Πε. Απρ 25th, 2024

Δυνατές υποψηφιότητες στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια της Αττικής

Στο Λεκανοπέδιο Αττικής θα κριθεί σε µεγάλο βαθµό η µάχη των εθνικών εκλογών του 2019 και η Νέα ∆ηµοκρατία είναι ήδη προετοιµασµένη για την αναµέτρηση στην Α’ Αθηνών και στις τρεις περιφέρειες στις οποίες έσπασε η Β’ Αθηνών.

Τα ψηφοδέλτια είναι, σύµφωνα µε πληροφορίες, κατά 80% έτοιµα σε τέσσερις περιφέρειες, στις οποίες ψηφίζουν συνολικά 2.000.000 πολίτες, που αποτελούν το βαρόµετρο κάθε εκλογικής αναµέτρησης. Στην Α’ Αθηνών, όπου εκτιµάται ότι η Ν.∆. ως πρώτο κόµµα (χωρίς αυτοδυναµία) θα εκλέξει περί τους 6 βουλευτές, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι τρεις στους τέσσερις σηµερινούς βουλευτές, αφού η Ντόρα Μπακογιάννη «µετακοµίζει» στα Χανιά. Πρόκειται για τους Βασίλη Κικίλια, Ολγα Κεφαλογιάννη και Νικήτα Κακλαµάνη.

Ο βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης θα πολιτευτεί επίσης στην Αθήνα. Αλλος ένας βουλευτής, ο Γιώργος Αµυράς του Ποταµιού, θα κατέβει εκεί, αν βέβαια πραγµατοποιηθεί η µεταγραφή του στη Ν.∆. (ωστόσο έχει και τον Νότιο Τοµέα στα υπόψη). Στη µάχη θα ριχτούν ξανά πιθανότατα η Φωτεινή Πιπιλή και ο δικηγόρος Θάνος Πλεύρης. Για πρώτη φορά θα διεκδικήσει σταυρό η δικηγόρος Σοφία Νικολάου, που έχει επιλεγεί µέσα από τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών.

∆ύο υποψηφιότητες-έκπληξη που δεν έχουν «κλειδώσει» ακόµα, αλλά αναµένεται να περιληφθούν τελικά στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών, είναι ο καθηγητής ∆ιεθνούς ∆ικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήµιο Αγγελος Συρίγος και ο δηµοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται και ο δικηγόρος και οικονοµολόγος ∆ηµήτρης Ιατρίδης και ενδέχεται να είναι ξανά και ο οικονοµολόγος και επικεφαλής χρηµατιστηριακής εταιρείας Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Η Β’ Αθηνών έχει σπάσει πια σε τρεις νέες περιφέρειες: στον Νότιο Τοµέα, µε 18 έδρες, που πλέον είναι η µεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, µε 600.000 δηµότες, τον Βόρειο Τοµέα, µε 15 έδρες (524.000 δηµότες), και τον ∆υτικό Τοµέα, µε 11 έδρες (387.000 δηµότες). Το 2015 η Νέα ∆ηµοκρατία είχε εκλέξει στη Β’ Αθηνών 12 βουλευτές, αλλά 9 θα δώσουν ξανά την εκλογική µάχη, αφού ο Ευάγγελος Μεϊµαράκης και η Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στην Ευρωβουλή, ενώ η Κατερίνα Παπακώστα έχει προ πολλού διαγραφεί από το κόµµα. Εφόσον στις βουλευτικές εκλογές του 2019 η Ν.∆. έρθει πρώτη, αλλά όχι αυτοδύναµη, οι εκτιµήσεις θέλουν να εκλέγει 7 βουλευτές στον Νότιο Τοµέα, 4 στον ∆υτικό και 7 στον Βόρειο.

Προνομιακός χώρος

Η Β1 Βορείου Τοµέα Αθηνών, όπως ονοµάζεται επισήµως, θεωρείται πιο προνοµιακός χώρος για τη Ν.∆., αφού περιλαµβάνει δήµους όπου το κόµµα συγκεντρώνει παραδοσιακά πολύ υψηλά ποσοστά. Υποψήφιοι θα είναι εκεί από τους νυν βουλευτές και οι δύο αντιπρόεδροι του κόµµατος, Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, ο Γιώργος Κουµουτσάκος και η Νίκη Κεραµέως, που είχε εκλεγεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. ∆ύο πρώην βουλευτές του κόµµατος θα ριχτούν και πάλι στη µάχη του σταυρού στην ίδια περιφέρεια, ο εκπρόσωπος Τύπου των κυβερνήσεων Καραµανλή, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, και ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Γιάννης Παπαθανασίου. Εκεί θα δοκιµάσουν για πρώτη φορά να εκλεγούν ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ Σάκης Ιωαννίδης, η γνωστή δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννα Καλαντζάκου, καθώς και τρία κοµµατικά στελέχη: ο Νίκος Ρωµανός, η Ζωή Ράπτη και ο Βασίλης Ξυπολυτάς.

Στον «ανταγωνισµό» προστίθεται και ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος. Πολύ πιθανή είναι η υποψηφιότητα και του πρώην δηµάρχου Μελισσίων Μανώλη Γραφάκου, ενώ στο ψηφοδέλτιο θα είναι και ο δηµοσιογράφος Φώτης Καρύδας. ∆ύο βουλευτές επέλεξαν τη Β2 ∆υτικού Τοµέα Αθηνών ως νέα τους εκλογική περιφέρεια: ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γεράσιµος Γιακουµάτος. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά είναι άγνωστο φυσικά ακόµα αν θα επιλέξει να κρατήσει αυτή την έδρα. ∆ύο γνωστοί δηµοσιογράφοι θα πολιτευτούν επίσης στα δυτικά, ο Αντώνης Πανούτσος και ο Γιάννης Λοβέρδος, αλλά και δύο γνωστοί αυτοδιοικητικοί: ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ και πρώην δήµαρχος Αιγάλεω, ∆ηµήτρης Καλογερόπουλος, και ο πρώην δήµαρχος Χαϊδαρίου, ∆ηµήτρης Μαραβέλιας. Υποψήφιος θα είναι και ο δηµοτικός σύµβουλος στο Ιλιον και συνδικαλιστής εφοριακός, Μπάµπης Καούκης.

Στη Β3 Νοτίου Τοµέα Αθηνών τέσσερις νυν βουλευτές θα δώσουν τη µάχη του σταυρού: ο Νίκος ∆ένδιας, η Σοφία Βούλτεψη, η Αννα Καραµανλή και ο Χάρης Θεοχάρης, που πρόσφατα εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας. Εκεί θα είναι υποψήφιος και ο Γρηγόρης Ψαριανός του Ποταµιού, εφόσον βέβαια ενταχθεί τελικά στη Νέα ∆ηµοκρατία.

∆ύο νυν δήµαρχοι θα δοκιµάσουν για πρώτη φορά την τύχη τους στην κάλπη των εθνικών εκλογών: ο δήµαρχος Παλαιού Φαλήρου, ∆ιονύσης Χατζηδάκης, και ο δήµαρχος ∆άφνης-Υµηττού, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Εκεί θα είναι και η πρόεδρος της οργάνωσης «Αθηναΐδες», Ρένα Βασιλάκη. Στο ψηφοδέλτιο θα συµµετάσχουν ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Βασίλης Σπανάκης και ο Τάσος Γαϊτάνης. Υποψήφιοι θα είναι και η Ντόρα Πάλλη, η Ιωάννα Γκελεστάθη και ο αντιστράτηγος Αστυνοµίας ε.α. Χρήστος Κονταρίδης.

Για πρώτη φορά θα πολιτευτεί ο Νίκος Παπάζογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος φαρµακευτικής εταιρείας. Σοβαρές πιθανότητες συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα, ενώ στο ψηφοδέλτιο αναµένεται να είναι η ψυχολόγος Θεοτόκη (Τιτή) Ντολαπτσή και η Κορίνα ∆αµουλιάνου, πρόεδρος της Α.Ε. του ∆ήµου Καλλιθέας.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 29/12/2018