Πα. Απρ 19th, 2024

Νεκτάριος Φαρμάκης: Ανάπτυξη μέχρι και στο τελευταίο χωριό της Δυτικής Ελλάδας

*Στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Τις πρώτες του ημέρες ως περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας διανύει ο Νεκτάριος Φαρμάκης. Και μπορεί μεν να είναι νεοεκλεγείς, αλλά και νέος στην ηλικία, όμως η παρουσία του στα κοινά αγγίζει σχεδόν τα 10 χρόνια.

Το 2010, σε ηλικία μόλις 30 ετών, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης περιφερειακός σύμβουλος στην Αιτωλοακαρνανία και το 2014 ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας με υποψήφιο περιφερειάρχη τότε τον Ανδρέα Κατσανιώτη.

Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 2006. Πιστεύει ότι η πολιτική χρειάζεται φαντασία και οι πολιτικοί εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Με όραμα για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, νέες ιδέες και πολλή όρεξη για δουλειά, τον συναντήσαμε και μας μίλησε για όλα. Για εκείνα που πέρασαν, γι’ αυτά που θα ’ρθουν και για τούτα που βιώνει από τη νέα θέση μείζονος ευθύνης…

 

Στην ορκωμοσία σας είπατε ότι «η Δυτική Ελλάδα είναι η Γη της Φλόγας». Τι εννοείτε;

Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη της Ολυμπίας και του Ολυμπισμού. Επίσης, όμως, είναι η γη που άναψε τη σπίθα της εθνικής παλιγγενεσίας στα Καλάβρυτα και η γη των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου. Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία συναποτελούν τις περιφερειακές ενότητες που «διηγούνται» την Ιστορία του Ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Θέλοντας λοιπόν να διαμορφώσουμε μία νέα ισχυρή ταυτότητα, που θα αναδεικνύει το αποτύπωμα της Δυτικής Ελλάδας στο χθες, στο σήμερα, αλλά και στο αύριο, μιλήσαμε για τη «Γη της Φλόγας». Μία «φλόγα», βέβαια, που έχει και αλληγορική σημασία, αναδεικνύοντας τη θέληση της περιοχής μας να αλλάξει εποχή και από «κομπάρσος» να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ως εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας, εκπροσωπείτε τη γενιά ανανέωσης που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι νέο πρόκειται να δούμε στην Περιφέρεια;

Το πρώτο και βασικότερο είναι ότι εμείς πραγματικά απευθυνόμαστε σε όλους και ζητάμε τη συνεργασία όλων, βάζοντας στην άκρη διχαστικά συνθήματα που μας κράτησαν χαμηλά, προκειμένου κάποιοι λίγοι να καρπώνονται εξουσίες και θέσεις ευθύνης. Το δεύτερο είναι ότι από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουν οι ταχύτητες. Εχουμε πετύχει να ξεκολλήσουμε έργα και δράσεις που παρέμεναν για πολύ καιρό κολλημένες και εργαζόμαστε καθημερινά ώστε η Δυτική Ελλάδα να χρησιμοποιήσει και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, ξεκινήσαμε να υλοποιούμε έναν νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, που υπακούει στον απλό και πρακτικό κανόνα: Ανάπτυξη για όλους, ακόμα και στο τελευταίο χωριό, με βάση τις πραγματικές και υπαρκτές δυνατότητες κάθε περιοχής. «Είμαστε όλοι ίσοι, αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Αυτός εξάλλου είναι και ο πλούτος μας.

 Πώς είναι οι πρώτοι σας μήνες ως περιφερειάρχης;

Αγχωτικοί και γεμάτοι πολύωρη και σκληρή δουλειά, που όμως έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα αποτελέσματα. Και νομίζω πως έτσι θα συνεχίσει να είναι. Εξάλλου, η υπόσχεσή μου στους πολίτες ήταν πως δεν θα χάσουμε ούτε ώρα. Και η αντίληψή μου είναι πως η θέση του περιφερειάρχη δεν είναι θέση εξουσίας, αλλά θέση υπηρεσίας. Δεν υπάρχουν ώρες, όπως δεν υπάρχουν και «πράγματα που μπορούν να γίνουν σήμερα, αλλά θα γίνουν αύριο».

Η Δυτική Ελλάδα δεν θα χάσει άλλον χρόνο, ούτε άλλες ευκαιρίες! Η πολιτική χρειάζεται φαντασία, τελικά;

Ασφαλώς και χρειάζεται φαντασία. Δεν αρκεί όμως μόνον η φαντασία. Πρέπει να συνυπάρχει και ο ρεαλισμός, ώστε το όραμα να μετατρέπεται σε πράξη. Χρειάζεται όμως και πολλά άλλα. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα, αλλά σε συνδυασμό με ταπεινοφροσύνη. Οπως και συνειδητοποίηση της αλήθειας ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να τα ξέρει ή να τα καταφέρει όλα. Γι’ αυτό και η επιλογή καλών συνεργατών, όπως και η διαμόρφωση μεγάλων κοινωνικών συμμαχιών έχουν πολύ μεγάλη αξία. Τελικά, όλοι πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι οι πολίτες μάς εμπιστεύονται για να κουραστούμε και να δουλέψουμε γι’ αυτούς. Αρα, πολιτική -ή αυτοδιοίκηση- και εγωπάθεια αποτελούν έννοιες ασύμβατες.

Είστε πατέρας δύο παιδιών. Οι ευθύνες και οι ανάγκες σε όλους τους τομείς της ζωής σας μεγάλες. Πώς τα προλαβαίνετε όλα;

Δυστυχώς, μάλλον… δεν τα προλαβαίνω όλα. Γι’ αυτό και για μένα έχει ανεκτίμητη αξία ότι έχω δίπλα μου μία σύζυγο, την Εύη, που έχει αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη του σπιτιού και των παιδιών, παράλληλα με τις δικές της επαγγελματικές υποχρεώσεις. Γιατί και η ίδια αντιλαμβάνεται ότι από τη στιγμή που εκλέχτηκα περιφερειάρχης, το «σπίτι» μου είναι πλέον όλη η Περιφέρεια και «οικογένειά» μου οι 700.000 πολίτες αυτού του τόπου…

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 9/11/2019