Πε. Μαρ 28th, 2024

Δημήτρης Παπαστεργίου: Είμαστε δίπλα στον πολίτη και δίνουμε λύσεις

*Στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι ο νέος Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων.

Μεγάλη αναμέτρηση, καθαρή νίκη. Με την παράταξη που στήριξε η Νέα Δημοκρατία στο ψηφοδέλτιο της ΚΕΔΕ έλαβε 202 ψήφους. Τον συναντήσαμε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ της ΚΕΔΕ και μας μίλησε για όλα.

Απλός, προσηνής, ενωτικός, οραματιστής, έτοιμος για τη διεκδίκηση όλων όσα απαιτεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Μιλάει καλά τη γλώσσα των υπολογιστών, των νέων και της καινοτομίας. Έχει εγκαινιάσει στα Τρίκαλα μια νέα εποχή, με τον Δήμο Τρικκαίων να πρωτοπορεί σε σημαντικά ζητήματα και να καθίσταται σύγχρονος και «ευφυής». Αυτή τη φιλοσοφία θα ακολουθήσει και ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και, καθώς προέρχεται από την επαρχία (για πρώτη φορά στην ιστορία, Θεσσαλός Δήμαρχος αναλαμβάνει τα ηνία στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), σίγουρα μπορεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες κάθε Δήμου, μικρού ή μεγάλου.

 

Ποια είναι η επόμενη μέρα στην Αυτοδιοίκηση; Τι θα διεκδικήσετε αύριο το πρωί και ποια είναι τα προβλήματα που θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεσα λύση;

Όπως το έλεγε το όνομα του συνδυασμού: σύγχρονοι και ισχυροί Δήμοι. Που αφουγκράζονται το νέο, είναι δίπλα στον πολίτη, εμπνέουν και ανοίγουν δρόμους. Άμεσα θα κινηθούμε για:
– συνέχιση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπως ο «Φιλόδημος» ή μετεξέλιξή του,
– παροχή τεχνικής βοήθειας στους μικρούς Δήμους
– δημιουργία ενός διακριτού προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο
– απλοποίηση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση έργων. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε χρήματα, αλλά να μην επαρκεί ο χρόνος δημοπράτησης!
– εισαγωγή της τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τους δημότες μας. Πρέπει, επιτέλους, να τους προσφέρουμε και μια θετική έκπληξη, να δουν πως κάτι, τελικά, αλλάζει.

Οι καινοτόμες αλλαγές που σχεδιάζετε;

Εκλογικός νόμος και αναπτυξιακά προγράμματα είναι τα επονομαζόμενα «μεγάλα»  ζητήματα. Εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους και συζητούμε με την Αυτοδιοίκηση συνολικά για βέλτιστο αποτέλεσμα.
Από κει και πέρα, ήρθε η ώρα να τελειώνουμε τον μπαμπούλα της γραφειοκρατίας. Και οφείλουμε να δίνουμε λύσεις σε απλά ζητήματα, με απλό τρόπο. Σε θέματα καθημερινότητας, αλλά και σε θέματα ανάπτυξης.
Αν δίπλα από τον Δήμο Τρικκαίων, υπήρχε ο «Δήμος Τρικκαίων 2», με καλύτερες, αξιόπιστες και τάχιστες υπηρεσίες, πού, πιστεύετε, θα απευθυνόταν ο πολίτης;

Έχετε να θωρακίσετε μεγάλες πόλεις αλλά και να ενισχύσετε μικρά νησιωτικά και ορεινά μέρη. Πώς θα ισορροπήσετε αυτήν την ποικιλομορφία των Δήμων της Ελλάδας με βάση τις ανάγκες τους;

Με ομαδοποιήσεις και ρεαλιστική στοχοθεσία. Η γεωγραφική μας ποικιλομορφία «ζωγραφίζει» μια χώρα με πλήθος διαφορετικών χαρακτηριστικών. Αυτό είναι πλεονέκτημα, όχι μειονέκτημα. Επομένως,
– Προωθούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για αστικούς Δήμους, για νησιωτικούς, ορεινούς, αγροτικούς κ.ο.κ.
– Αναπτύσσουμε συνέργειες ανάμεσα σε Δήμους με όμοια χαρακτηριστικά.
Η ισορροπία σε ένα οικοσύστημα δεν έρχεται με επιβολή, αλλά με ανάπτυξη όλων των διαφορετικών δυνάμεων του συστήματος αυτού.
Συνεργασία και καινοτομία, δράση και λογική σκέψη, αξιοποίηση όλων των υπαρχόντων εργαλείων και… δουλειά!

Ο αέρας που αναπνέετε ξεκινά από τα Τρίκαλα… Πείτε μας δυο λόγια για τον Δήμο σας.

Στο κέντρο της Ελλάδας, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της χώρας μας, πλην της… θάλασσας! Όλοι οι Τρικαλινοί αγαπούμε τον τόπο μας.
Μας ρωτούν: «μα πώς γίνεται και μόνο στα Τρίκαλα σταματάτε στις διαβάσεις;». Απαντούμε: «Έγινε, από μόνο του»! Η κοινωνία ωριμάζει και αμέσως δίνει στον εαυτό της λύσεις.
Έτσι κάναμε και στον Δήμο. Ξεπεράσαμε τις τρομερές δυσκολίες του μεγάλου χρέους, ασκήσαμε συνετή πολιτική, πήραμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις, αλλά στηρίξαμε την κοινωνία.
Δουλέψαμε όλοι μαζί για τον Μύλο των Ξωτικών, θέσαμε στόχους, ξεκινήσαμε δράσεις: Σχέδιο Ασκληπιός, Ιαματικός πόρος Ριζώματος, Smart trikala.
Συνεχίζουμε, για πιο σύγχρονη πόλη, με πιο όμορφο Ληθαίο ποταμό, με λειτουργικό Open Mall, με νέους χώρους πολιτισμού, με συνέργειες όλων για έναν αυτάρκη, ανθεκτικό, «ευφυή» Δήμο.

Κινείστε όσο γίνεται με ποδήλατο και αποτελείτε παράδειγμα στους δημότες σας. Θα περάσετε αυτήν την κουλτούρα στους άλλους δήμους και κατά πόσο είναι εφικτό να δούμε μια Ελλάδα με ποδήλατα;

Ποδηλατώ όπως και οι συμπολίτες μου, επειδή είναι τρόπος ζωής, μια προέκταση του εαυτού μας. Φθηνό, προσφέρει υγεία, οικονομικό, φιλικό στο περιβάλλον, ευέλικτο. Αλλά δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στα στενά του αθηναϊκού κέντρου ή στην Άνω Πόλη. Οφείλουμε να δώσουμε έναυσμα, βλέποντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες, συζητώντας με τις τοπικές κοινωνίες και επιλέγοντας τελικά τις κατάλληλες δράσεις.

Θα δούμε τεχνολογικά αναπτυγμένους Δήμους και ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας;

Για το πρώτο είμαι σίγουρος. Για το δεύτερο χρειαζόμαστε τη συνεργασία της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργείου και δομών ή φορέων που θα στηρίξουν αυτή την προοπτική. Όμως πρέπει να θέσουμε στόχους. Τεχνολογία δεν σημαίνει απλώς όμορφες ιστοσελίδες χωρίς περιεχόμενο. Σημαίνει εφαρμογή της για την επίλυση προβλημάτων.
Για παράδειγμα στον Δήμο Τρικκαίων παρακολουθούμε τα αντλιοστάσια λυμάτων, την κατανάλωση ενέργειας, την ποιότητα υδάτων του Ληθαίου ποταμού.
Εργαλεία έχουμε, αρκεί να πάρουμε την απόφαση να τα δουλέψουμε.

Γνωρίζοντας την περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση που διαθέτετε, με δεδομένη την ένταση της κλιματικής αλλαγής, πώς μπορεί να συμβάλλει η κεντρική διοίκηση των Δήμων στην προστασία του περιβάλλοντος;

Χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε κάθε μας έργο και κίνηση, είμαστε χαμένοι από χέρι. Με κοινή πολιτική για εισαγωγή μέτρων παρακολούθησης και αξιολόγηση δράσεων, με είσοδο τεχνογνωσίας ακόμη και στην κατασκευή κτηρίων και με νέο τρόπο σκέψης, θα φέρουμε αποτελέσματα. Η πορεία θα είναι μακρά, αλλά θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι στο τέλος, η φύση δεν θα αποφασίσει να μας διώξει από τον πλανήτη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 7/12/2019