και το όνομα «Υδράμα»), το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού είναι πολύ κοντά, ιστορία, οινοαπολαύσεις και διασκέδαση. Αν όμως βρεθείς εκεί τα Χριστούγεννα θα νιώσεις σίγουρα παιδί και κάθε παιδί, μικρό και μεγάλο, περνάει παραμυθένια στην Ονειρούπολη!

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, μας μίλησε για τις ενέργειές του να μετατρέψει το δήμο του σε μια «ονειρούπολη» για δημότες και επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα είναι πρόεδρος του διαδημοτικού δικτύου ΔΕΠΑΝ στο οποίο παράγουν αποτελέσματα σε δήμους απ όλη την Ελλάδα.

 

Η Ονειρούπολη είναι η πρωταγωνίστρια των Χριστουγέννων;

Η Δράμα των Χριστουγέννων, ο απόλυτος προορισμός,  για να ζήσει  ο επισκέπτης  τη μαγεία της  Ονειρούπολης  μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο. Πέρασαν δεκαέξι χρόνια, όταν μια ομάδα Δραμινών ονειρεύτηκε, σχεδίασε και υλοποίησε το πρώτο Χριστουγεννιάτικο χωριό στην Ελλάδα! Νοιώθουμε περήφανοι για δυο λόγους… γιατί ξεκίνησε από την όμορφη Δράμα και γιατί μετά από εμάς ακολούθησαν το παράδειγμά μας και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Κάθε χρόνο η Ονειρούπολη εμπλουτίζεται με νέες δράσεις, καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, συνεργασίες και συντονισμό για την προσέλκυση επισκεπτών πέρα από τα όρια της Ελλάδας.

Η Δράμα είναι μια «ονειρούπολη» καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου;

H Δράμα  των τεσσάρων εποχών, είναι ένας μοναδικός προορισμός, γιατί συνδυάζει τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της με ένα υπέροχο έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό. Και δεν είναι μόνο η Ονειρούπολη πόλος έλξης. Η ελκυστικότητα του δραμινού οίνου με τη μοναδική ποιότητα παραγωγής, θέτει τη Δράμα στο κέντρο της «καρδιάς του κόσμου του κρασιού». Δραμοινογνωσία που ξεδιπλώνεται από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τους αμπελώνες της Δράμας μέχρι τα στέκια της πόλης και αποκαλύπτει μέσα από ελκυστικές διαδρομές ένα ανεξερεύνητο για πολλούς, αλλά πανέμορφο πρόσωπο της Δράμας. Εξάλλου για εμάς τους Δραμινούς «ο οίνος» αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού μας και μέσα από τα μονοπάτια του, συνδεόμαστε με την αρχαία ιστορία του τόπου μας.

Η Δράμα φωτίζει και φωτίζεται από τη λάμψη και τη μαγεία του Κινηματογράφου, γιατί   αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, φυσικό και αβίαστο, της πολιτιστικής της ταυτότητας.   Μια ακριτική πόλη με ανθρώπους γεμάτοι πάθος, μεράκι, ανησυχίες,  γέννησε στα σπλάχνα της το Παιδί της τέχνης, το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της πόλης μας και μεταφέρει παντού σε Ελλάδα και εξωτερικό την ακοίμητη φλόγα του Κινηματογράφου.

Η ίδρυση σχολής Κινηματογράφου δίνει νέα ώθηση στην πολιτιστική ζωή του τόπου;

Η αγάπη μας για τον Κινηματογράφο σε μια πόλη που προοδεύει και ονειρεύεται δεν σταματάει εδώ. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας μπαίνει σε μια νέα εποχή με τη δημιουργία της Σχολής Κινηματογράφου. Ανοίγονται νέες προοπτικές  στον τόπο μας και αναβαθμίζεται. Θα πιστοποιήσει τη Δράμα ως το κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών της Ελλάδας και συγχρόνως θα αποτελέσει σημείο αναφοράς διεθνώς. Η πόλη μας θα εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο κινηματογράφου. Προχωράμε πλέον τις απαραίτητες ενέργειες  με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο  και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διανύετε τη 2η θητεία σας ως Δήμαρχος. Ποια είναι τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζετε;

Την προηγούμενη θητεία επενδύσαμε στην ολοκλήρωση μελετών μεγαλόπνοων έργων ανάπτυξης και τώρα ξεκίνησαν με ωριμότητα και έγκριση να υλοποιούνται. Η μεγάλη ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης θα βελτιώσει την αισθητική, την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα. Δημιουργήσαμε γερές βάσεις στην Κοινωνική Υπηρεσία με αποτέλεσμα να ωφελούνται πάνω από 5000 πολίτες. Σε όλους τους τομείς, με τους συνεργάτες μου, σχεδιάσαμε συντονισμένα μελέτες και προτάσεις και τώρα βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης  τους. Προχωράμε ακόμη πιο δυνατά με μια ανανεωμένη ομάδα συνεργατών όπου εμπλουτίζεται συνεχώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προτάσεων και δράσεων.

Τι είναι το ΔΕΠΑΝ στο οποίο είστε πρόεδρος;

Το Δ.Ε.Π.ΑΝ. είναι ένα Δίκτυο Πόλεων και Περιφερειών που συνεργάζονται για την εύρεση πρωτοποριακών λύσεων για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η σύσταση του Δικτύου αποτελεί καινοτομία με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης. Από την ίδρυση του το 2015, αποτελεί μία πρότυπη Επιχείρηση Ο.Τ.Α., η οποία συμβάλει στην αποτελεσματική διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τόσο από Εθνικούς Πόρους αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γεωγραφική κατανομή των Μελών δίνει στο Δίκτυο πανελλαδική εμβέλεια με ταυτόχρονη παρουσία και στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Επιδίωξη της ΔΕΠΑΝ είναι η θεμελίωση της «Ανάπτυξης» και η ευημερία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 28/12/2019